Krišjānis Kariņš skalda, lai valdītu

Šonedēļ topošās jaunās Krišjāņa Kariņa (“Jaunā Vienotība”) valdību veidot gribošās partijas strādās pie deklarācijas par Ministru kabineta iecerēto darbu. Tas tā kā skaitās, ka deklarācijas tapšanas laikā būs vienošanās “par darbiem”, kas tiks ierakstīti dokumentā ar zelta burtiem.
“Paga, paga, puši, gan jūs dziedāsiet tikai pēc manām notīm!” nodomā Krišjānis Kariņš (JV), parakstot sadarbības memorandu ar Edgaru Tavaru (AS), Edvardu Smiltētnu (AS) un Raivi Dzintaru (NA) ©Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Ar valdību deklarācijām gan ir tā, ka parasti, tiklīdz uz tām nožuvusi tinte, gandrīz viss tajās rakstītais uzreiz aizmirstas. Ja iepriekšējās valdības būtu turējušās pie savām deklarācijām, Latvija jau dzīvotu turīgāk un priecīgāk par Somiju un Franciju. Arī pirms četriem gadiem sacerētā Krišjāņa Kariņa valdības deklarācija apņēmās nonest teju vai zvaigznes no debesīm - sakārtot finanšu sistēmu, stiprināt valsts drošību un tiesiskumu, veicināt konkurētspēju, īstenot administratīvi teritoriālo reformu, uzlabot demogrāfiju un pat atcelt OIK. Turklāt apņemšanās bija arī ievērot fiskālo disciplīnu un tiekties uz pārpalikumu budžetā. Šis tas no deklarācijas ir izpildīts, bet gaužām nedaudz. Ak, bet nu var jau saprast - nevarēja paredzēt ne kovidu, ne Krievijas durnumu iebrukt Ukrainā.

Jādomā, ka deklarāciju radīs arī Kariņa otrās valdības koalīcija un atradīsies skrīveri, kas prot rakstīt.

Bet Kariņš ir paveicis apsteidzošu manevru un pirms vienošanās par darbiem ir sācis dalīt portfeļus - pagājušajā nedēļā viņš paziņoja, kādu redz “taisnu un taisnīgu” atbildības jomu sadalījumu. Tas ir: premjera un sešu ministru krēsli - “Jaunajai Vienotībai”, Saeimas priekšsēdētājs un četri ministri - “Apvienotajam sarakstam” (AS), un četri ministru posteņi Nacionālajai apvienībai (NA). Āda, gaļa, iekšas - Kariņam, ragi, nagi un iekšu iekšas - Pīlēnam un Dzintaram.

Priekšlikums pa gabalu izskatās loģisks un apmēram nosacīti atbilstīgs partiju iegūtajiem mandātiem 14. Saeimā. Taču jautājumi rodas, kad palūkojas uz Kariņa interesanto piedāvājumu tuvāk.

Pati prioritāšu prioritāte pašlaik ir enerģētiskā krīze pasaulē, un tur nepieciešama sparīga valdības darbība. Ir saprotami, ka šo jomu vēlas kontrolēt Kariņa partija JV, taču enerģētikas nozare tiks apvienota zem viena jumta ar klimata un vides aizsardzības lietām. Šajās nozarēs grozīsies milzīgas summa - iespējams, par 60% no visām investīciju finansēm. Bet bez šīs JV kontrolēs vēl sešas ministrijas.

AS pakurnēja, paīdēja, ka tam nepatīk ideja par jauno “megaministriju”, un piekāpās, bet NA vispār par šo tēmu izmantoja iespēju paklusēt. Tātad būs 14 ministrijas. Šo Kariņa gājienu var raksturot kā spēka paņēmienu, bet izrādās, ka viņa arsenālā ir šis tas vēl! Tas ir īsts triku mākslinieka meistarstiķis - sajaukt kārtis tā, ka potenciālajiem partneriem mutes paliek vaļā.

Kariņa amatu sadales piedāvājumā ir ietverts, ka Zemkopības ministrija tiek uzticēta AS, bet Satiksmes ministrija - NA. Tātad otrādi! Jo sen zināms, ka NA biedrs Kaspars Gerhards labprāt vēlējās turpināt būt zemkopības ministrs, savukārt AS sen jau raidīja signālus, ka tai ļoti gribas satiksmes ministra posteni. AS ir pat veseli trīs kandidāti, ja ne vairāk. Kā iespējamais satiksmes ministrs aizkulisēs ir minēts deputāts Edgars Tavars, Auto asociācijas šefs un deputāts Andris Kulbergs, liepājnieks Uldis Sesks.

AS un NA politiķiem tagad būtu jāiet pie Kariņa kā pie tēva un jālūdz viņam atļauja samainīties ar portfeļiem - lai viņš atvēl zemkopību nacionāļiem, bet satiksmi apvienotsarakstistiem. Taču tas vairs nav nemaz tik vienkārši. Kariņa piedāvājums nodot Zemkopības ministriju AS ir sacēlis prieka vētru tajās latvju lauksaimnieku aprindās, kas ir tuvas ar AS veidojošo partiju politiķiem. Šīs aprindas jau sen sapņo, ka varēs gāzt Gerhardu un realizēt savas idejas nozarē pēc saviem plāniem. AS nemaz necerēja, ka dabūs zemkopību, bet te piepeši laipni smaidīgais Kariņš viņiem to ieliek klēpī.

Dabiski, ka šāda situācija mulsina un rada nesaprašanos gan starp AS un NA, gan arī AS iekšienē, kur vieni sapņoja par satiksmi, bet citi - par zemkopību.

Kariņš ar labvēlīgi draudzīgu sejas izteiksmi spoži iedāvina partneriem strīda ābolu un tagad skatīsies, kā politiķi saies matos.

Vismaz uz to viņš cer, ka saies matos, jo nav nekā jaukāka kā pašam jāt baltā zirgā, kamēr partneri dzīvo ar aizdomām, ļaunām nojausmām un neuzticību. Klasiskais “Skaldi un valdi” princips!

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā