Juceklīgā Kariņa valdība pašās beigās novērš vismaz pašus lielākos absurdus

Pār latvju zemi valda komandantstundas un mājsēdes nakts, un tiek skaitīts, cik administratīvo protokolu sastādīts, cik soda naudu piespriests Ministru kabineta rīkojuma Nr. 720 un Ministru kabineta noteikumu Nr. 620 pārkāpējiem.
21. oktobrī vēl nebija nožuvusi, tēlaini izsakoties, tinte uz Ministru kabineta rīkojuma Nr. 720, kad pilsoņiem jau bija jāzina, ka pēc pulksten 20.00 vazāties apkārt vairs nedrīkst. Diezin vai šis cilvēks izvairījās no administratīvā protokola ©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Kas īsti rakstīts rīkojumā Nr. 720, un kas ir vai nav spēkā no noteikumiem Nr. 620? To tauta nezināja līdz pat pēdējam brīdim un pat vēl pēc pēdējā brīža, jo vēl “lokdauna” sākuma dienā, 21. oktobrī, valdība diskutēja, ko aizliegt, ko atļaut un kāds būs galīgais dokumentu teksts.

Līdz 15. novembrim būs jādzīvo stingri ierobežotos apstākļos. Pat ļoti likumpaklausīgam pilsonim tagad grūta dzīve, jo visu laiku jāskatās, kā kaut ko nepārkāpt un neieberzties nepatikšanās.

Gods kam gods, valdības kolektīvā saprāta ir pieticis novērst dažas absurdākās vai neizpildāmās prasības savā rīkojumā Nr. 720.

Pēc dusmīgām diskusijām, kur izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP) centās panākt grāmatnīcu aizvēršanu, valdības vairākums tomēr vienojās atļaut strādāt grāmatnīcām, kā arī puķu un mobilo tālruņu veikaliem. Lai slava!

Visu laiku līdz pat pēdējam brīdim pār valstspilsētu galvām karājās liela problēma - kā tehniski nodrošināt atlaižu atņemšanu nevakcinētajiem pieaugušajiem. Bija pilsētas, kurās nebija iespējams šo uzdevumu izpildīt vai pagūt atrast risinājumu līdz 21. oktobrim. Šī doma bija dzimusi valdības galvā kā pasākums, lai sāpīgi iepļaukātu nevakcinētos pensionārus.

Taču tagad pašvaldības var vismaz kādu laiku atviegloti uzelpot. Atlaižu nebūs nevienam pašvaldību atlaižu saņēmējam.

Atlaides paliek spēkā tikai tiem, kuri saņem valsts piešķirto atlaidi - personas ar I vai II invaliditātes grupu, personas līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti un personas, kas pavada personu ar I invaliditātes grupu vai personu līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti.

Bet no pļaukas par nevakcinēšanos seniori tik un tā neizbēgs. Viņi to saņems citādā veidā.

Saeima atbalstījusi grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā, kas paredz piešķirt ikmēneša atbalstu 20 eiro apmērā vakcinētajiem senioriem, kas tiks izmaksāts piecus mēnešus - tātad būs 100 eiro pabalsts. Diezin vai ar to pietiks, lai segtu straujo visu veidu komunālo pakalpojumu sadārdzināšanos, taču tas ir labāk nekā nekas.

Taču tie pensionāri, kas nebūs vakcinējušies, šo pabalstu nesaņems. Pirms pabalsta izmaksas tiks pārbaudīta vakcinācijas datu bāze. Ar datiem viss būs kārtībā - vakcinācijas IT risinājumiem valdība februārī atvēlēja 1,45 miljonus eiro.

Tātad, ja tā īsti nesanāca ar sabiedriskā transporta atlaidēm, tad vēl jūtamāk nevakcinētais seniors sajutīs atšķirību no vakcinētā, nesaņemot 20 eiro pabalstu mēnesī. Ziema nāk, par 20 eiro var nopirkt diezgan daudz malkas vai izlietot naudu kādā citā veidā. Nevakcinētais seniors sals un, redzot, ka vakcinētais kaimiņš priecīgi saņem pabalstu, nodomās, ka tomēr jāiet uz poti.

Cepuri nost! Šāds valdības un Saeimas gājiens ir daudz smalkāks nekā Indonēzijā, kur vienā no reģioniem par vakcinēšanos deva dzīvas vistas. Tas ir augsto tehnoloģiju laikmetam atbilstošāks nekā Krievijā, kur vienā no pašvaldībām iedzīvotāji par vakcinēšanos varēja dabūt siena rulli. Lai pensionārs zina, ka mākslīgais intelekts ir informēts, vai viņš ir vakcinējies vai nē!

Visu laiku Ministru kabineta mājsēdes plānos tika rakstīta prasība sabiedriskajā transportā lietot tikai FPP2 respiratorus. Kas ir šie respiratori, cik tie maksā, kur tos var dabūt? Zinātāji teiks, ka tādus jau sen plaši lieto Vācijā sabiedriskajā transportā, tos lieto dakteri šepat. Tas tik būtu numurs, ja šodien pirms iekāpšanas autobusā cilvēki uzzinātu, ka viņi nevar kļūt par pasažieriem, jo viņiem nav FPP2, bet parastās medicīniskās maskas vairs neder! Turklāt tādus respiratorus vēl 20. oktobrī nevarēja nopirkt ne vienā, ne otrā manam miteklim tuvajā aptiekā. Esot it kā “Drogās”, bet tik tālu negribējās iet.

Ar lielu atvieglojuma sajūtu portālā LV var redzēt, ka paskaidrojumā “Dezinfekcija, vēdināšana, maskas” nav nekas par respiratoriem, bet tikai par tām pašām pazīstamajām, mīļajām maskām.

Taču jau pārskatāmi tuvā nākamībā nekur no FPP2 neizbēgsim - respiratori būs vajadzīgi, kad pienāks tā diena, kad atkal varēs iet uz koncertiem “zaļajā zonā”. Droši vien arī sabiedriskajā transportā tos vajadzēs. Jādomā, ka tie jau ir iepirkti lielā skaitā, tikai kaut kas ir nogājis greizi ar loģistiku un piegādes ir līguma stadijā vai arī respiratori jau guļ kastēs noliktavās, bet vēl nav nogādāti uz aptiekām.

Tāpēc valdība ir nākusi pie prāta un respiratorus no rīkojuma projekta ir izsvītrojusi.

Pēdējā laikā no dzīves ir šķīrušās vairākas sabiedrībā pazīstamas un tautā mīlētas personas, uz kuru bērēm, iespējams, aizietu daudzi desmiti un simti cilvēku.

Taču bērēs ārtelpās atļauts pulcēties ne vairāk par 20 cilvēkiem. Jā, šis nav labākais laiks mirt.

Kā tas būs Arņa Cimdara bērēs, no kura jau nu pilnīgi droši gribēs atvadīties daudz lielāks cilvēku skaits? Arnis Cimdars bija ievērojama personība, turklāt pēdējā laikā viņš bija arī, ja tā var teikt, politiski nozīmīga persona. Vai policisti skraidīs ar stekiem pa kapiem, dzenājot cilvēkus, kas atnākuši ar puķēm? Puķu veikali ir vaļā, kā atļāvusi valdība.

Valdība visu pēdējo mēnesi ir priecējusi tautu ar tādu teijāteri, ka maz neliekas - te paziņo, ka ierobežojumi būs tādi, bet pēc pāris stundām ir preses konference, kurā tiek teikts kaut kas pavisam cits. Galvenajos vilcienos kovidmājsēdes likumi bija zināmi jau laikus, taču tieši detaļas, kurās slēpjas velni, tika atliktas uz pēdējo brīdi.

Tagad lielākā daļa ministru varēs ar labi padarīta darba sajūtu atslābināties. Laisties uz dusu nevarēs varbūt finanšu un ekonomikas ministri, kuriem tūlīt būs skarbs darbs ar naudas lietām.

Bet 15. novembri varēsim svinēt ar kumulatīvām gavilēm par kovida izplatības straujo samazināšanos. Tas būs tad, ja būs ko svinēt.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā