Kovidhistērijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš par minimāliem pārkāpumiem draud ar bargiem sodiem

Pieņemot Covid-19 ierobežojumus, ir jābūt arī nopietniem sodiem par pārkāpumiem – ir jāpanāk, ka sekas par noteikumu neievērošanu ir. Tā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta Panorāma” 22. septembrī sacīja premjers Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”).
©https://www.lsm.lv/raksts/zinas/latvija/karins-par-planotajiem-covid-19-ierobezojumiem-par-parkapumiem-jabut-nopietniem-sodiem.a422358/

Viņš skaidroja: “Es spiežu uz to, ka mēs mazinām valsts regulējumu, liekam lielāku atbildību uz indivīdiem un to, ka tas, ko valsts prasa, tiek ievērots.”

Kariņš vērsa uzmanību uz to, ka patlaban mums nav spēkā daudz Covid-19 ierobežojumu, taču, tos ieviešot, būtu jāuzrauga, ka noteikumus patiešām ievēro.

21. septembrī valdība konceptuāli vienojās par kovidierobežošanas noteikumiem, un, kā sacīja Kariņš, “pret Covid-19 vakcinētiem vai pārslimojušajiem cilvēkiem nekas nemainītos, vienīgā neērtība būtu, ka, piemēram, pirms ieejas lielveikalā nāktos sameklēt savu Covid-19 sertifikātu”.

Valdībā joprojām esot arī gatavība noteikt profesijas, kur vakcinēties pret Covid-19 būtu pienākums. Neviens ministrs nav izteicies pret šādu pieeju.

Paredzams, ka valdība šonedēļ pieņems jauno kovidierobežojumu paketi. Taču ar to vien Kariņš mierā neliekas. Vēl vajag arī pastiprināt visu veidu kontroli visās vietās un jomās un sodīt - bargi sodīt visus pārkāpējus tā, lai maskas nēsāšana būtu neizbēgama kā nāve. Jādomā, ka ādā brīdī valdība izdomās arī, ka pašreizējais sodu apmērs ir par mazu, un pieliks naudassodiem kādu nulli klāt.

Tātad turpināsies un vēl pieņemsies spēkā līdzšinējais varas kurss uz aizvien pieaugošu presingu. Par visu jāmaksā vairāk - par siltumu, elektrību, pārtiku, par nokavētiem maksājumiem. Tagad arī par maskas nevilkšanu vai nepareizu lietošanu. Sodu būšana attieksies arī uz pašizolācijas un karantīnas pārkāpējiem, līdz ar to cilvēkiem, kam ir darīšanas tuvajās ārzemēs, nāksies slēpt savu robežas šķērsošanas faktu, atstājot mājās mobilos tālruņus. Taču tiesībsargājošās iestādes viņus tik un tā noķers un novilks deviņas ādas.

Skarbi sodi būs arī veikalniekiem un ēdinātājiem, ja tie pieļaus, ka kāds nevakcinētais ielavīsies starp vakcinētajiem.

Kariņa dusmu zibeņi pār noteikumu pārkāpēju galvām gan izskatās diezgan izdomāti, jo nav jau tā, ka pašlaik notiktu masveida kovidnoteikumu pārkāpumi. Nu varbūt kaut kur kāds pilsonis aizmirst uzvilkt masku un nobrauc divas pieturas trolejbusā bez tās. Veikalos notiek stingra ļaužu uzskaite, lai neienāk vairāk ļaužu nekā atļauts. Kafejnīcu un restorānu iekštelpās, tāpat sacensībās un koncertos tiek prasīti sertifikāti. Kur ir tie briesmīgie pārkāpumi? Vai nav tā, ka Kariņam tie rēgojas un viņš karo pret neeksistējošiem naidniekiem?

“Mūsu mērķis ir panākt, ka cilvēki izvēlas bezmaksas, vieglu, ātru, efektīvu pasākumu - vakcinēšanos,” uzsvēra Kariņš.

Lai nu tā būtu. Taču rodas iespaids, ka uz šo mērķi notiek tiekšanās par katru cenu, nesmādējot represīvas metodes.

Vai nav tā, ka vakcinācija ir kļuvusi par prioritāšu prioritāti, bet rūpes par iedzīvotāju veselību ir aizslīdējušas kaut kur tālākā, mazāk svarīgā plānā? Vakcinācijas aptvere ir kļuvusi par tādu kā politreliģisku altāri.

Šī vakcinācijas aptvere pašlaik būtu par 20% lielāka, ja vakcinācija būtu uzsākta laikus, ja nebūtu māžošanās ar Vakcinācijas projekta biroja izveidi, ja nauda netiktu šķiesta glupās reklāmās, ja nebūtu nemitīgas biedēšanas un varas angažētu mediķu prognožu par drīzu slimības megauzliesmojumu, kas pēc tam nepiepildās. Valdība pati savām rociņām ir visu paveikusi, lai vakcinācijas aptvere būtu tāda, kāda tā ir. Bet nu ir, kā ir.

Latvijas vara nav vientuļa savās sodu un represiju tieksmēs, un Kariņa valdību spārno tas, ka arī rietumvalstīs ir skarbi sodi par kovidpārkāpumiem. Slikti piemēri ne vienmēr ir labi piemēri. Ir pat valstis, kur par kovidpārkāpumiem ieliek uz kādu brīdi cietumā. Kariņš ir gatavs labprāt pašpikot.

Varētu rasties iespaids, ka premjers tīšām uzprasās, lai viņu lamā, lai par viņu smejas. Taču tur aprēķins ir vienkāršs. Valdības lamātājiem var viegli piekarināt “antivakseru” birku un ieskaitīt viņus pie tiem nesaprātīgajiem, kuri baidās no G5 torņiem un čipošanas ar vakcinācijas metodi. Sabiedrībā ir daudz dažādu ļaužu ar dažādām domām. Ir vairāki informatīvie burbuļi. Ir arī viena daļa ļaužu, kuriem ir milzu dusmas uz nevakcinētajiem un kurai Kariņš pat šķiet par mīkstu - viņi gribētu nevakcinētos nomētāt akmeņiem pēc šariata likumiem. Pandēmija ir stipri pašķobījusi sabiedrības psihi un to sašķēlusi. Un ir vērojamas pretējas galējības - ir gan absolūts vakcinācijas noliegums, gan naidīga kovidhistērija. Līdz ar to Kariņam ir atbalstītāji hipohondriskajā spektra malā, un šo elektorātu viņš diezgan pat veiksmīgi “atstrādās”, pirms Saeimas vēlēšanām uzvelkot supermena - galvenā koviduzvarētāja vai galvenā kovidapkarotāja apmetni. Tas nekas, ka uz kovida rēķina varai pietuvinātie ir vilkuši nāsīs milzu summas un vēl vilks. Neba visos informatīvajos burbuļos tas vispār ir pamanīts, bet, ja ir pamanīts, tad netiek uzskatīts par ko nosodāmu.

Vienīgais, uz ko varam cerēt, ir, ka šogad varbūt būs mazāk absurdu, haotisku, kovida izplatību pat veicinošu lēmumu nekā pagājušajā rudenī un ziemā. Vismaz uz to jācer.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā