Kas Levitam meklējams Palestīnā?

30. novembrī Valsts prezidents Egils Levits dosies darba vizītē uz Palestīnu, kur tiksies ar Palestīnas pašpārvaldes prezidentu Mahmūdu Abāsu (Mahmoud Abbas). Valsts prezidenta kanceleja ziņo, ka E. Levits un M. Abāss pārrunās politisko dialogu, Tuvo Austrumu miera procesa un Eiropas Savienības un Palestīnas pašpārvaldes attiecību jautājumus, ekonomisko sakaru paplašināšanu un sadarbību izglītības un pretkorupcijas apkarošanas jomā.
©Ģirts Ozoliņš/F64

Tā ir dabiska lieta, ka Valsts prezidents mēdz ceļot pa ārzemēm un tikties ar visādām amatpersonām. Viņam Satversme nav devusi plašas pilnvaras likumdošanā, taču valsts pārstāvēšana, spiežot rokas un fotografējoties kopā ar citu zemju līderiem, viņam ir dota. Tāpēc nav jautājumu par to, ka vakar viņš visu dienu bija Kauņā, kur tikās ar Lietuvas, Rumānijas un Polijas prezidentiem. Ir saprotams, ka ar šīm valstīm Latvijai ir daudz kopīgu problēmu - Krievijas iebrukums Ukrainā, enerģētikas un pārtikas krīze, Ukrainas bēgļu uzņemšana, Baltkrievijas hibrīdkara metode sūtīt uz Eiropas Savienības valstīm Sīrijas bēgļus un vēl daudz kas aktuāls.

Taču ko Levits un Latvija var gūt no vizītes Palestīnā? Vai tiešām mūsu zemēm ir kaut kāda kopīga sadarbība korupcijas apkarošanā? Kas Levitam ar Abāsu ir pārrunājams par sadarbību izglītībā? Nav dzirdēts, ka Latvijā studētu daudz palestīniešu, bet latviešu studentu Palestīnā, šķiet, nav nemaz.

Visnotaļ dīvaina ir šāda vizīte. Ko par to teiks Izraēla? Laiku pa laikam saasinās izraēliešu un palestīniešu konflikts - saasinās un atslābst, pēc tam atslābst un saasinās. Tā tas notiek gadu no gada - visu laiku. Kādi palestīniešu teroristi kaut ko uzspridzina, kādi Izraēlas armijnieki kādus palestīniešus nošauj.

Varbūt Levitam ir kāda liela Tuvo Austrumu miera procesa un Eiropas Savienības un Palestīnas pašpārvaldes attiecību sakārtošanas misija? Ja tas ir tā, tad tas būs lieliski, vareni un vēsturiski - Levits kā miera balodis, kurš atrisinājis skarbo un neatrisināmo pretstāvi!

Bet vēl ir iespējams, ka Latvijas Republikas Valsts prezidents dosies ekskursijā uz siltu zemi, nobaudīs arābu virtuvi un papļāpās ar Abāsu kaut ko par neko. Arī tā var gadīties.

Jebkurā gadījumā - šādu savdabīgu vizīšu gadījumā tomēr prasītos nopietnāks to jēgas skaidrojums no Valsts prezidenta kancelejas vai Ārlietu ministrijas.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā