"Konservatīvo" politiskā piesegā Bordāna padomnieks "izsūcis" farmācijas uzņēmumu

Latvijas biznesa ārēs darbojas daudz enerģisku personāžu, kuriem nepietiek ar uzņēmējdarbību tikai likuma ietvaros, bet vajag ko vairāk – valstiskas garantijas monopolstāvoklim (kā tas ir gadījumā ar Skultes termināli), ielobētas izmaiņas likumos vai pat tikai vienkārši “politisku jumtu”, lai varētu nebēdāt par likumu pantiem un kāpt tiem pāri pēc patikas.
©Ekrānšāviņš

Viens no šādiem gadījumiem ir stāsts par kompāniju “Briz”, kurai nav paveicies un kuru veikli darboņi ir izsūkuši kā dēles.

“Briz” darbojās farmācijas biznesā kā starpniece dažādu medikamentu un medicīnas ierīču piegādē un izplatīšanā. Tas nav vienkāršs bizness, un tajā mēdz būt ķibeles. Viena no dalībniecēm firmā “Briz” bija ļoti liela Bulgārijas kompānija “Sopharma”. Šai firmai radās pretenzijas pret uzņēmuma dalībniekiem no Latvijas, kas beidzās ar to, ka virkne vietējo tika nomainīti un bulgāri iecēla par prokūristu advokātu Jāni Lagzdiņu no vienas no valstī atzītākajām auditorkompanijam, kas regulāri auditē valsts iestādes un struktūras. Par uzņēmuma direktoru šajā brīdī kļuva Lagzdiņa sievas tēvs Māris Kaijaks.

Turpinājumā uzņēmumā tika veiktas manipulācijas ar statūtkapitālu tādā veidā, ka iepriekšējie īpašnieki zaudēja firmā ietekmi. Bija, piemēram, vienošanās ar komercbanku, kas netika pildīta.

Manipulāciju rezultātā kompānija “Briz” tika “izpumpēta”. Kā sacīja viens no cietušajiem šajās darbībās, “viņi vienkārši izveda naudu”. Šobrīd uzņēmumam ir ierosināts tiesiskās aizsardzības process.

Ja, piemēram, statūtkapitāls tiek samazināts, tas nozīmē, ka firmas dalībniekiem izveidojas parāds. Viņiem tas parāds it kā būtu jāatmaksā, bet viņi to parādu pārdod par vienu eiro kādai trešajai firmai cesijas līguma veidā.

Vēl ir sekojis tāds pasākums, ka uzņēmums stājās darījumu sakaros ar virkni Baltkrievijas firmu - ar ļoti, ļoti daudzām firmām. Kas ir šīs firmas un vai tās reāli pastāv, tā ir pagaidām mistērija. Bet šeit, Latvijā, jaunā uzņēmuma vadība to parādīja kā ļoti lielu aktīvu, lai varētu manipulēt ar statūtkapitālu un veikt darījumus ar citām firmām Latvijā. Pastāv aizdomas, ka naudas “vešmašīna” ir darbojusies rūkdama. Iespējams, darījumos, kur mazgāta nauda, ir bijušas iesaistītas arī firmas, kurās ir kādi Kaijaka radinieki - sieva, meita. Varbūt.

Daudzas kompānijas par šādu darbošanos ir bijušas neapmierinātas, jūtot, ka tiek uzmestas. Uzņēmumam ir kreditori, kuri sāk domāt, ka savu naudu nekad vairs neredzēs. Ir daudz civilstrīdu. Ir arī maksātnespējas process. Ņemot vērā daudzkārtējās sūdzības gan no SIA “BRIZ” bijušajiem sadarbības partneriem, gan no bijušajiem darbiniekiem, gan no valsts ierēdņiem, Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 3. biroja 3. nodaļā 2022. gada 10. martā tika uzsākts kriminālprocess Nr. 11514000722 (KP 179. p. 3. daļa) par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem no SIA “BRIZ” amatpersonu puses.

Nav zināms, kāds ir Māra Kaijaka statuss. Iespējams, viņš ir liecinieks vai varbūt kļūs par apsūdzēto? Lieta tiek izmeklēta. Tajā ir milzīgs apjoms - vismaz astoņi sējumi vai vairāk dokumentu.

Ar to nodarbojas... viens izmeklētājs. Valsts policijai nav resursu, un nav iespējams, ka viens pats cilvēks varētu tikt ar to galā, ņemot vērā, ka šī lieta viņam droši vien nav vienīgā. Lieta ir pietiekami nopietna un apjomīga, lai tā būtu nododama augstākā izmeklēšanas līmenī.

Taču diezin vai kādi augstāki līmeņi kaut ko dos, ja pie varas paliks tās pašas partijas, kas pašlaik, un saglabās savu līdzšinējo ietekmi. Māris Kaijaks ir persona, kas ir varbūt plaši nav zināma, taču ļoti pazīstama Latvijas “establišmentā” un “politikumā”. Senos laikos viņš bija Andrim Šķēlem pietuvināts “naudas pumpis” un Tautas partijas ziedotājs. Vēlāk kļuva par tagadējā “Konservatīvo” līdera Jāņa Bordāna protežē. Bordāns pirms diviem gadiem paklusām viņu iekārtoja par padomnieku “Tiesu namu aģentūrā”. Viņš iepriekš ir darbojies ļoti augstos amatos, tajā skaitā bijis “Valsts nekustamo īpašumu” valdes priekšsēdētājs. Pagājušajā gadā bija Jaunās konservatīvās partijas kandidāts uz Jūrmalas mēra krēslu.

Nebūsim naivi! Ja 14. Saeimas vēlēšanās lielu ietekmi gūs vai vispār parlamentā iekļūs “Konservatīvie”, kriminālprocess par “Briz” ieguls tālā plauktā un pārklāsies ar putekļiem.

Būs vēl sliktāk - visi, kas sašutuši par Kaijaka bezkaunīgajām darbībām vai kaut kā pat tikai nejaušības pēc iesaistīti lietā pretējā pusē, tiks pēc pilnas programmas “izčakarēti”. Cilvēki zaudēs amatus vai zaudēs naudu un neko nepanāks.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā