Kapu šausmas Latvijas Televīzijas ziņās

Latvijas sabiedriskais medijs Latvijas Televīzija (LTV) ir par nodokļu maksātāju naudu uzturēta, līdz ar to sabiedrībai ir tiesības prasīt, lai tajā tiktu ievēroti visaugstākie profesionalitātes standarti – pirmām kārtām objektīva, izsvērta, pārbaudīta informācija. Lielākā daļa no LTV darbiniekiem ir godīgi ļaudis, kas profesionāli un godprātīgi dara savu darbu. Savukārt LTV ziņu raidījumi jau labu laiku mēdz mulsināt, rādot visnotaļ dīvainus sižetus.
©Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Viena no pašlaik aktuālākajām tēmām ir krīze pie Baltkrievijas un Polijas robežas. Ir zināms, kā tā radusies. Negribas teikt šo modesvārdiņu, bet lielā mērā tas tiešām apzīmē to, kas notiek - tas ir hibrīdkarš, kuru Baltkrievijas pašpasludinātais prezidents Aleksandrs Lukašenko ir izvērsis pret Eiropas Savienību. Kā šā hibrīdkara ierocis tiek lietoti dzīvi cilvēki, tostarp arī sievietes un bērni, kurus uz Baltkrieviju ir atvedušas baltkrievu “Belavia” lidmašīnas un kuri organizētās grupās ar autobusiem ir atvesti un ir apmetušies Polijas pierobežā.

LTV šo krīzi atspoguļo, rādot iežēlinošus sižetus, gari un plaši apcerot atgadījumus, kad kāds Polijā ielauzies sīrietis vai irākietis gājis bojā, nosalstot mežā. Gandrīz vai kā eksperts parādās Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kurš tiek citēts un kurš sniedz situācijai novērtējumu.

Protams, ja Putins ir teicis to, ko teicis, var citēt arī viņu un kaut vai pašu plikpauraino velnu, taču kopiespaids no televīzijā rādītā paliek dīvains - varbūt uzsvari ir salikti ne tur, kur tiem būtu jābūt?

“Tiešām nesaprotu svaigo izbrīnu par tā saucamā “sabiedriskā” TV elkšņu, rudušu un bojāru vadībā, neko īpaši neslēpjoties, kreisi - sorosistiski (vārda sliktajā nozīmē) - marksistiski - kremliskajā virzienā dodas un savu auditoriju “gatavina” jau gadiem ilgi,” interneta sociālajā vietnē “Twitter” raksta publicists Lato Lapsa.

Otra tēma ir ilgspēlējošais kovids. LTV “Panorāma” pakalpo varas iestādēm par tādu kā kauna stabu, vairākas reizes nosaucot četru nevakcinējušos ģimenes ārstu vārdus un uzvārdus.

Pašlaik ar kovidizplatības statistiku iet uz labo pusi - jaunu saslimušo ir pat mazāk nekā bija janvārī. Nezin kā uz kovidizplatību atsauksies tas, ka skolas atkal strādā klātienē, bet ziņas vismaz pašlaik ir visnotaļ priecīgas. Taču LTV ziņas tieši pēdējā laikā izceļas ar īpaši intensīvu drūmumu - ar ziņām par nāvi un miroņiem. Skatītājiem jābaidās. Īpaši jābaidās tiem, kuri vēl nav vakcinējušies.

Taču liela daļa to, kas nav vakcinējušies, LTV ziņas nemaz neskatās, bet dzīvo kādā citā informācijas “burbulī”. Bet tie, kas LTV ziņas skatās, ir tik daudz jau biedēti, ka viņiem ir apnicis baidīties. Jo, kas par daudz, tas par skādi. Te atkal sanāk ne visai objektīva aina, jo šausmas ir pārspīlētā pretrunā ar Covid-19 raksturojošajiem skaitļiem. Ja LTV ziņu raidījumu priekšnieki tādā veidā cenšas izpalīdzēt valdībai vakcinācijas aptveres palielināšanā, tad diezin vai tas nostrādā.

Iespējams, ka izvēles motīvs skatītājus tikai biedēt ir cēli. Kovids ir apdraudējums, pret kovidu ir karš, un kara laikā jātranslē “pareizā” informācija un viedokļi.

Bet ir arī problēma. Skatītājs redz, ka LTV ziņu raidījumi kādu daļu no patiesības noklusē, bet izceļ tikai biedējošo, tad pat masu informācijas līdzekļu teoriju nezinošs skatītājs apjēdz, ka ar LTV skatītājiem tik primitīvi manipulēts, izmantojot bailes kā propagandas ieroci. Daudzi tāpēc pārtrauc baidīties un sāk uzskatīt visu LTV ziņu dienesta vakcinācijas aģitāciju par vakcīnu tirgotāju mafijas propagandu.

Liela daļa sabiedrības ir dzīvojusi padomju laikā un atminas Brežņeva laiku propagandu. Un šī daļa momentā atšķir, kurā vietā ir informācija un kurā tai no televizora ekrāna karina uz ausīm makaronus.

Un, ja šai daļai kaut ko mēģina iestāstīt ar padomju laika metodēm, momentā rodas noraidoša attieksme. Padomju televīzija cīnījās par mieru visā pasaulē un godināja “internacionālā pienākuma” pildītājus Afganistānā; LTV cīnās pret globālo pandēmiju un skubina uz pienākumu vakcinēties. Iespējams, ka neuzticība pret LTV ziņu bloka pārspīlēto iebiedēšanu ir viens no cēloņiem lielas sabiedrības daļas neuzticībai gan pret vakcināciju, gan citiem pasākumiem un aicinājumiem uz labu un pareizu rīcību.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā