Vai valdošās koalīcijas rupors baidās no konkurences?

Sabiedriskā medija Latvijas Televīzija (LTV) izslēgusi no priekšvēlēšanu diskusijām Aivaru Lembergu un Uldi Pīlēnu Par ieganstu tam kalpo fakts, ka viņi nekandidē 14. Saeimas vēlēšanās. Tieši par ieganstu, jo iemesls tas nekādi nevar būt – kāda LTV vispār daļa, vai cilvēks kandidē uz parlamentu? Un it kā nebūtu vēsturē gadījuma, kad uz premjera krēslu tiek aicināts kāds no malas, pat bezpartejiskais. Šis ir ļoti aiz matiem pievilkts kritērijs.
©Ģirts Ozoliņš/F64

Līdz ar to priekšvēlēšanu kampaņa, kas jau tāpat ir neredzēti garlaicīga, kļūs vēl garlaicīgāka. Plašsaziņas līdzekļi nevēlas nepatikšanas, tāpēc neaicina uz intervijām tos, kas kandidē, izņemot gadījumus, ja par interviju ir samaksāts un tā tiek norādīta kā apmaksāta reklāma.

Tagad vēl arī LTV diskusijas būs apgraizītas, izcenzētas un nepilnvērtīgas. Gan Lembergs, gan Pīlēns ir spilgtas figūras iekšpolitikā. Pīlēnam gan ir tas, ka viņš ir ilgus gadus ļoti populārs Liepājā, taču pieņemu, ka Ludzā tādu uzvārdu varbūt ir dzirdējuši, bet nezina, kā viņš izskatās.

Lembergs par atpazīstamību nevar sūdzēties, bet ar viņu ir tā, ka plašsaziņā daudz runā par viņu. Bieži vien tā ir negatīva informācija. Bet ko saka viņš pats? Vai tad tas nebūtu interesanti? Lembergs ir ļoti likumdošanu pārzinošs, diskusijās asi uzbrūkošs ar kritiku. Viņa klātbūtne studijā būtu krāšņs šovs. Bet tagad nekā - valdošās koalīcijas pārstāvji bez stresa varēs kaut ko bubināt tā, ka skatītājiem nāks miegs un viņi pārslēgs citu kanālu.

Šāds LTV lēmums pierāda to, kas jau tāpat ir sen acīmredzams - LTV iztapīgi apkalpo Krišjāņa Kariņa valdību. Savukārt valdošās koalīcijas partijas vēlas turpināt savu mazspējīgo un haotisko darbību arī pēc vēlēšanām un visiem spēkiem cenšas izdarīt tā, lai vēlētājiem šķiet, ka viņi ir neaizstājami un nekāda cita valdība nav iespējama, nekādas pārmaiņas nav vajadzīgas un nebūs. Valdības ministri LTV studijas kaktā jau ierīkojuši tepiķīti, uz kura pasnaust, jo viņus “Panorāma” intervē rītā un vakarā, vienalga, vai viņiem ir kas būtisks sakāms vai nav. Tāda administratīvā resursa izmantošana, ka bail.

Bail! Latvijas Reģionu apvienība paudusi, ka Kariņam bail no diskusijas ar Pīlēnu un viņš ietekmējis LTV. Var jau būt. Kariņš gan vispār neko daudz neietekmē. Katrā ziņā ne savu valdību. Un droši vien arī LTV vadību viņš neietekmē. LTV vadība pati zina, kā labāk izkalpoties valdošajai koalīcijai.

Visticamāk, jau valdošās koalīcijas partijām bail no abiem - gan no Pīlēna, gan Lemberga. Jo, stāvot studijā blakus viņiem, var atgadīties izgāzties, nodemonstrēt savu glupumu un nekompetenci, faktu un skaitļu nezināšanu. Bet bez tik spilgtiem premjeru kandidātiem šī saruna būs vien tādu faktu un skaitļu atreferējums, kādus valdošās partijas gribēs, turklāt viegli viduvējā inteliģences līmenī.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā