Runa ir par izdzīvošanu. Nevis par akcīzes nodokļa ieņēmumiem

Degvielas cenas Latvijā sit pušu visus agrākos rekordus, tuvojoties diviem eiro par 95. markas benzīna litru. Vēl augstākas tās pašlaik ir Vācijā, Zviedrijā, Norvēģijā, kur litrs jau maksā 2,2–2,5 eiro. Virknē citu valstu tās vēl turas zemākā līmenī. Bet diezin vai tas būs ilgi.
©Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Saprotams, ka tam ir sakars ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, ar to, ka Krievijas un Baltkrievijas energoresursi un naftas produkti kļūst aizvien nepieejamāki un tuvākajā laikā, iespējams, aprausies pavisam. Tur neko darīt nevar - ir karš, kuru agresīvā Krievija izvērš pret Ukrainu, tā ir jaunā realitāte, ar kuru jārēķinās.

Latvijas iedzīvotājiem tagad jāmaina paradumi, jātaupa katrā vietā un lietā.

Skumjākais, ka Latvijā bija labi attīstīts vietējais, iekšējais tūrisms - bija neskaitāmas viesu mājas, kurās pavadīt laiku varēja ne tikai ļoti turīgi cilvēki. Tagad šai nozarei būs grūti laiki. Jau divi kovida pandēmijas gadi nodarīja gauži. Tagad degvielas cenas liks padomāt, vai tērēt nosacīti 2-3 eiro par 10 kilometriem ceļa, lai nonāktu kaut kur pie jūras Tūjā, Mērsragā vai Pāvilostā. Tagad to varēs atļauties tikai tiešām bagātnieki. Nu pamazām savus tēriņus sapratīs arī citi, kas izkalkulēs, ka nav nemaz tik slikti, bet tas diezin vai notiks uzreiz pavasarī un vasaras sākumā.

Šajā skarbajā laikā varētu gaidīt no valdošās koalīcijas un valdības kādu pretimnākšanu. Viens no veidiem, kā varētu nākt pretī, varētu būt nodokļu sloga samazinājums. Varētu samazināt akcīzes nodokli degvielai, uz ko uzstāj Zaļo un zemnieku savienība. Varētu vēl kaut ko samazināt no nodokļiem.

Taču tā vietā valsts grib vēl lielāku presingu - pēc premjera Krišjāņa Kariņa (JV) pavēles ģenerālprokurors Juris Stukāns ir radījis plānu par visu iedzīvotāju ienākumu totālu pakļaušanu kontrolei. Ja cilvēks nevarēs uzrādīt, no kurienes ņēmis 5000 eiro, kas neatbildīs viņa oficiāli deklarētajiem ienākumiem, tad viņam varēs šo naudu vai auto, vai īpašumu konfiscēt.

Šādam visaptverošas iedzīvotāju kontroles plānam diezin vai bija jābūt īstenotam pat agrāk un pirms kara. Tagad ir karš, kad tādam plānam noteikti būtu jābūt atliktam. Tas neļauj elpot mazam un vidējam biznesam. Tagad ir laiks, kad jāveicina mazā biznesa attīstība. Lai cilvēki šuj, ada, cep, kaļ, labo automašīnas, nebaidoties, ka atnāks VID. To vajag, lai var izdzīvot. Ne par kādu greznību te nav runa. Tagad vajadzētu visu veidu sīku un vidēju rosību veicināt, nevis žņaugt.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā