Par Vitenberga vājumu, Pavļuta drosmi

Pēc iekšlietu ministres Marijas Golubevas (AP) demisijas premjers Krišjānis Kariņš (JV) ir nolēmis prasīt ekonomikas ministra Jāņa Vitenberga (NA) demisiju.
Lai nu kurš, bet Pavļuts labāk par Vitenberga vājumu varēja paklusēt ©Neatkarīgā

Te uzreiz rodas jautājums: par ko?

Premjera pamatojums ministra demisijas pieprasījumam ir, maigi izsakoties, smieklīgs. Vitenbergs jāsoda par to, ka NA mēģinājusi šantažēt premjeru, un arī tāpēc, ka Vitenbergs ir visjaunākais valdībā (gan gadu skaita, gan valdībā pavadītā laika ziņā).

Nacionālā apvienība nevis kaut ko mēģināja, bet diezgan nepārprotami pateica, ka, ja Golubeva paliks valdībā, tad no valdības aizies Nacionālā apvienība. Var visādi skatīties uz Golubevas veikumu ministres amatā - viņa pati un viņas partija uzskata, ka ministres rīcība 9. un 10. maijā bijusi adekvāta un pareiza, bet NA ir cits uzskats - ka Golubeva ir pieļāvusi prokremlisko elementu ālēšanos pie okupantu pieminekļa. Lai vai kā, tas ir nopietns pamats un tie ir konkrēti pārmetumi ministrei.

Tikmēr Vitenbergam jāpamet amats tāpat vien - tāpēc, ka premjeram tā gribas.

Ne saukts, ne lūgts Kariņam palīgos steidzas veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), kurš LTV raidījumā “Šodienas jautājums” izteicās, ka ekonomikas ministrs Vitenbergs esot ļoti vājš ministrs, kas netiekot galā ar visiem pienākumiem.

Pavļutam gan vajadzēja izmantot brīnišķīgo iespēju paklusēt, jo lai nu kura govs būtu māvusi. Veselības nozarei trijos gados ir izlietoti 879 miljoni eiro, taču sērgas laikā jau ar 800 saslimušajiem ar vīrusu slimnīcas sāka “uzkārties” panikā. Nauda ir palikusi nezin kur - izsvaidīta “zelta gultu”, nederīgu respiratoru, masku, nevajadzīgu vakcīnu un testu iepirkumos. Tieši Pavļuts bija tas, kurš izdomāja izveidot Vakcinācijas projekta biroju, kas bija vajadzīgs kā zaķim piektā kāja un kurā tika šķērdēti milzīgi finanšu līdzekļi. Pavļuts kopā ar Kariņu bija dzinējspēks dažādu absurdu ierobežojumu ieviešanai.

Bet Vitenbergs bija tas, kurš nereti iebilda pret visdurnākajiem, ekonomiku graujošākajiem ierobežojumiem. Tā ir Pavļuta sāpe, viņš to joprojām atceras un ir atriebīgs.

Pavļuta apgalvojums par Vitenberga vājumu ir tukša apsaukāšanās. To rāda arī izmērīti fakti. Pavļuta reitings, pēc sociologu firmu datiem, ir nesalīdzināmi zemāks nekā Vitenbergam. Tāpat arī Tirdzniecības un rūpniecības kameras veiktajā uzņēmēju aptaujā Pavļuts ir viens no trim viszemāk vērtētajiem ministriem.

Vitenbergam nekas neatliks kā atkāpties, taču viņš to darīs ne tāpēc, ka būtu vājākais. Par to, kuri ir vājākie, nav lielu šaubu. Vitenbergam būs jāaiziet tāpēc, ka visjaunākais.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā