"Kovidtesta nodokli" iekasēs arī šogad pavasarī dibināta firma

Veselības ministrija iesaka no 6. decembra ieviest visu klātienē strādājošo testēšanu divas reizes nedēļā. Ap 6. decembri Latvijā varētu būt masveidā pieejami antigēnu paštesti, kas tiks nodrošināti publiskajam sektoram, tostarp skolām un interešu izglītības vajadzībām. Testi būs jāveic visiem strādājošajiem, vakcinētiem un nevakcinētiem, atskaitot tos, kuriem darbs nav ar citiem cilvēkiem un ir izolētā vidē, un tos, kas strādā attālināti. Paldies par to pašu, ka netiek uzskatīts, ka vīruss var izplatīties caur internetu!
©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Būtībā tas ir viens jauns nodoklis - “kovidtestu nodoklis”, ko iekasēs komersanti un apmaksās nodokļu maksātāji. Par valsts un pašvaldību uzņēmumiem ir skaidrs, ka darbinieku testēšana tiks segta no valsts budžeta. Vēl nav īsti skaidrs, kas maksās par testiem privātajā sektorā.

Tikmēr Aizsardzības ministrija jau ir labi pastrādājusi kovidnaudas apgūšanā. Saskaņā ar Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumu Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centrs (VALIC) veic individuālo aizsardzības līdzekļu, medicīnisko ierīču, kā arī minēto preču laboratorisko testēšanas pakalpojumu centralizētu iegādi. 24. novembrī Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja, ka centrs pirmo trīs miljonu eiro līgumu par Covid-19 vīrusa antigēnu noteikšanas pašpārbaudes testu iegādi noslēdzis ar “Ekspress laboratoriju”. Iepirkumā pēc iesniegto piedāvājumu vērtēšanas pieņemts lēmums par vispārīgās vienošanās slēgšanu ar pieciem pretendentiem - “Ekspress laboratorija”, “Brief”, “ADDO Defense”, “A-birojs” un “A. Medical”.

Sākumā esot bijuši 30 pretendentu, no kuriem 26 iesnieguši preču paraugus, līdz ar to tika izskatīti šo 26 pretendentu piedāvājumi. Kā ziņo aģentūra LETA, sarunu procedūras uzvarētāju noteikšanai bijuši piemēroti saimnieciskā izdevīguma kritēriji, pēc kuriem tika izvēlēti pieci komersanti, ar kuriem noslēgt vispārīgo vienošanos, lai nodrošinātu ātrāku turpmākās vajadzības apjomu iegādi, un noteikts saimnieciski visizdevīgākais piedāvājums, par kuru noslēgt pirmo piegādes līgumu par četru miljonu paštestu piegādi.

Vērtēšanas kritēriji bijuši cena, kas veidoja 60% no iepirkuma īpatsvara, un piegādes ātrums, kas veidoja 40% no īpatsvara.

Pirms līguma slēgšanas tiesību piešķiršanas pieciem uzņēmumiem veiktas visas likumos noteiktās pārbaudes Ministru kabineta noteiktajā informācijas sistēmā EIS un pieprasīta informācija visu ANO, Eiropas Savienības, Latvijas nacionālo un ASV sankciju datubāzē.

Ko vajag, to vajag - tā kā viens no trim “Ekspress laboratorijas” kapitāldaļu turētājiem ir Krievijas pilsonis, bija jāpārbauda, vai beigu galā patiesais labuma guvējs nebūs Vladimirs Putins. Ir izrādījies, ka Putins nav, un tad jau viss ir brīnišķīgā kārtībā.

Vēl ir tāda nianse, ka šis uzņēmums ir dibināts šogad martā. “Ekspress laboratorija” tolaik piederēja Tomam Bindem, Jeļenai Putviķei un Krievijas valstspiederīgajam Sergejam Ļebedevam. Tiesa gan, svaigākā informācija nupat ir tāda, ka šis Ļebedevs vairs neesot “Ekspress laboratorijas” līdzīpašnieku vidū. Antigēna paštestu piegādātāja "Ekspress laboratorija" līdzīpašnieku vidū vairs neesot Krievijas uzņēmējs Ļebedevs, bet Putviķe savas kapitāldaļas palielinājusi no 33,33% līdz 66,67%. Bindem aizvien pieder 33,33%.

Putviķei nepieder un nekad nav piederējušas daļas kādā citā uzņēmumā. Tāpat viņa nav un iepriekš nav bijusi neviena cita uzņēmuma amatpersona. Bet tad jau pavisam lieliski! Biznesmeņi, kuriem vispār nav nekādas iepriekšējas reputācijas - ne sliktas, ne labas -, ir kā balta lapa, uz kuras tagad varēs rakstīt nākamības vēsturi. Tā ir apbrīnojama veiksme - uzrasties no nekurienes un uzreiz tikt pie triju miljonu apguves ik divus mēnešus!

Dati par “Ekspress laboratorijas” finanšu rādītājiem vēl nav pieejami. Bet kādi tur var būt īpaši finanšu rādītāji uzņēmumam, kura pamatkapitāls ir 3000 eiro un kurš neko vēl nav uzsācis darīt?

Taču arī ar to viss ir čikiniekā - uzņēmuma dibināšanas laiks nav noteikts ar tiesību aktiem kā viens no atlases kritērijiem.

Vēl nezinot šos jaunumus, Neatkarīgā rakstīja par masveida testu tēmu. Rakstu lasiet šeit. Laikam būsim “kā ūdenī skatījušies” - ar kovidtestiem jau bija paredzamas dīvainības, un tagad tas sāk apstiprināties.

Problēmai ir pievērsusi uzmanību arī Saeimas opozīcija. ZZS aicina premjeru skaidrot nepieredzējuša uzņēmuma uzvaru Covid-19 antigēnu testu piegādē. Ziņu aģentūra, kas informēja par ZZS aktivitātēm, nezin kāpēc ir virsrakstā vārdus “nepieredzējuša uzņēmuma” ielikusi pēdiņās. Kāpēc pēdiņās? Vai tad uzņēmums “Ekspress laboratorija” ir pieredzējis?

Ievērojot to, ka minētais uzņēmums ir bez nozīmīgas pieredzes medicīnas preču tirdzniecībā, ZZS Saeimas deputātiem ir bažas, vai apjomīgais līgums tiks atbilstoši izpildīts un vai tā noslēgšana ir bijusi valsts interesēs.

ZZS deputāti aicina valdības vadītāju paust viedokli, vai uzņēmums, kas reģistrēts vien šā gada pavasarī un kura finanšu rādītāji vēl nav pieejami, ir atbilstošs un drošs medicīnas preču piegādātājs konkrētajā gadījumā, vai ir pietiekami izvērtēts, kā pretendents bez iepriekšējas pieredzes medicīnas preču tirdzniecībā varēs izpildīt tam izvirzītās prasības.

ZZS kautrējas premjeram pavaicāt, vai bija un cik procentu liels būs “otkats” tiem ierēdņiem, kas šo iepirkumu sakārtoja... Un vai kāda daļa naudas nepienākas arī kādām valdošās koalīcijas partijām?

Gaišā dienas laikā un visas sabiedrības acu priekšā notiek zili brīnumi. Divu mēnešu laikā tiks apgūti 14 vai 15 miljoni eiro. Bet kovids jau nebeigsies 6. martā. Naudu vajadzēs vēl un vēl.

Gara acīm var iztēloties, kas notiks tālāk... Nekas nenotiks. Ar iepirkumiem citkārt mēdz būt tā, ka zaudējušie pretendenti mēģina apšaubīt konkursa rezultātus tiesā. Tā nav sevišķi laba parādība, jo ir iepirkumi, kas nepabeigtu tiesu darbu dēļ ievelkas un kavējas. Bet zaudētājus arī var saprast - ja tiem ir likumiskas tiesības strīdēties.

Arī te it kā ir 21 zaudētājs. Taču nekāda testu piegāde neaizkavēsies, ja vien kāds no pieciem uzņēmumiem pats nespēs to nodrošināt. Ne sestais, ne septītais konkursā aiz borta palikušais komersants neko nepanāks un visticamāk arī nemēģinās kaut ko šeit apstrīdēt, jo AM nav tā ministrija, ar kuras paspārnē esošām struktūrām var cīnīties par taisnību. Komersanti zina, ka, ja daudz sprēgās, nemūžam nedabūs kādus citus pasūtījumus. Ir taču arī citas mantiņas, ko var piegādāt - halāti, maskas, šprices, cimdi, termometri un kruķi.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) zina, kā maizi ēd. Tas pašā sākumā tika radīts, lai apkalpotu “Jaunā laika” politiskās intereses. “Jaunais laiks” ir sen miris, taču šā politiskā spēka meitām tagad jau ir dzimušas mazmeitas - “Jaunā vienotība”, “Attīstībai/Par!”, Jaunā konservatīvā partija. Tāpēc par testu iepirkumu KNAB diezin vai interesējas - šim birojam daudz svarīgāk ir kriminālvajāt opozīcijas politiķus par to, ka viņi sarunājušies, veidojot koalīciju Dobeles pašvaldībā. Šis birojs peldina Daugavā dzeltenu aisbergu, tā simboliski parādot, cik tukša ir KNAB cīņa pret korupciju. Un “cīņa pret korupciju” ir jāliek pēdiņās.

Līdz ar to jāsecina, ka nevienam nekas par to nebūs. Laikam nekas nebūtu pat tad, ja tiktu nofilmēts un internetā tiešajā ēterā rādīts, kā vīriņi krāmē kurpju kastēs banknotes un nes tās nodot tam, kam vajag. Arī tad nekas nebūtu, ja vīriņi būtu no pareizās partijas.

Publikāciju apmaksā politisko partiju apvienība “Zaļo un zemnieku savienība”.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā