Vai kovidpacienti tagad būs "zelta pacienti", bet visi pārējie pēc tam?

Veselības aprūpes sistēmai draud kolapss, sabrukums, katastrofa, pilnīga paralīze, un tamlīdzīgi šermuļus uzdzenoši vārdi atkal ir ārstu, valsts vadītāju, mediju leksikā jo bieži un katru dienu.
©https://www.lsm.lv/raksts/zinas/latvija/covid-19-saslimstiba-latvija-sasniegusi-visu-laiku-augstako-atzimi-atklati-vel-1752-inficesanas-gadijumi.a424567/

Statistika tiešām nav laba, jo, kā ziņoja otrdienas LTV “Panorāma”, slimnīcās ārstējas jau 653 kovidpacienti, inficējušies 1671 cilvēks, miruši 16. Otrdienas “Panorāmas” pirmais sižets vēstīja par biedējošu šausmu ainu: par savu veselību katram jādomā pašam, jo pie ārsta tikt būs grūti. NMPD vadītāja Liene Cipule, LĀB viceprezidents Roberts Fūrmanis, infektologs Uga Dumpis brīdināja par draudošajām briesmām, bet īpaši skarbi skan ārsta Kārļa Rāceņa vārdi, ka cilvēkiem ar miokarda infarktu, cerebrālo insultu, akūtām ķirurģiskām vainām, kur vajadzīga neatliekama palīdzība, tā notiks novēloti.

Uzmetas zosāda.

Tomēr tas ir mazliet dīvaini: vai kovidpacienti tagad būs “zelta pacienti”, bet visi pārējie pēc tam? Katrā ziņā tik tiešām tagad ir daudz uzmanīgāk jāizturas pret savu veselību, jo, ja gadīsies lauzt kāju, pašam būs jāmeklē stiba un jāsteberē uz slimnīcu cerībā, ka pēc diennakts kāds tur par to atcerēsies un garāmskrienot uzliks šinu.

Saturamies!

Augstākie valsts vadītāji jau arī var pārdomāt savu turpmāko dzīvi un sākt gatavoties mājsēdei. No viņiem LTV, TV3 un TV24 jau neko daudz neprasīs. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) var izvilkt no tīmekļa savu pērno, slaveno uzrunu tautai “Draugi, nav labi!”. Valsts prezidents var pa e-pastu nosūtīt savu slaveno stāstu par to, ka tie, kas nomirs, tiem Ziemassvētku nebūs.

Tāds “deja vu”, ka bail. Viss tāpat kā pagājušajā gadā, tikai ar vienu atšķirību, ka tad vakcīnu vēl nebija, bet tagad tās ir. Bet arī par vakcīnām visi ir jau desmitiem reižu izteikušies.

Kas vēl ir mainījies? Nekas īpašs. Pērn bija tā, ka pērnā veselības ministre Ilze Viņķele (AP) sienāža bezbēdībā bija atpūtusies visu vasaru un nebija pamanījusi, ka viņas apakšā ierēdņi ir pasūtījuši nepareizu vakcīnu portfeli, kamdēļ vakcinācijas kampaņa sākās mēnešus vēlāk nekā citās valstīs.

Tagad izskatās, ka arī veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) ir relaksēti uz klavierēm spēlējis suņu valsi, palaikam izgudrojot, ka jāuztaisa Vakcinācijas projekta birojs vai jāiepērk 120 gultas par 80 miljoniem eiro. Veselības ministrijai no trim miljardiem kovidnaudas bija atvēlēti 447 miljoni eiro. Kur tie palika?

Nevar jau neko pārmest “Panorāmai”, ka tai sanāk nevis ziņu raidījumi, bet hororšovs. Arī mediķus var saprast - viņi jūt kovida faktoru uz savas ādas. Tā tas laikam tiešām sanāks, ka jau pie 1000 stacionētiem kovida pacientiem slimnīcas “uzkārsies” un būs jāmirst arī ar insultiem un pat ar aklajām zarnām, lai gan pacients varētu vēl dzīvot, ja laikus tiktu operēts.

Latvijai bija trīs miljardi kovidnaudas, bet uz veselības aprūpes sistēmu tas nav atstājis gandrīz nekādu pozitīvu iespaidu. Kapacitāte nav stiprinājusies. Valstī, kur dzīvo knapi divi miljoni cilvēku, bet patiesībā mazāk, jau pie 1000 slimajiem iestājas krahs!

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā