Jura Pūces reitings gada laikā uzlabojies no mīnus 42,1 uz mīnus 23,6

Bijušais vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) ministrs, tagad Saeimas deputāts Juris Pūce (“Attīstībai/Par!”) ir ievērojami uzlabojis savu reitingu.
©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Saskaņā ar pētījumu centra SKDS reitingu (pētījums veikts pēc Neatkarīgās pasūtījuma), 2020. gada decembrī Pūces reitings kategorijā “Visi iedzīvotāji” bija mīnus 42,1. Taču 2021. gada decembrī šis skaitlis jau ir mīnus 23,6 - tas ir nedaudz sliktāks nekā finanšu ministram Jānim Reiram no “Jaunās Vienotības” (- 17,2) un zemkopības ministram Kasparam Gerhardam no Nacionālās apvienības (- 16,8), bet labāks nekā tieslietu un veselības ministram un premjeram.

Kā Pūce tika līdz tik dziļiem mīnusiem, un kāpēc viņa reitings sāk “atkopties”?

Atminēsimies, ka viņš, būdams VARAM ministrs, spītīgi, neatlaidīgi, bet arī voluntāri un aroganti stūma uz priekšu administratīvi teritoriālo reformu. Tik daudz pašvaldību, kā bija, patiešām bija par daudz, un pārvaldes sistēmā bija klibuma pazīmes. Taču jaunā pašvaldību teritoriju pārzīmēšana notika, nerēķinoties ar iedzīvotāju viedokļiem.

Reformas gaitā Pūce prettiesiski apturēja Ikšķiles novada iedzīvotāju aptaujas nolikuma darbību - Satversmes tiesa viņa rīkojumu atzina par Satversmei neatbilstošu.

Satversmes tiesā nonāca virkne prasību, un vienos gadījumos tā apmierināja vietējo pašvaldību un iedzīvotāju vēlmes, bet citos gadījumos lēma tā, kā grib ministrija.

Reformas gaitā izcēlās “konstitucionālā krīze” - vienīgā reize, kad Valsts prezidentu Egilu Levitu varēja pamanīt aizstāvam Satversmi un Satversmes tiesu. Bija tā, ka Saeima bija pieņēmusi likuma grozījumus par Varakļānu novadu, kuri neatbilda Satversmes tiesas spriedumam. Levits piespieda Saeimu veikt tādus grozījumus, lai tie tomēr Satversmes spriedumam atbilst. Sliktie un peramie zēni te iznāca Saeimas deputāti, taču īstie konstitucionālās putras cēloņievārītāji bija jāmeklē citur - tie bija VARAM ierēdņi ar Pūci priekšgalā.

Reforma vēl nav galā. Pūce pēc atkāpšanās no VARAM ministra amata žigli pārcēlās uz Saeimu, atjaunojot savu deputāta statusu. Tagad viņš ir Saeimas administratīvi teritoriālās reformas komisijas priekšsēdētājs un nodarbojas ar reformas jautājumiem jau kā likumdevējs. Pūce ir kluss, televizorā nelien, intervijas sniedz reti - lai veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) un premjers Krišjānis Kariņš (JV) ņemas ar saviem respiratoriem! Pūcem nav nekādas vajadzības lieki pievērst sev uzmanību.

2020. gada novembrī Latvijas Televīzijas raidījumā Rīgas domnieks Māris Mičerevskis apgalvoja, ka Pūce viņam prasījis sagādāt caurlaidi pašvaldību stāvvietu bezmaksas izmantošanai. Šāda caurlaide Pūcem nekādi nepienācās.

Pūce nākamajā dienā noliedza centienus iegūt Rīgas pašvaldību autostāvvietu bezmaksas caurlaidi, apgalvojot, ka sarakste ar Mičerevski par šo tematu bijusi tikai joks. Viņš arī noliedza, ka būtu mēģinājis iegūt bezmaksas stāvvietas caurlaidi sievas Zaigas Pūces vajadzībām, lai viņa varētu novietot auto Rīgā, kur vien grib, lai gan arī viņai šāda caurlaide nepienākas.

Zaiga Pūce, ja kas, ir Sabiedrības integrācijas fonda sekretariāta direktore. Caur šo fondu plūst prāvas naudas summas, kuras viņa izdala vīra partijai un valdošajai koalīcijai tuviem plašsaziņas līdzekļiem. Protams, tiem plašsaziņas līdzekļiem, kas mēdz kritizēt viņas vīru un valdošo koalīciju, netiek atvēlēts ne eirocents.

Viena “Rīgas satiksmes” caurlaide maksā 250 eiro mēnesī. Tikpat tā maksāja arī 2020. gadā. Tātad Pūču ģimene grasījās izblēdīt no rīdzinieku kabatām 3000 eiro gadā.

Ļoti drīz atklājās vēl aizvien jauni fakti par caurlaidēm.

Pūce saprata, ka ir nicināmi samelojies, un viņam neatlika nekas cits kā demisionēt.

Tad viņš sāka bērt sev pelnus uz galvas, atvainojoties kolēģiem, partiju apvienībai un sabiedrībai par savu kļūdu, “neveiksmīgo izvēli” un maldināšanu.

Politologs Filips Rajevskis tolaik šo šmuci komentēja tā: “Tas ar laiku aizmirsīsies, bet atmiņā paliks, ka viņš ir uzņēmies atbildību un atkāpies.” Nu bet viedu pareģojumu ir paudis Rajevskis. Akurāt tā arī notiek!

Pašlaik cilvēku prāti ir aizņemti ar domāšanu, kā izdzīvot sērgas un energoresursu krīzes apstākļos. Kaut kādas caurlaides tur Pūcem bija vai nebija? Tas bija sen un nav taisnība.

Cilvēkiem ir īsa atmiņa. Tā vien skaties, ka vēl pēc kāda laika Pūce nāks viss baltā ar savu tikumiņu un pozitīvu reitingu. Lai slava!

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā