Miljons nederīgo respiratoru lietā beidzot ierosināts kriminālprocess

2020. gada aprīlī tika noslēgti līgumi par valstij nepieciešamu respiratoru iegādi. Gandrīz miljonu apņēmās piegādāt SIA “Titled”, kas ir reklāmas aģentūra. Respiratori izrādījās nederīgi – neatbilstoši tehniskajām prasībām.
©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

2020. gadā bija daudz problēmu un skandālu, un “misēklis” ar brāķa respiratoriem bija tikai viena no daudzām tēmām. Atbildīgās valsts amatpersonas ir centušās šos respiratorus neredzēt, ignorēt, apiet, “paslaucīt zem tepiķīša”, izlikties, ka tādas problēmas nemaz nav. Konkrētie atbildīgie par šo iepirkumu nav spējuši pamatot, kāpēc iepirkums bijis tik lielā apjomā, kā notika piegādātāju izvēle un citus darījuma aspektus.

Taču Saeimā ir opozīcija, kas par šiem respiratoriem atgādina, un jādomā, ka atgādinās vēl un vēl.

Saeimas deputāts Ivars Zariņš (“Saskaņa”), kurš ir pazīstams ar savām agrākajām aktivitātēm elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) shēmu izpētē un atklāšanā, šogad 18. janvārī vērsās Ģenerālprokuratūrā ar iesniegumu par atklātajiem faktiem saistībā ar individuālo aizsarglīdzekļu iepirkumu no SIA “Titled” - par gandrīz miljona nederīgu respiratoru iepirkuma pamatotību un atbilstību valsts interesēm.

Deputāts pauž bažas, ka šis darījums, iespējams, ir veidots kā noziedzīga shēma, ar mērķi izkrāpt valsts līdzekļus organizētā grupā.

“Neatkarīgā” par nederīgajiem respiratoriem ir vairākkārt rakstījusi un arī intervējusi Ivaru Zariņu. Rakstu lasiet šeit.

Pēc četrus mēnešus veiktas resoriskās pārbaudes Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde ir izvērtējusi
iesnieguma informāciju un ir pieņēmusi lēmumu ierosināt kriminālprocesu par Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra un SIA “Titled” 09.04.2020. noslēgtiem darījumiem, par respiratoru iegādi, kas piegādāti neatbilstoši noslēgto līgumu nosacījumiem un izvirzītajām tehniskajām prasībām.

Tātad prokuratūra veiks operatīvās darbības, visu ko pārbaudīs. Ir vēl viens kriminālprocess par vakcīnu iepirkumiem, un tas arī uzsākts pēc Ivara Zariņa iesnieguma.

Taču vai Ivaram Zariņam nav bažu, ka kriminālprocess par respiratoru iepirkumiem beigu galā tiks “norakts”, aizmirsīsies, vainīgie neatradīsies?

Ivars Zariņš intervijā “Neatkarīgajai” atbildēja, ka viss atkarīgs no sabiedrības attieksmes. “Ja sabiedrība gribēs būt cērpami auni, tad cirpēji turpinās cirpt.”

“Tas bija uzskatāmi redzams ar OIK afēru,” atgādina deputāts. “Visi fakti un skaitļi tika izpētīti līdz vissīkākajām niansēm un kā uz paplātes izklāstīti plašsaziņas līdzekļos un interneta sociālajos tīklos. Tika uzskatāmi parādīts, kā tauta tiek krāpta un slaukta. Taču vēlētāju vairākums izvēlējās turpināt ticēt tiem, kas to gadiem ilgi ir mānījuši un aplaupījuši. Tauta noticēja, ka viss tiks labots un blēdība tiks apturēta. Taču tagad redzam, kā tas ir “izlabots”.

Tad nu tagad ir īstais brīdis, kad tautai izdarīt secinājumus, un rudenī šos laupītājus un izsaimniekotājus varēs aizsūtīt projām no Saeimas.

Ja Latvijā notiks demokrātiska varas nomaiņa un attīrīšanās, daudzas šādas lietas tiks novērstas, principiāli izmeklētas un vainīgie tiks saukti pie atbildības. Ticiet man kā cilvēkam, kas ir iedziļinājies šādos jautājumos, ka tur ir par ko saukt pie atbildības!”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā