Bordāna melīgumu pamana pat "Re:Check"

Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra “Re:Baltica” paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuālā laboratorija “Re:Check” ir pazīstama kā cītīga Krišjāņa Kariņa (JV) valdības aizstāve titāniskajā cīņā pret globālo kovidpandēmiju un norāda uz dažādām valdības kritiķu un vakcinācijas pretinieku kļūdām.
©Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Šajā darbā “Re:Check” gadās visādi - ar milzīgu enerģiju tiek apkaroti diezgan margināli sazvērestības teoriju paudēji, reizēm laboratorija pati nav visai godīga, žonglējot ar faktiem un manipulējot ar ļaužu prātiem. Bet ir arī palaikam patiešām spoži materiāli, kā, piemēram, 10. decembrī publicēts stāsts ”Ļaut dievkalpojumus vadīt ar testiem jeb kā mainījies Bordāna viedoklis”.

Tieslietu ministrs un Jaunās konservatīvās partijas (JKP) vadītājs Jānis Bordāns, kurš iepriekš strikti iestājies par vakcinācijas pienākumu visiem klātienē strādājošajiem, nācis klajā ar priekšlikumu šo prasību tomēr neattiecināt uz mācītājiem, kas vada dievkalpojumus. “Re:Check” ir secinājis, ka tas ir pretrunā ar viņa paša iepriekš pausto. Virtuālā laboratorija šaubās arī par ministra argumentu pamatotību.

Zināms, ka no 15. decembra visiem klātienē strādājošajiem jābūt vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātam. Bordāns ir viens no politiķiem, kas visstingrāk aizstāvējis šo prasību. Vēl pirms mēneša viņš, piemēram, pārliecinoši iestājās par pienākumu vakcinēties arī deputātiem un tiesnešiem, norādot, ka viņiem tāpat kā visiem cilvēkiem jāievēro likumi un sabiedriskās kārtības normas.

Aptuveni tajā pašā laikā izplatījās ziņa, ka Bordāna vadītā Tieslietu ministrija (TM) vēlas lūgt vakcinācijas pienākumu neattiecināt uz mācītājiem. Pēc tam, kad par šādu ministrijā tapušo preses relīzi ziņoja Latvijas Radio, Bordāns sociālajā medijā “Twitter” to nosauca par ministrijas kļūdu. Viņš uzsvēra, ka patiesībā vienojušies - visam reliģisko organizāciju personālam, kas saskaras ar klientiem, ir jābūt vakcinētam. Savukārt dievkalpojumiem jānotiek tikai zaļajā režīmā. “Un uz to arī esmu aicinājis,” viņš rakstīja 5. novembrī. Tāda ir arī spēkā esošā kārtība - mācītājiem jābūt sertifikātiem, tie nepieciešami arī tam, lai apmeklētu dievkalpojumu. Savukārt baznīcas individuālam apmeklējumam sertifikāts nav nepieciešams.

Taču tagad (decembrī) Bordāns aicina uz baznīcu attiecināt izņēmumu - ļaut strādāt arī nevakcinētiem mācītājiem un dievkalpojumus rīkot sarkanajā režīmā, tātad bez sertifikātu prasīšanas. Par to viņš runājis 7. decembra valdības sēdē. “Un tāds bija priekšlikums OVG grupā, ko mēs iesniedzām, un mēs to uzturēsim, bet pagaidām vēl neesam guvuši atbalstu, ir tas, ka ir iespējams tiem mācītājiem, kuri vēl nav vakcinējušies, ar testiem novadīt dievkalpojumu,” sacīja Bordāns. Viņš arī aicināja ļaut dievkalpojumus noturēt sarkanajā režīmā: “Un otrs - mums bija ļoti strikti nosacījumi, kādos ir iespējami tā sauktā sarkanā režīma dievkalpojumi, kas būtu pieļaujami ar ļoti daudzām prasībām, kādas jāievēro, un tās prasības nebūt nav vieglas.”

Ministrs gari stāstīja, ka pret dažādiem cilvēkiem jāizmanto dažādas metodes. “Jāspiež tie, kas ne pie kādiem apstākļiem nevēlas un izrāda savu pretošanos. Dažādi nelietīgi deputāti un juridiski izglītoti, kas pārkāpj likumus un politiski motivēti, un musina cilvēkus, tad pret viņiem jāpielieto piespiedu metodes. Ja ir sabiedrības grupa, kas attiecas pozitīvi par sadarbību ar valsti un tamlīdzīgi, bet ņem vērā savus apstākļus, tad ar viņiem ir jāsadarbojas.” Viņš arī skaidroja, ka “tur šajā ziņā nevar tikai ar piespiedu pasākumiem; vienkārši nestrādās un vienkārši nav iespējams” un, prasot obligātu vakcināciju baznīcā, “mēs varam panākt, ka noskaņojam pret sevi un iegūstam pretēju efektu”. Viņš arī pauda, ka “nevaram vienkārši plakani pieiet jautājumam - nē un viss”.

Pat valdībai ļoti lojālā “Re:Baltica” un “Re:Check” nespēj nepamanīt Bordāna nekonsekvenci, pīšanos pretrunās un melīgumu. Turklāt frāze, ka “jāspiež tie, kas ne pie kādiem apstākļiem nevēlas un izrāda savu pretošanos”, neizklausās pēc civilizēta tiesiskas un demokrātiskas valsts ministra.

Bordāns un viņa partija ir stipri vien patērējusi sabiedrības uzticības kredītu - novembra reitings tai ir 2,8% jeb gandrīz tikpat cik Latvijas Krievu savienībai (2,7%). Tas liek sākt satraukties - vai JKP pēc 2022. gada 1. oktobra 14. Saeimas vēlēšanām vairs atradīsies vieta varas krēslos. Bet

viens no JKP stāstiem, ar kuru šī partija pulcē savu elektorātu, ir iztapšana ticīgiem cilvēkiem. JKP jau labi pasen pastiprinātu vēlētāju balsu zveju veic Latgalē. Bet Latgalē kā no Rīgas politiskajām kaislībām attālākā un atsvešinātā zemē ļaudis ir bijuši kūtrāki uz vakcinēšanos - gan baznīcēni, gan arī priesteri.

Tāpēc Bordāns vibrē šurp un turp - ticīgajiem viņš nevar pateikt, ka pret viņiem tiks lietota roku izgriešana, Kariņam viņš nevar pateikt, ka veicinās deltas un omikrona izplatību tempļos. Tāpēc iznāk mētāties, dažādās auditorijās paust pretējus viedokļus. Beigās nevar saprast, vai tas Bordāns, kurš runāja vakar, ir tas pats Bordāns, kurš izsakās šodien.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā