Izgāzies Daniels Pavļuts atkāpties negrasās

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas deputāti aicina parlamentu lemt par neuzticības izteikšanu veselības ministram Danielam Pavļutam (AP).
©Aivars Ķesteris/F64

Daniels Pavļuts vakar “Rīta panorāmā” to komentēja šādi: ja opozīcijas partija pieprasa kāda ministra demisiju, tad tas nozīmē, ka šā ministra darbība ir pamanīta. Opozīcijai esot šāds politisks instruments, lai nonāktu ziņu virsrakstos. Viņš varot visus sev izteiktos pārmetumus atspēkot.

ZZS veselības ministram pārmet haosu jaunā mācību gada sākumā skolēnu testēšanas organizēšanā, neskaidras prasības par sejas masku lietošanu izglītības iestādēs, turklāt partija uzskata, ka ministram ar demisiju jāatbild par situāciju, ka daži pusaudži saņēmusi vecumam neatbilstošas Covid-19 vakcīnas.

ZZS Saeimas frakcijas deputāti uzskata, ka Pavļuts no darbības pirmsākumiem demonstrē nespēju konsekventi īstenot nepieciešamo pasākumu kopumu, lai Latvijā mazinātu Covid-19 izplatību. ZZS neapmierina Vakcinācijas biroja izveide un tad reorganizācija, ģimenes ārstu nepietiekama iesaiste vakcinācijas procesā, neauglīgas debates par obligāto vakcināciju, valdības, jo īpaši atbildīgās Veselības ministrijas nespēja atbilstoši uzrunāt sabiedrību, skaidrojot vakcinācijas ieguvumus un iespējamās blaknes, tā vietā rosinot un atsaucot iniciatīvu par vakcinācijas loteriju, kas esot novedis pie tā, ka Latvija vakcinācijas tempu ziņā iepaliek no pārējām Eiropas valstīm.

Jaunais mācību gads iezīmējās ar haotisku skolēnu testēšanu, laikus nepiegādājot izglītības iestādēm testus un nenodrošinot nepieciešamo testēšanas kapacitāti.

Neskaidra ir prasība par sejas masku lietošanu izglītības iestādēs, kas sniedz mazāku ieguvumu skolēniem kā gaisa kvalitātes uzlabošana skolās, uzskata ZZS.

Neatkarīgā rakstīja, ka daži pusaudži saņēmuši tiem neatbilstošas jeb speciālistu neieteiktas vakcīnas. Rakstu lasiet šeit. Tas ZZS politiķiem bijis pēdējais piliens. Šādu pret bērniem pieļautu kļūdu ZZS vērtē kā traģisku, jo iedzīvotāju uzticības līmenis valdībai un veselības ministram jau pašlaik ir kritiski zems un apdraud sekmīgu cīņu pret vīrusa izplatību.

“Valdība un atbildīgais ministrs ir pilnīgi izgāzušies, un tiem jāatzīst savas kļūdas valsts turpmākas darboties spējas vārdā,” paziņoja ZZS deputāti.

Daniels Pavļuts LSM “Rīta panorāmā” pusaudžu vakcināciju ar nepareizām vakcīnām skaidroja ar “cilvēcisku faktoru”. Esot bijis ļoti intensīvs vakcinācijas periods, kad potēti simti tūkstošu iedzīvotāju. Bet galvenais, ka nekas slikts nav noticis - tikai vienam nepareizo vakcīnu saņēmušam pusaudzim bijušas blaknes.

Pastāv taču priekšraksti! Ir Nacionālā veselības dienesta (NVD) izstrādātā Vakcinācijas rokasgrāmata, kurā noteikts, ka vakcinācijai pret Covid-19 pusaudžiem vecumā no 12 līdz 17 gadiem pašlaik ir divas Eiropā reģistrētas vakcīnas: ražotāja “Pfizer/BioNTech” vakcīna un “Moderna” vakcīna, bet pārējās reģistrētās un Latvijā pieejamās vakcīnas pret Covid-19 “AstraZeneca” un “Janssen” pašlaik ir apstiprinātas lietošanai tikai pieaugušajiem no 18 gadu vecuma. Pusaudžiem un bērniem šīs vakcīnas nedrīkst izmantot. Tomēr daži par 12 gadus jaunāki pusaudži tomēr vakcinēti ar “AstraZeneca” un “Janssen” vakcīnām.

Diez kas jau nav. Tas liecina, ka kādos vakcinācijas centros nav bijis īstas kārtības, jo kā var neņemt vērā NVD Vakcinācijas rokasgrāmatu? Ko tad mediķi ņēma vērā - Vikipēdiju, grāmatu “Cūku infekcijas slimības” vai bijušā Latvijas Universitātes profesora Dr. med. E. Fērmaņa lekcijas Medicīnas fakultātē par cilvēka lipīgo slimību mikrobioloģiju ar imunitātes mācību, kas izdotas grāmatā 1940. gadā?

Pirmdien pratās godu un no amata atkāpās Igaunijas Veselības departamenta ģenerāldirektors Illars Lanno. Viņš uzņēmās atbildību par to, ka vasarā Veselības departamenta noliktavās neatbilstoši augstas temperatūras dēļ sabojājās liels daudzums vakcīnu un citu medikamentu. Latvijā, par laimi, par šādiem gadījumiem nav ziņu, taču šeit pusaudži ir vakcinēti ar viņu vecumam neatbilstīgām vakcīnām. Kurš atbildēs?

Skaidrs, ka Pavļuts nekur atkāpties negrasās un ZZS viedoklis viņam bijis nebijis. Pavļuts “Rīta panorāmā” tik tikko noturējās neieņirdzis un saņēmās rādīt nopietnu, rūpju pilnu seju.

Nav jau bijis vēl tāda gadījuma, kad opozīcija būtu panākusi kāda ministra demisiju. Ministri demisionē citos apstākļos - kad kaut ko nesadala ar premjeru vai citiem koalīcijas partneriem. Taču pašlaik nav manāms, ka kāds valdībā būtu ļoti īgns uz Pavļutu.

Naudas joprojām ir tik daudz, kā nekad agrāk nav bijis. Tās pietiek gan “Attīstībai/Par!” pietuvinātajiem sabiedrisko attiecību un reklāmas speciālistiem, gan arī citu koalīcijas partiju padomniekiem un propagandistiem. Jo ilgāk varēs biedēt cilvēkus un uzturēt spriedzi jeb “koviddomāšanu”, jo ilgāk un vairāk turēsies nauda. Pavļuts un vadība nevelk, taču tas nav iemesls atkāpties, jo pašiem ministriem un premjeram šķiet, ka viss ir kārtībā.

“Vakcinācijas aptvere” nepalielinās. Lai dzīvo “vakcinācijas aptvere”! Tajā var bērt iekšā un dedzināt kā krāsnī jebkuras naudas summas.

Lai Pavļuts tagad postos kaut kur demisionēt, kad ir pļaujas laiks? Gaidīsim ar maisu!

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā