Adamoviča 6000 eiro ir nieki. KNAB var labāk!

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa Saeimas deputātam Aldim Adamovičam (“Jaunā Vienotība”) par transporta un dzīvojamo telpu īres kompensāciju izkrāpšanu piesprieda 6000 eiro sodu. Tāpat Adamovičam piemērots liegums uz gadu un vienu mēnesi ieņemt Saeimas deputāta amatu. Pēc tiesas sēdes viņš paziņoja, ka spriedumam nepiekrīt un to pārsūdzēs.
Ja Aldis Adamovičs nenēsātu kabatā mobilo tālruni, KNAB nemūžam neuzzinātu, cik reižu viņš bijis dzīvoklī ©Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Kāda ir lietas būtība, un uz kādiem pierādījumiem balstās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB)?

Tā kā Adamovičs dzīvo Preiļos, viņam no Saeimas pienākas kompensācija par dzīvojamās telpas īri Rīgā. KNAB izmeklēšanā atklājis, ka Adamovičs valsts apmaksātajā dzīvoklī izmitinājis dēlu. Līdz ar to valsts apmaksājusi deputātam dzīvokli, ko viņš pats nav izmantojis.

“Apsūdzība ir par laiku periodu - septiņiem mēnešiem, un šajā laika periodā viņš šim dzīvoklim tikai vienu reizi bija atradies tuvumā, pēc mobilā tālruņa datiem. Tas liecina, ka viņš šo dzīvokli neizmantoja,” sacīja prokurors Ando Skalbe.

Adamovičam par to bija cits viedoklis. “Nu, bet nekur nav atrunāts, cik man tur ilgi jāuzturas vai cik man tur bieži jābūt. Es vēlreiz atkārtoju, ka tur bija manas mantas, tur bija mana datortehnika, mēbeles. Es tur kādreiz iegriezos. Tas ir šo normatīvo aktu interpretācijas jautājums. Es neko neesmu ne izkrāpis, ne zadzis, ne mantiski kaut ko ieguvis no šī,” sacīja politiķis.

Tātad lietas izskatīšana vēl turpināsies, un novēlēsim gan aizstāvībai, gan apsūdzībai beigu galā pierādīt, kur taisnība. Bet interesants ir tas pamats, uz kura KNAB balsta savu pierādījumu bāzi. Tas ir mobilais telefons.

Tā kā pastāv tehniskas iespējas post factum konstatēt, kurā punktā uz kartes atradies mobilā tālruņa lietotājs, KNAB ir izpētījis deputāta gaitas par katru stundu un katru minūti septiņu mēnešu garumā. Jādomā, ka viss deputāta ceļu un neceļu mudžeklis uz kartes izskatās vienās švīku švīkās un loku lokos. Turklāt politiķi mēdz daudz ceļot, un KNAB laikam var piefiksēt arī, kur politiķi bijuši ārzemēs. Nu bet tā ir totāla izsekošana, kad nabaga politiķi, amatpersonas un arī politiski nenozīmīgās personas nekur nevar paslēpties no tiesībsargājošo iestāžu acīm!

Vai tas ir slikti vai labi? Noteikti, ka tas ir labi tādos gadījumos kā ar spirta ražotāja slepkavību, kura jau pirms vairāk nekā 20 gadiem tika atklāta, tieši pateicoties mobilo tālruņu atrašanās telpiskajām koordinātām - pierādījās, ka aizdomās jau turēts bandīts atradies nozieguma vietā.

Ar to, ka policija ir daudz tvarstījusi kovidkarantīnas pārkāpējus, izmantojot viņu mobilo tālruņu atrašanās vietas fiksējumus, jau ir tā neviennozīmīgāk - ne tik ļoti skaisti un diezgan policejiski. Bet nu likumi jāievēro, ja jau tie ir tādi, kādi ir.

Bet šādas tehniskās iespējas nepavisam nav labas, ja nonāk sliktās rokās, un arī tad, ja tiesībsargājošās iestādes sāk nodarboties ar pierādījumu “makšķerēšanu” vai šantāžu, draudot atklāt sievai vai publikai kādus pikantus faktus no personas privātās dzīves.

Vispār jau nebūtu nemaz slikti, ja KNAB vairāk nodarbotos nevis ar tādām “čikenšita” lietām kā Adamoviča gadījums. Spēles likme tur ir tikai 6000 eiro. Labi, arī šī lieta ir nozīmīga, taču nav vērienīga mēroga. Gara acīm var iztēloties, kādi vīriņi un sieviņas cits ar citu tiekas kaut vai šajās dienās un sadala kovidnaudu, vienojas par “otkatu” amatpersonām no valsts pasūtījumiem. Varbūt ir gadījumi, kad nav nepieciešams pat noklausīties viņu sarunas, bet pietiek ar to, ka pierādāms, kāda jauka kompānija kurā laikā saviesīgi satusējusi kopā kādā konkrētā laikā. Cik reižu valdības locekļi tikušies ar Normundu vai Māri? Tas, ka Jānis un Juris ir draugi Pēterim no Teksasas, jau tāpat ir zināms, bet, kā būtu, ja KNAB painteresētos, cik reižu viņi tikušies ar Rūdolfu no Cīrihes un vai neturpina tikties arī tagad?

Amatpersonām ir arī palīgi un padomnieki. Ārprāts, kādas brīnumu lietas varētu atklāties KNAB acīm, ja tas papētītu šo ļaužu trajektorijas pa pilsētu! Tur nevis par sešiem tūkstošiem, bet par simtiem tūkstošu un par miljoniem varētu būt runa.

Cerams, ka ar Adamoviču KNAB tikai patrenējās, bet turpmāk ķersies pie īstā darba!

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā