Kariņa histērija plosās Latvijā

Patlaban valstī plosās pret Covid-19 nevakcinēto epidēmija, šādu viedokli otrdien valdības sēdē pauda Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).
Kariņa valdība ir kļuvusi par sinonīmu vārdiem “haoss”, “nekonsekvence”, “alkatība”, “kovidokrātija”, līdz ar to arī viņa metafora “nevakcinēto epidēmija” izskan tukšumā un nekādu jēgu nedod ©Ekrānšāviņš no lsm.lv

Uzklausot aktuālāko informāciju par epidemioloģisko situāciju valstī, premjers secināja, ka valstī sāk plosīties pret Covid-19 nevakcinēto epidēmija, tāpēc būtu nepieciešams skaidrāk informēt nevakcinēto sabiedrības daļu, ka patlaban slimnīcās nonāk pret Covid-19 nevakcinētie iedzīvotāji.

Frāze “nevakcinēto epidēmija” nav Kariņa paša izgudrota, bet nošpikota no ASV Slimību kontroles un profilakses centra direktores Rošelas P. Valenskas, kura tā runāja jūlijā. Un vēl viens otrs politiķis pasaulē ir tā izteicies. Arī Krišjānis Kariņš nav spējis izmantot brīnišķīgo iespēju paklusēt un nekacināt sabiedrību, kura jau tāpat ir gana sakacināta.

Katra uzbrukšana, spiediens, pārspīlējums drīzāk rada pretēju efektu - ir daudz cilvēku, kuru acīs premjera tēls vairs nav īpaši populārs. Ja kaut ko sludina, aicina vai draud nepopulārs tēls, tad arī vakcinācija no tā necik populārāka nekļūst.

Patlaban, pēc publicētajiem datiem vietnē “Our World in Data”, Latvijā vismaz pirmo vakcīnas devu ir saņēmuši 46% iedzīvotāju. Tas ir ļoti daudz, ja atminamies skumjo cirku, ko pēdējā gada laikā ir nācies redzēt Latvijas tautai, veroties uz veselības ministra, premjera un Vakcinācijas projekta biroja šiverēšanos. Ko Kariņš vēl grib? Gan jau “vakcinācijas aptvere” vēl papildināsies. Tas notiks pats no sevis un pamazām. Un nevis no seksīgām pleciņa atsegšanas reklāmām.

Jāņem arī vērā, ka Latvijā vakcinācija sākās daudz vēlāk nekā citur, vēlāk arī nekā Lietuvā un Igaunijā. Arī tāpēc aptveres pildīšanās kavējas.

Ir ļoti daudz cilvēku, kas nesagaidīja iespēju vakcinēties un ir kovidu pārslimojuši - kurš viegli vai asimptomātiski, kurš smagāk, bet nesaucot ātros un neveicot testu. Viņi nevar pierādīt, ka slimojuši. Lai gan viņu organismā ir milzīgi daudz antivielu, tas netiek ņemts vērā. Ir diezgan nelāgi, ka cilvēkam, kurš zina, ka pārslimojis, jāiet vakcinēties. Diezin vai ir veselīgi vakcinēties, ja vakcīnai nav medicīniskas jēgas, bet tikai tāpēc, lai dabūtu sadarbspējīgo sertifikātu? Ir šādi pārslimojuši cilvēki, kuriem sertifikāts nav nepieciešams darbam un kuri neiet uz koncertiem, un tas arī ir faktors, kas ietekmē “vakcinācijas aptveri”.

Vēl ir cilvēki, kas ir uz nažiem pret vakcināciju, taču diezin vai viņu ir ļoti daudz. Viņi ir pamanāmāki sociālajos medijos, bet tāpēc, ka ir skaļāki.

Un vēl ir cilvēki, kas svārstās, baidās. Dažkārt šīs bailes var būt pamatotas, jo diezin vai cilvēkam, kas nesen pārslimojis insultu, gribas riskēt. It kā esot ļoti maza varbūtība no vakcīnas nomirt, taču negribas “vinnēt” šādā loterijā.

Baidās arī no blaknēm. Lai gan oficiālā statistika nepauž, ka tās bijušas ļoti daudziem, cilvēki jau nav skrējuši meklēt, kur var pieteikties, lai ziņotu par šīm blaknēm. Ir pagulējuši pāris dienas ar drebuļiem un augstu temperatūru un tad gājuši strādāt.

Lai vai kā, cilvēkiem vajag vairāk skaidrot - mierīgi, autoritatīvi. Bet autoritāte var būt tikai nopietnam ārstam. Diemžēl virkne mediķu savu uzticības kredītu ir iztērējuši ar pārspīlētām prognozēm, ka nu tūliņ, pēc trim nedēļām vai kad būs pilnīgs vāks un tūkstoši inficēto slimnīcās. Šiem infektologiem pašiem vajadzētu saprast, ka viņu stāstiem būs maza jēga. Tāpat kā no Kariņa aicinājumiem vai draudiem...

Diezin jel, vai uzbrukumi, kādus publika saklausa Valsts prezidenta Egila Levita paudumos (“nevakcinētajiem nav cilvēktiesību”) vai Krišjāņa Kariņa tēlainajās metaforās, var kaut kā sekmēt ļaužu vēlmi vakcinēties?

Nevis “nevakcinēto epidēmija” plosās valstī, bet ir citas epidēmijas, kas gan plosās uz vella paraušanu.

Ir neiedomājama pašreizējās politiskās elites alkatības epidēmija - tiek grābts un rausts bez kādas aiztures. Nauda tiek lietota ne tikai vajadzīgām lietām (vakcīnām, testiem, mediķu atalgojumam). Daudz vairāk naudas tiek šķiests bezjēdzīgi - bezjēdzīgam Vakcinācijas projekta birojam - tā krēsliem, galdiem, algām un IT risinājumiem, bezjēdzīgiem CO2 noteicējiem skolās. Mazliet jēdzīgāk varbūt ir remontēt veselības aprūpes iestādes, taču varbūt pašlaik labāk naudu vajadzēja virzīt uz sanitāru un medmāsu atalgojumu? Kad būs “trešais vilnis”, viņi atkal kritīs no kājām, pārstrādāsies un izdegs. Viņi ir pelnījuši, lai no viņu algas pietiek vismaz komunālajiem maksājumiem un pārtikai.

Vācijā tiek atmesta kovidsituācijas vērtēšana pēc kumulatīvajiem infekcijas izplatības rādītājiem, bet vērā tiks ņemts, cik ir stacionēto pacientu slimnīcās.

Latvijas veselības aprūpes sistēmas kapacitāte kovidslimnieku uzņemšanai joprojām ir nožēlojami vāja. Jau pie 800 kovidslimniekiem atkal nākšoties izsludināt ārkārtas stāvokli. Tas ir valstī, kurā dzīvo gandrīz divi miljoni?

Ja jau kovida trešais vilnis ir neizbēgams un tuvojas lipīgā “Delta”, tad kur ir gatavība šīm šaušalām? “Delta” taču līpot arī vakcinētajiem.

Nevis nevakcinēto epidēmija, bet Kariņa histērija plosās Latvijā. Plosās neuzticības, dusmu, baiļu, lamāšanās un sabiedrības šķelšanās epidēmija. Un Kariņa valdība ar savu darbošanos ir šīs infekcijas pārnēsātāja.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā