Valdošie attopas, ka arī autovadītāja apliecība ir dokuments

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) 9. decembra TV3 raidījumā “900 sekundes” pauda, ka, viņaprāt, uzrādot Covid-19 sertifikātu, savu identitāti drīkstētu apliecināt arī ar autovadītāja apliecību.
©CSDD

“Pēc būtības es pats nesaprotu, kāpēc tā nevarētu būt. Tur mums strādā cilvēki, kas drusku labāk saprot juridiskās nianses, bet man pašam liekas, ka tas ir diezgan pašsaprotami - tur ir fotogrāfija, valsts izdod šo dokumentu, tur ir vārds, uzvārds, personas kods un fotogrāfija,” komentējot iespēju Covid-19 sertifikāta īpašniekam identificēt sevi ar autovadītāja apliecību, sacīja Kariņš.

Premjera paustā sēkla ir kritusi dzirdīgā augsnē, un valdības koalīcijas sanāksmē vakar tika izskatīti iesniegtie likuma grozījumi, lai ļautu kopā ar Covid-19 sertifikātu uzrādīt ne tikai pasi vai ID karti, bet arī, piemēram, transportlīdzekļa vadītāja, studenta vai pensionāra apliecību. Jādomā, ka tuvākajā laikā nejēdzīgi birokrātiskā prasība pēc tikai pases un ID kartes tiks atmesta. Beidzot vismaz viens saprātīgi racionāls lēmums no Latvijas valdošo partiju puses.

Jo mēdz gadīties, ka cilvēks aizmirst mājās pasi un ID karti. QR kods viņam ir izdrukāts vai ir tālrunī, taču viņš netiek iekšā veikalā, lai gan viņam ir kabatā jo daudz citu dokumentu, ar kuriem vajadzētu pietikt savas identitātes pierādīšanai. Autovadītāja apliecība ir visnotaļ spēcīgs pierādījums - to ir grūti viltot. Tur, kā pareizi saka Kariņš, ir viss kas - fotogrāfija, personas kods.

Autovadītāja apliecība ir gana pietiekams personas identifikācijas dokuments jo daudzās Eiropas valstīs. Kur vispār problēma?

Problēma laikam ir sīkstajā valsts pārvaldes inercē - nevar taču tā iztikt bez spiediena uz cilvēku, vajag, lai cilvēkam rodas kaut kādas neērtības pierādīt, ka viņš ir Jānis Kalniņš, nevis kamielis. Ir iespējamas arī tādas situācijas, ka cilvēkam ir beidzies dokumenta derīguma termiņš, vajag jaunu, bet, kamēr iestāde taisa jaunu, viņš kļūst par tādu pašu personu kā nevakcinētais. Vai gan iespējams kas vēl briesmīgāks? Nevakcinētos taču vairs nelaiž iekšā pat puķu veikalos!

Pases nēsāšana iekškabatā ir pagalam garām - pase ir dokuments, kas lokās, apbružājas, tiek pakļauts mitruma ietekmei. Cik mēnešus pase var izturēt? Ar laiku zelta lauvas zaudē savu spožumu.

Tāpēc slava, slava mūsu premjeram Kariņam! Varēja jau kopā ar QR kodu uzrādāmo dokumentu klāstu vēl paplašināt, bet paldies vismaz par to, kas ir! Un labāk ir vēlāk nekā nekad.

Taču problēmas ar sadarbībspējīgajiem sertifikātiem un ar nepieciešamību tos uzrādīt kopā ar personu apliecinošiem dokumentiem nav jau radušās nupat šonedēļ. Ārkārtējā situācija tika izsludināta 11. oktobrī. Kariņam un valdībai vajadzēja trīs mēnešus, lai uzzinātu, ka mēdz būt cilvēki, kuri parāda autovadītāja apliecību, taču tā netiek atzīta par pietiekamu dokumentu, lai cilvēku varētu ielaist veikalā, restorānā vai “zaļās zonas” pasākumā.

Tāds apmēram ir šīs valdības un valdošās koalīcijas “vidējais ātrums” - starp brīdi, kad rodas problēma, un brīdi, kad problēma tiek risināta, paiet trīs, četri vai vairāk mēnešu. Bija oktobris, kad Saeimas opozīcijas partijas cēla trauksmi un piedāvāja samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) elektrībai līdz nullei. Bet tikai tagad decembrī arī valdošās partijas ir sākušas apjaust, ka nav īsti labi. Tiek domāts par PVN samazināšanu no 21% uz 5%.

Nu kaut kā nav tas pārāk dinamiski. Varbūt tas tāpēc, ka valdošās aprindas pārāk reti sastopas ar realitāti, pārāk maz redz un dzird, ko domā cilvēki valstī, kuru tās vada? Būtu labi, ja Kariņš un viņa ministru pulks kaut ko redzētu un dzirdētu biežāk.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā