Egils Levits ir lācis, kas pakalpojis Irēnai Kucinai

Saeima 30. septembrī no darba kārtības izslēdza iepriekš paredzēto balsojumu par Irēnas Kucinas apstiprināšanu Satversmes tiesas (ST) tiesneša amatā.
©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Izslēgt šā jautājuma skatīšanu līdz turpmākam komisijas lēmumam rosināja Saeimas Juridiskā komisija.

“Attīstībai/Par!” (AP) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Juris Pūce iepriekš informēja, ka koalīcija vienojusies, ka Saeima Kucinas kandidatūru uz ST tiesneša amatu izskatīs oktobra beigās.

Kas tad īsti varētu notikt oktobra beigās, un kāpēc ne tagad uzreiz?

Ir radusies neliela problēmiņa. Pats lielais un visdižais Valsts prezidents Egils Levits ir smagi izgāzies, tāpēc lieta par Kucinas apstiprināšanu pašlaik jānoliek rezerves plauktā ar cerību, ka šā mēneša beigās tas aizmirsīsies, būs kādi jauni trači un Kucina šķitīs mazāk svarīgs jautājums.

Valsts prezidents Egils Levits telefonsarunās ar “Attīstībai/Par!” deputātēm esot licis nokārtot frakcijas atbalstu viņa padomnieces Irēnas Kucinas ievēlēšanai par Satversmes tiesas (ST) tiesnesi.

Kā ziņo sabiedriskais medijs, pretējā gadījumā Levits solījis kritizēt partijas ministrus un valdību.

Saeimas Juridiskā komisija atbalstīja prezidenta Egila Levita padomnieces Irēnas Kucinas virzīšanu Satversmes tiesas tiesneša amatam. Kandidatūru iepriekš atbalstījusi arī valdība. Balsojumā komisijā četri deputāti nepiedalījās, viena no tiem - “Attīstībai/Par!” pārstāve Inese Voika, kura uzskata, ka izvirzīšanā nav ievēroti labas pārvaldības principi.

Pēc balsojuma Voikai un “Attīstībai/Par!” deputātei Vitai Andai Tēraudai no ASV zvanījis Levits. Vairāki avoti Latvijas Televīzijai norādījuši, ka Levits sarunās prasījis, lai deputātes nokārto frakcijas atbalstu Kucinai, citādi prezidents kritizēšot “Attīstībai/Par!” ministrus un valdību, kas varētu novest pat līdz valdības krišanai.

Šis ir šķērms skandāls uz līdzenas vietas - gluži neticams un negaidīts. Uz āru ir izlauzusies šmuce, kāda nebija cerēta un gaidīta. Redzam, ka

trimdas latviešu aprindās ir sen gruzdējusi neapmierinātība ar pārmērīgi triumfālo Egila Levita uzvaras gājienu un tur pastāv skaudība. Vita Anda Tērauda laikam jau sen bija gaidījusi, kad varēs Levitam iecirst.

Cirtiens ir pat visnotaļ pamatots - Levits ir bezjēgā nožēlojami cepies par savas favorītes karjeru un pat tā kā piedraudējis partijai AP, ka būs slikti, ja tā Kucinas kandidatūru neatbalstīs.

Kas tas ir? Kaut kādas pirmās nakts telefona tiesības - padomiskas un orveliskas? Absurds.

Protams, ka, šādus tekstus dzirdot, Tērauda vai Voika ir bijušas šokā un par to niknas.

Pat valdošajai varai vislojālākie mediji nu ir spiesti atzīt, ka no Levita puses šāds gājiens ir bijis “lāča pakalpojums” Kucinai.

Tad nu tagad gaidīsim, kad emocijas norims, Vita Anda Tērauda un Inese Voika apklusīs un Kucina tā paklusām tiks iebalsota Satversmes tiesā. Oktobra beigās.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā