Nevajadzīgā vakcinācijas biroja gals

Tuvojas galam un bezsaules norietam kāds stāsts – Nacionālā veselības dienesta (NVD) Vakcinācijas projekta nodaļa savu darbību turpina līdz 2022. gada 30. jūnijam, bet pēc tam beigs pastāvēt.
©Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

2021. gada janvārī tika izveidots Vakcinācijas projekta birojs, kas vēlāk tika formāli likvidēts, bet faktiski pārsaukts par Vakcinācijas projekta nodaļu, kas ievietota NVD struktūrā.

Vakcinācijas projekta birojs (nodaļa) ir klasisks piemērs tam, kā valsts amatpersonas ar veselības ministru Danielu Pavļutu (AP) ir izsvaidījuši maksimāli daudz nodokļu maksātāju naudas. Turklāt absolūti nejēdzīgā veidā - tāds speciāls, jauns birojs nemaz nebija vajadzīgs.

Veselības aprūpes sistēmai tās jau pastāvošajos ietvaros vajadzēja tikt galā ar ļaužu vakcināciju, uzticot to ģimenes ārstiem un veselības aprūpes iestādēm.

Vakcinācijas projekta biroja darbinieki ar biroja vadītāju Evu Juhņēviču priekšgalā saņēma dāsnas algas - sākumā Juhņēviča saņēma 4905 eiro uz papīra. Milzīgas summas tika izsviestas arī biroja aprīkojumam ar mēbelēm un kancelejas precēm.

Vēlāk Juhņēvičas alga stipri samazinājās - līdz 1917 eiro uz papīra. Taču tur bija tāda viltība, ka viņa un citi darbinieki sāka saņemt piemaksu par virsstundām.

Var saprast, ka liela alga varbūt bija pelnīta skaudrākajā kovidlaikā, kad birojs tiešām bija noslogots. Taču diezin vai viņi rāvās melnās miesās virsstundās šā gada aprīlī, martā, kad vakcinācijas apjomi bija sarukuši?

Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja Eva Juhņēviča no decembra līdz aprīlim ik mēnesi strādājusi tieši 76 virsstundas. Viņas pamatalga NVD ir 1917 eiro uz papīra. Savukārt par virsstundu darbu 2021. gada decembrī Juhņēvičai tika aprēķināti vēl 1755 eiro, par 2022. gada janvāri - 1734 eiro, par februāri - 1821 eiro, par martu - 1584, par aprīli - 1930 eiro. Aprīlī aprēķinātā atlīdzība par virsstundu darbu ir bijusi pat lielāka nekā pamatalga.

Bet visam labajam kādreiz pienāk beigas. Bija laiks, kad Latvijā valdīja panika sērgas dēļ, kad premjers Krišjānis Kariņš (JV) un veselības ministrs Daniels Pavļuts cēlās un gūlās ar vārdiem, ka jāpalielina vakcinācijas aptvere, sabiedriskais medijs katru rītu ziņoja par kovida kumulatīvajiem rādītājiem. Tagad kaut kā tas viss vairs nav aktuāli. Valdības vadītājs un ministrs pat nesniedz kādus paskaidrojumus, biroja (nodaļas) darbības vērtējumu.

Vakcinācijas projekta biroju jeb nodaļu vienkārši un klusi nolikvidē.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā