Padomus Vitenbergam par dzelzceļu, aviāciju, ceļiem un sakariem sniegs vidusskolniece, videogrāfs un mākslas skolotāja

Satiksmes ministrs Jānis Vitenbergs (Nacionālā apvienība) ir pārsteidzis publiku ar savu padomnieku korpusa personu izvēli. Interneta sociālajos tīklos “Twitter” un “TikTok” parādās gan humoristiski, gan sarkastiski, gan pat ļoti indīgi ieraksti. Tiek uzsvērts, ka Vitenbergs, pieņemot par palīgu darbā skolnieci, nupat ir pārspējis visus agrāko laiku ministrus, kuri par saviem padomniekiem bija cēluši izbrāķētus eksdeputātus, radinieku radiniekus, vicemēru sievas un personas bez pieredzes.
Jāņa Vitenberga un Kaspara Gerharda labajām attiecībām jau ir kovidlaika rūdījums. Kā būs sastrādāties ar skolnieci? ©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Satiksmes ministra Jāņa Vitenberga (NA) biroju vadīs līdzšinējā kultūras ministra biroja vadītāja Marika Zeimule, liecina informācija Satiksmes ministrijas (SM) mājaslapā.

Tāpat ministra birojā strādās satiksmes ministra padomnieki Kristīne Kalniņa, Jānis Iesalnieks, Uvis Leskavnieks un vidusskolniece Megija Florentīne.

SM parlamentārais sekretārs būs Kaspars Gerhards.

Par Gerhardu nav uztraukuma - viņš ir bijis ekonomikas, satiksmes, vides aizsardzības un reģionālās attīstības un vēl arī zemkopības ministrs. Viņš ir ekonomists, prot vācu valodu, viņam ir milzu pieredze valsts darbā jau kopš pagājušā gadsimta deviņdesmitajiem gadiem. Satiksmes nozarē Gerhards ir eksperts.

Diezin vai pārāk jāsatraucas par Zeimuli, jo viņas uzdevums būs organizēt ministra biroja darbu, un te būtībā nav lielas atšķirības, vai ministrs ir kultūras vai satiksmes. Mazliet tikai jocīgi, ka Vitenbergs ir paņēmis sev līdzšinējo Naura Puntuļa (NA) darbinieci. Vai Puntulis nebūs tagad greizsirdīgs?

Bet tālāk ir interesantāk. Kristīnes Kalniņas izglītība ir mākslas un mākslas vēstures skolotāja. Bet nu varbūt tur Vitenbergam ir kāda ideja, ka Kalniņa viņam sniegs padomus, ar kādām gleznām un instalācijām izrotāt dzelzceļa un autobusu stacijas? Laikmetīgās mākslas telpa jau pastāv Dubultu stacijā. Iespējams, ka Vitenbergam ir plāns šo telpu paplašināt uz visu sabiedriskā transporta infrastruktūru.

Saprotams, ka instalācijas un performances staciju kultūrtelpā būs jāiemūžina filmās, tāpēc Vitenbergs par savu padomnieku ir pieņēmis Uvi Leskavnieku, kurš interneta vietnē “Linkedin” sevi pieteicis kā “videogrāfs visiem ekrāniem visā visumā”.

Jāsecina, ka trim Vitenberga padomniekiem ar mākslu un kultūru ir sakars, taču ar satiksmi līdz šim ir bijis vien tik daudz pieredzes, ka viņi ir bijuši sabiedriskā transporta pasažieri.

Iesalnieks ir pazīstams kā nacionālpatriotisks politiķis - ļoti, ļoti politiķis līdz kaulam un mugurkaulam. Dažkārt viņš mēdz izteikties provokatīvi, emocionāli pārāk sakāpināti, nepārdomāti. Pēc tam, kad Annešs Bērings Breivīks uzspridzināja valsts pārvaldes ēku Oslo, kur gāja bojā astoņi cilvēki, un pēc tam uz salas nogalināja vēl 69 cilvēkus, Iesalnieks tviterī pauda: "Norvēģijas upuri ir pilnībā uz multikulturālistu sirdsapziņas — viņu islamizācijas politika noveda pie tā, ka kādam vienkārši aizbrauca širmis.” Satiksmes nozarē arī Iesalnieks būs iesācējs. Situāciju glābj tas, ka viņam ir jurista izglītība un arī padomus Vitenbergam viņš sniegs juridiskus.

Un vēl ministra padomnieku pulkam būs sava pulka mazmeitiņa - Florentīne. Viņa ir NA jauniešu organizācijas valdes locekle un vidusskolniece, kurai būs liels izaicinājums apvienot darbu ministrijā ar skolu un gatavošanos eksāmeniem. Jādomā, ka meitene ir ļoti gudra. Latvju jaunatne vispār ir lieliska - par vienu otru ir žēl, ka viņš vēl nav sasniedzis to vecumu, lai varētu būt ievēlēts. Būt ļoti jaunam ir brīnišķīgi, taču grūti iztēloties, kādus padomus par satiksmes nozari viņa varētu dot ministram. Vitenbergam ir jāpārzina aviācija, dzelzceļš, autoceļu būve un uzturēšana, sakari un vēl viss kas cits. Bet varbūt Vitenbergam ir kāda sava oriģināla doma, kā Florentīni likt pie darba. Kad cilvēks iegūst augstu amatu, viņš nereti atraujas no grēcīgās zemes un tautas - nezina, ko cilvēki ēd, ar kādiem autobusiem brauc, vai viņiem ir ērti, vai vilciens laikus atnāk stacijā. Varbūt ministra palīdzei būs uzdevums braukāt ar kavējošiem vilcieniem, piebāztiem autobusiem, dubultdārgiem takšiem un neērtām lidmašīnām, lai Vitenbergu informētu par problēmām un tām rastu risinājumu? Tas tad arī varētu sekmēt ministra komunikāciju ar sabiedrību.

Taču pagaidām situācija ir mulsa - ministra komunikācijā ar sabiedrību ir mazliet tā kā avārija, lai neteiktu katastrofa.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā