Levita medaļas vēlēšanu "lūzeriem"

Uzzinot, ka Valsts prezidents Egils Levits pasniedzis medaļu Artusam Kaimiņam, Jānim Bordānam, Jurim Pūcem un Artim Pabrikam, pirmajā brīdī šķiet, ka tas ir jautrs joks. Bet nav taču 1. aprīlis, un ziņa ir izrādījusies patiesa.
©Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Kādi putni mīt Valsts prezidenta galvā? Kādas kaijas runā ar viņa galma padomniecēm? Tas ir tik tiešām apbrīnojami.

Valsts prezidenta medaļa ir māksliniecisks dārgmetāla izstrādājums ar dārgmetālā atveidotu Valsts prezidenta parakstu.

Valsts prezidenta medaļu pēc savas iniciatīvas piešķir un pasniedz Valsts prezidents fiziskai personai, lai izteiktu atzinību par veikumu Latvijas valsts vai sabiedrības labā vai kā personīgu piemiņas velti atsevišķos fiziskai personai vai Latvijas valstij nozīmīgos notikumos. Šādas medaļas Valsts prezidents pasniedz daudz retāk nekā, piemēram, Triju Zvaigžņu ordeņus. Bet viss, kas ir rets, ir ļoti vērtīgs. Nākotnes kolekcionāri no ādas līdīs ārā un maksās milzīgu naudu, lai tiktu pie šādas medaļas.

Lai gan... ja Valsts prezidents sāks dalīt savas medaļas tādā pašā garā, kā plastmasas spaiņu apjomos tiek izdāļāti Triju Zvaigžņu ordeņi, tad arī medaļas drīz var sākt devalvēties.

Ja Valsts prezidentam tik ļoti gribējās paslavēt Pūci, Kaimiņu, Pabriku un Bordānu, viņš to varēja paveikt verbāli, paspiest roku, pateikt: “Malacis!” Un arī tad būtu labāk, ja tas notiktu delikāti, bez plašas publikas klātbūtnes. Taču te ir bijusi skaista uzņemšana pilī, mirdzoša ceremonija.

Pēc kādiem kritērijiem Valsts prezidents ir izvēlējies apbalvojamos? Visiem četriem ir viena kopīga pazīme. Viņi ir smagi izgāzušies 14. Saeimas vēlēšanās.

Pabrikam tas bija diezgan dramatiski - “Attīstībai/Par!” pietrūka pavisam nedaudz, taču Bordāna “Konservatīvo” rezultāts vēlēšanās ir nožēlojami necils. Vēlētāji ir pateikuši, ka nevēlas, lai viņus turpina krāpt, un ir atstājuši šos politikāņus aiz 5% barjeras. Visus četrus apvieno tikai tas, ka viņi ir “lūzeri”.

Ja kritērijs bija apbalvot zaudējušo partiju līderus, tad Bordāns un Pabriks tik tiešām tādi bija, bet kas šajā gadījumā ir Pūce? Izņemot to, ka viņš ir bijušais ministrs, kurš ieberzās neskaistā skandālā ar autostāvvietu caurlaidēm, nekāds līderis viņš nav. Tad jau Daniels Pavļuts ir vairāk pelnījis medaļu - viņš taču savakcinēja gana prāvu aptveri.

Artuss Kaimiņš bija līderis, taču tas bija tik sen, ka vairs nav taisnība - viņa partija un frakcija ir sen izjukusi, viņš pats pēdējo četru gadu laikā ir izmainījies līdz nepazīšanai. 13. Saeimas sākumā viņš bija trokšņains dumpinieks, bet beigās - kluss, rātns un pieradināts. Var arī nojaust, kāpēc tā - Kaimiņš saprata, ka ar dumpošanos var nokļūt drūmajā cietumā, bet, ja būs pielaizīgs un sadarbīgs ar “Konservatīvajiem”, tad nepatikšanas ar kriminālprocesiem ies secen. Tad nu tagad var saprast tā, ka Kaimiņš medaļu ir saņēmis par sadarbīgu pielaizību.

Ja ar medaļām kā ar plāksteriem uz vāts tiek apbalvoti 14. Saeimas vēlēšanu zaudētāji, tad nav godīgi, ka Levitam ir piemirsusies “Saskaņa”, kas arī apbrīnojamā kārtā pamanījās neiekļūt parlamentā. “Saskaņa” visu laiku ir bijusi opozīcijā, bet arī atrašanās opozīcijā ir skarbs likumdošanas darbs, kas veicina kvalitatīvāku normatīvo aktu izstrādi. Taču Levits laikam neuzskata, ka opozīcijai politikas procesā ir kāda nozīme. Viņš taču nav prezidents visai tautai, bet tikai valdošajiem.

Nu tad lai Kaimiņš, Pūce, Pabriks un Bordāns balso par Levitu, kad pienāks viņa pilnvaru laika beigas! Ak, bet nu jā - Kaimiņš, Pūce, Pabriks un Bordāns taču vairs nav Saeimas deputāti...

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā