Iedzīvotāji lielāko pašvaldību vadītājiem uzticas vairāk nekā ministriem, izņēmums ir Rīgas mērs Mārtiņš Staķis

Pētījumu centrs SKDS pēc Neatkarīgās pasūtījuma ir aprēķinājis reitingus lielāko pašvaldību vadītājiem.
Pēc pašvaldību vēlēšanām pagājušā gada 5. jūnijā Mārtiņš Staķis bija kā piepildījums daudzu rīdzinieku sapnim “gāzt Ušakovu”, viņam bija milzīgs sabiedrības uzticības kredīts, ka “nu tik būs”, ka tagad Rīga zels un plauks, taču realitāte skaudri kontrastē ar cerībām ©Neatkarīgā

Starp viņiem visaugstākais reitings ir Valmieras domes priekšsēdētājam Jānim Baikam (“Valmierai un Vidzemei”) - pozitīvs 12,8. Tāpat ar plusa zīmi 8,9 reitings ir Liepājas mēram Gunāram Ansiņam (Liepājas partija), 6,7 ir Rēzeknes mēram Aleksandram Bartaševičam (“Saskaņa”). Pozitīvs 5,0 reitings ir Ventspils mēram Jānim Vītoliņam. Pozitīvs 4,4 reitings ir Daugavpils mēram Andrejam Elksniņam. Pozitīvs 1,1 reitings ir Jelgavas mēram Andrim Rāviņam (Zaļo un zemnieku savienība).

Jādomā, ka pozitīvi vai ne ļoti slikti reitingi varētu būt arī citu pilsētu un novadu pašvaldību vadītājiem, kuriem pērn vēlētāji dāvāja savu uzticību.

Bet negatīvs reitings (- 2,5) ir Latvijas lielākas pašvaldības Rīgas mēram Mārtiņam Staķim (“Attīstībai/Par!”/”Progresīvie”).

Negatīvs (- 15,7) reitings ir arī Jūrmalas mēram Gatim Truksnim (ZZS).

Ar Gati Truksni ir tā, ka viņam pilsētā ir kašķīga opozīcija un pa pēdām staigā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), kurš veido aizvien jaunus kriminālprocesus. Truksnis no viena procesa tiek vaļā, uzvarot tiesā, bet tikmēr jau ir nākamais. Piemēram, Truksnis it kā esot blēdījies kaut ko ar komandējumiem, ko viņš pats kategoriski noliedz. Šajā lietā pirmajā instancē viņš bija attaisnots, taču augstākā instancē viņam piesprieda 5000 eiro naudas sodu. Bet vēl ir kasācijas instance.

Dabiski, ka skandālu aste rada nelāgu fonu un negatīvu reitingu (reitings gan pēdējā gada laikā ir uzlabojies). Taču te jāņem vērā, ka reitings veidots, aptaujājot visas valsts iedzīvotājus. Ja reitings tiktu veidots vienā atsevišķā Jūrmalā, tas būtu pat ļoti pozitīvs, jo jūrmalnieki ir visnotaļ apmierināti ar Trukšņa darbību.

Bet kam nu gan ir viela pārdomām par savu reitingu, tas ir Rīgas mērs Mārtiņš Staķis. Pēc pašvaldību vēlēšanām pagājušā gada 5. jūnijā Staķis bija kā piepildījums daudzu rīdzinieku sapnim “gāzt Ušakovu”, viņam bija milzīgs sabiedrības uzticības kredīts, ka “nu tik būs”, ka tagad Rīga zels un plauks, taču realitāte skaudri kontrastē ar cerībām. Vairāk amatu un lielākas algas, nepamatota kadru tīrīšana pašvaldības uzņēmumos, bez saprašanas sasprausti stabiņi ir tas, kas raksturo jauno domi. Bet sniegu jaunā dome notīrīt nemāk, kā ir izrādījies. Īsā laikā iebraukt mīnus 2,5 reitingā - to vajag prast!

Ar pašvaldību vadītājiem vērojama tāda aina, ka reitingi viņiem ir labi, viņiem uzticas vietējie iedzīvotāji, taču ne katram ir liela atpazīstamība valstī kopumā. Piemēram, Valmieras mēram Jānim Baikam ir visaugstākais reitings. Bet pētījuma sadaļā “Visi Latvijas iedzīvotāji” 71% nav par viņu dzirdējuši un nepazīst. Vēl 18% respondentu grūti pateikt, kā viņa darbību vērtēt. 48% nepazīst Liepājas mēru Gunāru Ansiņu. Varētu domāt, ka Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču taču vajadzētu pazīt lielākam skaitam ļaužu, jo viņš ir bijis Saeimas deputāts. Taču tas bija sen - pirms daudziem gadiem. Arī par Bartaševiču 42% respondentu atbild, ka viņu nepazīst. Pat arī ģimenēs, kur sarunvaloda ir krievu (vienkāršotā atbilžu skala), ja skatās uz visu valsti kopumā, 44,2% viņu nepazīst.

Kas ir, tas ir - daudziem pašvaldību vadītājiem trūkst atpazīstamības visas valsts mērogā. Bet vai par to jābēdā? Galvenais, ka viņus pazīst un augstu vērtē viņu pašvaldībā.

Kopumā var redzēt, ka tas politikas spārns, kas ir pašvaldības, bauda daudz lielāku sabiedrības uzticību nekā Saeima un valdība ar tās locekļu gauži nožēlojamajiem reitingiem.

To rāda arī SKDS pētījums 2021. gadā. Starp visiem iedzīvotājiem sava novada pašvaldībai pilnībā uzticas 6,9%, drīzāk uzticas 47,5% respondentu. Salīdzinājumam - Ministru kabinetam pilnībā uzticas 2,1%, drīzāk uzticas 22%. Bet Saeimai pilnībā uzticas tikai viens procents iedzīvotāju, drīzāk uzticas 21,2%.

Politiķi ar sliktiem reitingiem nevar būt diži viedokļu līderi, un sabiedrība viņu pausto nereti uztver otrādi - ja nepopulārs amatvīrs uz kaut ko aicina, tad to jau apriori uztver ar aizdomām. Tātad, ja partijas vēlas laist tautā kādu nozīmīgu ideju, kādus svarīgus priekšlikumus, labāk, ja to atskaņo kāds pašvaldības vadītājs, pret kuru tautai nav visas spalvas gaisā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā