Par 20% dārgāka autostāvēšana un Staķa viltīgais "piārs"

Sākot ar 1. septembri, “Rīdzinieka kartes” īpašnieki vairs nevar izmantot atlaidi automašīnas novietošanai Rīgas pašvaldības autostāvvietās. Līdz ar to rīdzinieki, kuri līdz šim varēja izmantot šo priekšrocību, par mašīnas atstāšanu Rīgas pašvaldības autostāvvietās maksās par 20% dārgāk.
©Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (APP) mazgā rokas nevainībā un nogrūž visu uz Konkurences padomi (KP).

Izmaiņas pašvaldības maksas autostāvvietu lietošanas noteikumos esot veiktas, lai atbilstoši KP ieteikumiem nodrošinātu godīgas konkurences pamatprincipus.

Pirms trim gadiem, kad KP vērtēja “Rīdzinieku kartes”, nebija ne vārda par to, ka KP iebilstu pret atlaidēm. Bet nu tagad ir piepeši radusies šaušalīga konkurences kropļošana.

Jo lielāka konkurence, jo precei vai pakalpojumam būtu jābūt lētākam. Taču autostāvēšana būs par piektdaļu dārgāka.

Bija gan tā, ka divas dienas pirms kļūšanas par mēru Staķis solīja, ka pēc stāšanās amatā varētu apturēt grozījumus noteikumos par “Rīgas satiksmes” apsaimniekotajām stāvvietām, lai nepieļautu maksas palielināšanu autostāvvietā 11. novembra krastmalā bruģētajos ielas posmos no Jaunielas līdz Bīskapa gātei un no Bīskapa gātes līdz Poļu gātei. Tobrīd Staķis bija pret maksas palielināšanu. Bet nu laiks mazliet ir pagājis, Staķa sirds vairs nav mīksta pret kovida novārdzinātajām Vecrīgas kafejnīcām un autobraucējiem, kuri labprāt noliktu mašīnu, lai tās apmeklētu. Un solīts makā nekrīt.

Ko no Staķa mēs redzam? Staķis ir redzams reti, atskaitot gadījumu, kad viņš ar rūpju rievu pierē interesējās par nodegušā nelegālā hosteļa tēmu. Vēl Staķis uzstājās kā karogplēsis - kopā ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču pasaules hokeja čempionāta laikā uzzīmējās par Baltkrievijas oficiālā karoga nost rāvēju.

Nu un vēl ir stabiņi jeb “staķīši”.

Taču, lai vai kā, Staķis uz nākamajām vēlēšanām pēc četriem gadiem var vērties optimistiski. Ļoti var gadīties, ka arī nākamajā ciklā varu saglabās. Jo tas, ko viņš un viņa “piāristi” (publisko attiecību speciālisti) dara, ir ļoti viltīgi. Visa nākamā dzīve mēram būs veidota tādā veidā, ka viņš vispirms provocēs, izsauks uz sevi uguni, bet pēc tam labvēlīgi nāks pretī iedzīvotājiem, aplies sašutuma uguni ar ūdeni, novērsīs paša sastrādātās dīvainības. Tas pamanāms jau tagad - bija viena vieta, kur galīgi nevietā bija sasprausti stabiņi, bet tad Rīgas domes Satiksmes departaments (labais Staķis) uzklausīja ļaužu vaidus un stabiņus aizvāca. Šādi gājieni būs vēl un vēl - pamazām laika gaitā. Līdz nākamajām vēlēšanām cilvēki pamazām laika gaitā piemirsīs, ka šodien bija sašutuši, pieradīs, ka pa pilsētu jābrauc lēnāk. Aizmirsīsies arī, piemēram, 31. augusta sajukums, kad pašā iepirkšanās karstumā, “Rīgas satiksme” bija jau bija pasteigusies sabiedriskā transporta pieturās pielikt jauno sarakstu un nevarēja saprast, pēc kura saraksta īsti kursē autobusi, tramvaji un trolejbusi. Rezultātā cilvēki gaidīja un šķendējās, bija autobusi, kas bija pārbāzti, bet citi brauca pustukši.

Bet Staķis būs šokolādē - kovids uz viņu neattiecas, par ostu nav jāatbild, skolu jumti tiks lāpīti, galvenās manipulācijas ir ar stabiņiem. Ir gan briesmīgas bedres, bet arī tās tiks palāpītas vai norakstītas uz Nilu Ušakovu.

Ar pašprovocēšanos gan var smagi ieberzties un sapīties meistarībā, ja tā notiek nelaikā un piepeši vairs nesanāk paša radīto kļūmo situāciju novērst. Bet nu uz to velk, ka kārtis tiks izspēlētas tieši šādā veidā - vispirms cilvēkiem tiek radītas milzu neērtības, bet tad atnāk mērs, kurš visu sakārto.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā