KNAB atlaiž sakodienu pret Viktoru Valaini un Ralfu Nemiro

Pēc ilgām sarunām Vācijā decembra sākumā valdības koalīciju izveidoja sociāldemokrāti, zaļie un liberālā Brīvo demokrātu partija; Zviedrijā jūnijā asu iekšpolitisku ķildu dēļ izjuka koalīcija un krita valdība; Somijā koalīciju veido divas lielas un virkne mazu partiju; Spānijā otro Pedro Sančesa valdību veido kreisas partijas kopā ar katalāņu nacionālistu partiju, un tā ir mazākuma valdība.
©F64

Latvijā pēc 13. Saeimas vēlēšanām valdība tika veidota ilgi un mokoši - ne Jānim Bordānam, ne Aldim Gobzemam neizdevās iegūt nepieciešamo parlamenta vairākuma atbalstu, bet beigās politiķi vienojās, ka premjers būs Krišjānis Kariņš. Rīgas domē pašreizējā koalīcija radās, izveidojot papildu Rīgas mēra vietnieka amatu, jo citādi kāds no partneriem varētu palikt tukšā un neapmierināts.

Valdības un pašvaldības nereti tiek veidotas diezgan nepievilcīgi - publikai sāk šķist, ka notiek nešķīsta tirgošanās, politiķi nespēj vienoties, bet tur neko nevar darīt - tāds ir politikas process, kas reizēm notiek raiti, bet citkārt ne visai.

Koalīcijas tiek veidotas visās demokrātiskajās zemēs visos varas līmeņos (valdībā un pašvaldībās), un visos laikos ir notikušas sarunas par to, kurš kādus amatus ieņems.

Un pamēģiniet iedomāties tādu skatu, ka pēc vēlēšanām politiķi neko nepārrunā, ne par ko nevienojas, bet visi paliek mājās un pat ziņas cits citam nesūta.

Tomēr ir visā pasaulē viens brīnums - viena vienīgā vieta uz globusa - Dobele, kurā laikam ir citāds gaiss, citi gravitācijas likumi un kur politiķi nedrīkst tikties, runāties un par kaut ko vienoties, jo tūdaļ var tikt apsūdzēti kā visšaušalīgākie koruptanti, kuriem vieta cietumā.

Tā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uzskatīja septembrī.

Tagad KNAB ir mainījis domas un paziņojis, ka nav saskatījis kukuļdošanu un izbeidzis kriminālprocesu pret Saeimas deputātiem Viktoru Valaini (ZZS) un Ralfu Nemiro (Neatkarīgie). Bet nu pareizi. Kā citādi vēl KNAB varētu lemt? Pretējā gadījumā KNAB būtu oficiāli jāpaziņo, ka no šā brīža Latvijas Republikā būs divi dažādi likumi un divas dažādas taisnības

- ja par koalīciju un amata krēsliem sarunājas un vienojas “Jaunā Vienotība”, AP, JKP un tamlīdzīgas “labās partijas”, tad viss ir čikiniekā, godīgi, caurspīdīgi, tiesiski.

Turpretī, ja vēlēšanu rezultātā iespēja veidot varu pašvaldībā ir tām partijām, kas ir valdībai opozīcijā, tad šo partiju politiķus, pat tautas ievēlētos Saeimas deputātus, izseko, noklausās un apsūdz. Apsūdz arī tad, ja nekā nav - ja nav nekāda pamata apsūdzēt par korupciju.

Kā starplaikā ir tapis zināms, KNAB acīmredzot ir reaģējis uz Dobeles novada pašvaldības deputāta Māra Feldmaņa (KPV LV) iesniegumu, kurā bija pausts, ka šogad 9. septembrī parlamenta telpās Rīgā Saeimas deputāti Valainis un Nemiro personu grupā pēc iepriekšējās vienošanās piedāvāja viņam kā kukuli Dobeles novada pašvaldības priekšsēdētāja vietnieka amatu par to, lai viņš, izmantojot savu dienesta stāvokli, apvienojoties ar pašvaldībā ievēlētajiem deputātiem, balsotu par neuzticības izteikšanu tā brīža Dobeles novada pašvaldības priekšsēdētājam.

Kas to zina, par ko Feldmanis nevienojās ar Nemiro un pēc tam ar Valaini, taču amata piedāvāšana diezin vai var tikt saukta par kukuli vai kādos tamlīdzīgos Krimināllikuma pantiem atbilstīgos vārdos.

KNAB ir arī klausījies Nemiro un Feldmaņa sarunas, bet no tām izriet, ka Nemiro ir pāris reizes sulīgi nolamājies, centies Dobeles deputātu pierunāt un pārliecināt, bet nav piedāvājis vai devis Feldmanim naudu.

Atkal diemžēl viens tukšs kriminālprocess, kuram jau pašā sākumā diezin vai bija vispār jābūt ierosinātam. Divi tautas 13. Saeimā ievēlēti deputāti kopš septembra ir dzīvojuši kriminālprocesa ēnā. Diezin vai tas nu tā nemaz nekaitēja viņu reputācijai. Te ir kā tajā teicienā par nozagto mēteli - “ne ta politiķis nozaga mēteli, ne ta viņam nozaga, bet kaut kāda šmuce tur bija”. KNAB veiktās darbības gan jau radīja arī savu stindzinošo efektu un atstāja iespaidu uz Dobeles pašvaldības un Saeimas deputātu rīcību - diezin vai sarunas par koalīciju Dobelē varēja risināties raiti, ja politiķi zināja, ka viņu sarunas noklausās un viņiem seko pa pēdām.

Tomēr pozitīvi, ka KNAB un Ģenerālprokuratūra nav bezjēdzīgi vilcinājusies un ir izbeigusi kriminālprocesu jau tagad - decembrī. Pēc sliktākajiem scenārijiem varēja vilkt līdz oktobrim, septembra beigās aizturēt Nemiro un Valaini un izlaist no kameras 2. oktobrī, kad 14. Saeimas vēlēšanas jau garām. Tas būtu klasiski, un līdzīgi gadījumi Latvijas vēsturē ir bijuši. Bet nu tomēr tik slimi KNAB laikam vairs nav - birojs ir redzējis, ka nekāda lieta nesanāk, un buldoga sakodienu ir atlaidis.

Kā norāda Ģenerālprokuratūras Korupcijas apkarošanas koordinācijas nodaļas prokurors Māris Urbāns, izmeklēšana šajā lietā ļāva definēt papildu kritērijus, kā tiesisku amata piedāvājumu nošķirt no koruptīva amata piedāvājuma. Tiek solīts, ka tas savukārt atvieglošot turpmāku līdzīgu gadījumu izvērtēšanu un korupcijas atklāšanu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā