Jaunzemi "aizrotēs" uz Finanšu ministriju, un "gali ūdenī"

Ar no amata atstādinātās Ievas Jaunzemes aizrotēšanu uz amatu Finanšu ministrijā var aizmirsties un paslaucīties zem paklāja pārbaudēs un disciplinārlietā aktualizētais jautājums par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores lomu tiesībsargu konstatētajos pārkāpumos VID struktūrās.
Patiesības noskaidrošana par ģenerāldirektores lomu VID nejēdzībās ir ne tikai sabiedrības, bet arī pašas Ievas Jaunzemes interesēs. Līdzīgās domās ir arī Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas locekļi ©Neatkarīgā

Ja tas notiks, tad kāda jēga bija no šīm disciplinārlietām un kāda jēga prasīt atbildību no VID vadītāja par nejēdzībām viņa pārvaldītajā iestādē?

Valdība 6. decembrī atlika atstādinātās I. Jaunzemes pārcelšanu Finanšu ministrijas (FM) Ēnu ekonomikas ierobežošanas koordinācijas departamenta direktores amatā. Paredzams, ka vistuvākajā laikā šāda rotācija varētu notikt.

Patiesības noskaidrošana par ģenerāldirektores lomu VID nejēdzībās ir ne tikai sabiedrības, bet arī pašas I. Jaunzemes interesēs. Līdzīgās domās ir arī Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas locekļi. Viņiem vaicājām, ko viņi domā par to, vai līdz ar I. Jaunzemes aizrotēšanu uz Finanšu ministriju nepaliks nenoskaidrots pārbaudēs un disciplinārlietā aktualizētais jautājums par VID ģenerāldirektores lomu tiesībsargu konstatētajās nejēdzībās VID struktūrās.

Šobrīd vēl Saeimas komisijas loceklis, jaunās valdības iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (“Apvienotais saraksts”) atbildēja tā: “Negribu Jaunzemi ne slavēt, ne “nolikt”, bet, kas noticis, tas ir noticis - viņa bija dienesta vadītāja, bet viņas apakšnieki bez kontroles varēja ierosināt nepamatotas krimināllietas. Protams, ka nekādā gadījumā nedrīkst nenoskaidrot līdz galam - pretējā gadījumā tas met un turpinās mest ēnu uz VID. Tāpat arī pati Jaunzeme, es domāju, ir ieinteresēta, lai par viņas atbildību ir skaidrība.”

Līdzīgi pauda viņa kolēģis komisijā Vilis Krištopans (“Latvija pirmajā vietā”), kurš savulaik ir bijis viens no VID dibinātājiem. V. Krištopans atzīst, ka arī senākos laikos VID notikušas nelāgas lietas. “Pat reiderisms, kukuļņemšana, izspiešana un nepamatotu krimināllietu fabricēšana ir bijusi. Tas grauj VID prestižu. Tāpēc VID vadītāja amatā vajadzētu jaunu, enerģisku cilvēku, kas saprot biznesu un ir principiāls. Tikai kur tādu cilvēku tagad ņemt? Tas, ka Jaunzeme tiek aizrotēta uz citu amatu, pierāda, ka “ierēdņu nezūdamības likums” ir spēkā. Protams, ka disciplinārlietu nedrīkst nolikt tālā plauktā un aizmirst,” sacīja V. Krištopans.

2020. gada 22. novembrī TV3 raidījums “Nekā personīga” vēstīja, ka J. Reirs sodījis I. Jaunzemi ar rājienu par disciplinārlietas neierosināšanu pret kādu VID darbinieku. Raidījumā atgādināts, ka I. Jaunzeme no disciplinārsoda pasargājusi arī VID Nodokļu un muitas policijas Muitas lietu izmeklēšanas daļas vadītāju Andri Ābolu, kurš aizturēts aizdomās par kukuļņemšanu. I. Jaunzeme paziņoja, ka ministra piemēroto sodu pārsūdzēs.

2021. gada marta beigās tiesa sāka skatīt I. Jaunzemes sūdzību pret J. Reiru par disciplinārsoda - rājiena izteikšanu. 28. martā I. Jaunzeme vērsās policijā ar iesniegumu pret J. Reiru par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu. 9. aprīlī tiesībsargājošās institūcijas aizturēja vairākas VID Muitas pārvaldes amatpersonas. J. Reirs uzdeva I. Jaunzemei sākt dienesta izmeklēšanu par sistemātiskiem pārkāpumiem muitā saistībā ar korupciju.

30. aprīlī tiesa atcēla I. Jaunzemei piemēroto disciplinārsodu, bet 4. jūlijā FM pārsūdzēja tiesas lēmumu. 2022. gada 4. martā arī apelācijas instance nostājās I. Jaunzemes pusē, paģērot piemērotā disciplinārsoda atcelšanu. FM šo lēmumu nepārsūdzēja.

Konflikts starp ministru un VID ģenerāldirektori uzliesmoja ar jaunu sparu, kad šā gada maijā FM lika atjaunot darbā pēc korupcijas skandāla atlaistu muitnieku. Vasarā notika vēl vairākas apjomīgas amatpersonu aizturēšanas VID struktūrās. Ministra pacietības mēram punktu skubināja pielikt arī “Neatkarīgās” jautājumi par paša J. Reira skatījumu uz notiekošo VID.

15. septembrī J. Reirs pasludināja pieņemto lēmumu I. Jaunzemi atstādināt no amata. Ministrs savu lēmumu cita starpā pamatoja ar to, ka aizturēta organizēta noziedzīga augsta līmeņa VID darbinieku grupa. Tie neesot zema līmeņa inspektori vai vienkāršs muitnieks, bet ļoti augsta līmeņa amatpersonas, kas strādā tiešā pārvaldes direktora vadībā, kurš savukārt tieši pakļaujas I. Jaunzemei. “Noziegumi, par kuriem šīs amatpersonas ir aizturētas, arī ir paši nopietnākie, kādus amatpersona vien var pieļaut. Šādā situācijā nav iedomājams, ka iestāde varētu izlikties, ka nekas nav noticis, un turpināt mierīgi strādāt tālāk,” paziņoja ministrs.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā