Skaudīgā tviterpublika norakusi vakcīnloteriju

Vakcīnu tagad pietiek visiem un naudas ir tik daudz kā nekad. Taču vakcinācijas aptvere joprojām nav nekāda izcilā.
Cik žēl, ka kašķīgā tauta bija pret vakcinācijas loteriju! Tagad Veselības ministrijai nāksies izgudrot kādus citus veidus, kā ievilināt ļaudis vakcinācijas punktos ©Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Tāpēc Krišjāņa Kariņa (JV) valdība bija izdomājusi spožu veidu, kā aptveri palielināt - vakcinācijas loteriju. Veselības ministrija bija izstrādājusi Vakcinācijas loterijas likumprojektu, kas paredzēja valstī izsludināt vakcinācijas pret Covid-19 loteriju ar balvu fondu 720 000 eiro.

Taču otrdien valdība nolēma atsaukt Vakcinācijas loterijas likumprojektu.

Izrādās, ka

latviešu tauta ne tikai ēd sēnes, bet ir arī skopulīga un skaudīga, jo nav ar mieru, ka vismaz 40% naudas tiks ievilkta nāsīs.

Šī nauda aizietu pasākuma popularizētājiem un organizētājiem kā tāds sīks pabalsts. Tad nu gan liela muiža! Pašlaik visi, kam nav slinkums, slauc miljonus kovidnaudas. Viena pati CO2 noteicēju ierīkošana skolās maksās 3,7 miljonus. Vakcinācijas IT risinājumi maksā 1,45 miljonus. Bet te kaut kāda nieka sīknauda - tikai 288 000 eiro.

Vēl nesaprātīgajai publikai šķita dīvaini tāda lieta, ka pastāv taču valsts akciju sabiedrība “Latvijas loto”, kura varētu it kā paņemt vakcinācijas loteriju savā paspārnē un sistēmā. Taču, kā tad tādā gadījumā valdošajām partijām pietuvinātie biznesmeņi varēs uzvārīties, ja pasākumu organizēs valsts akciju sabiedrība? Nekā. Uzvārīties var tikai, ja jauna izlozēšanas sistēma tiek taisīta no nulles un par to no valsts var iekasēt naudu.

Viss jau būtu beidzies labi, taču sanāca tā, ka Saeimā ir partijas, kuru līderi lasa, ko par politiku domā tviterī, feisbukā un draugos. Un, ja politiķis redz, ka tur ne tikai naidīgajos, bet arī draudzīgajos informācijas burbuļos virst nevis vienkārši sašutums, bet ir dusmu eksplozija, tad reizēm mēdz būt gadījumi, ka politiķi to ņem galvā.

Nu noskauda publika varai loteriju.

Tas, gan nenozīmē, ka ideja jau norakta pavisam un galīgi. Jādomā, ka Veselības ministrijā paņems likumprojektu atpakaļ un pārstrādās tā, lai neviens vairs nevar saprast, cik naudas konkrēti kurš pievāks. Varbūt tad ar nākamo piegājienu izdosies?

Jo doma ir lieliska, un arī 288 000, kaut mazs tārpiņš, tomēr ir gaļa. Un var jau loteriju atkārtot vēl un vēl - kamēr ir kovids un neaktīva špricēšanās.

Spriežot pēc Saeimas deputāta Jura Pūces (AP) un valdības vīru izteikumiem, loterijas doma vēl nevaid mirusi - tiks vēl gudrots, kādus “atbalstošus un motivējošus pasākumus” varētu veikt.

Latvijas sabiedrība ir atpakaļrāpulīga un kašķīga. Būtu labāk pavērusies apkārt, kas notiek pasaulē! Piemēram, Kanādā un ASV vakcinācijas loteriju bumbiņas lēkā priecīgi, uz nebēdu. Ņemsim kaut vai pirmo nejauši no tīmekļa ieraudzīto ziņu. Masačūsetsā (ASV) regulāri notiek loterija “Waxmillions”. Nupat 26. augustā turienes iedzīvotāja Sintija Tirata vinnēja miljonu dolāru, bet vecuma grupā no 12 līdz 17 gadiem tiek izspēlēti 300 tūkstoši dolāru, kas paredzēti izglītībai. Tos vinnēja Grečena Selva. Tas diezgan netaisnīgi, ka pieaugušie izspēlē miljonu, bet sīkie tikai 300 000, taču tā tie amerikāņi dara. Un nekādas morālas aiztures šajā pasākumā nav. Sen jau mediju telpā ir uzvarējis viedoklis, ka štrunts par loterijas morālajiem aspektiem, jo galvenais ir glābt dzīvības.

Bet mēs, te Latvijā, kaut ko vēl blisinām acis un sašūtam.

Kalifornijā tie, kas aizgājuši vakcinēties, izlozes kārtībā dabū kartes ar 50 dolāriem iekšā. Tas saucas “Wax for the Win” - saņem poti un ej iepirkties, ja esi laimējis!

Krievijas Federācijas Burjatijas Republikā nesen bija loterija, kurā tika izlozēti siena ruļļi. Tā kā zemkopjiem nav bijis labs gads un ir problēmas ar lopbarības sagādi, vietējā vara šādā veidā bija lēmusi viņus stimulēt. Tur gan esot beidzies ar to, ka, par spīti siena ruļļiem, necik dižs vakcinācijas pieaugums neesot bijis novērots. Neskrien burjati pēc sputņika ne pa kam.

Toties Indonēzijā ir īsts vakcinācijas aptveres palielināšanas veiksmes stāsts! Vietējās varas iestādes Javas salas rietumdaļā laukos dala dzīvas vistas, lai mudinātu vecākus iedzīvotājus vakcinēties pret Covid-19. “Pirms dzīvo vistu programmas uzsākšanas tikai 25 no 200 iedzīvotājiem bija gatavi vakcinēties, sacīja Pekatas apakšrajona policijas komisāra palīgs Galihs Aprija, bet “tagad mums ir 250 cilvēki dienā, kuri vēlas vakcinēties”.

Arī Latvijas politiķiem tagad ir par ko padomāt. Uz dzīvām vistām Latvija laikam nepavilksies. Latviešiem ļoti patīk azartspēles. Varbūt vajag ar Jāņa Zuzāna firmu vai ar vairākām firmām organizēt vakcināciju tā, ka katrs vakcīnu dabūjušais pēc tam iet uz blakus telpu, kurā mirgo lampiņas un saņem par vakcinēšanos 10, 100 vai cik vienrocīgā bandīta griezienus?

Kas vēl varētu patikt latviešiem? Cukura paciņa? Griķi? Grūbas un melnie zirņi? Tur sociālantropologiem nekāds divritenis nav jāizgudro. Ja par poti dos polšu, pie vakcinācijas punktiem stāvēs rindas no attiecīgās interešu grupas ļaudīm.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā