Jaunzemes atpakaļatstādināšana – aizkulišu spēlmaņu gribas triumfs

Viens partijas “Jaunā Vienotība” finanšu ministrs Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektori no amata atstādina, un jau pēc īsa brīža nāk nākamais finanšu ministrs no tās pašas valdošās partijas un ģenerāldirektori atstādina atpakaļ. Tā ir partija vai kas – loģisku jautājumu sev uzdod tautas domājošā daļa.
©Oksana Džadana/ F64

Saeimas kuluāros gan vīpsnā, ka tā esot ļoti loģiska un strukturēta varas partija, jo uzstādījums par atpakaļatstādināšanu jaunajam ministram nācis no pašām augšām, no Valsts prezidenta pils gaņģiem, proti, Ievai Jaunzemei būs palikt Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektores postenī. Tā uzskatot arī Egila Levita padomniece, Triju Zvaigžņu ordeņu dalītāja Sarmīte Ēlerte. Levits to gan skaļi nav teicis, lai nedemonstrētu savu pārmērīgo jaukšanos iekšpolitikā, taču koalīcijas partijas šo vēlmi tomēr esot sadzirdējušas.

Ēlerte un pašreizējais finanšu ministrs Arvils Ašeradens (“Jaunā Vienotība”) savulaik kopīgi privatizēja laikrakstu “Diena” un pārdeva to zviedriem. Kā cimds ar roku viņi sadarbojas arī tagad.

Pat ja pieņemam, ka Ēlertes, Levita un Ašeradena saskaņotās darbības ir tikai nelabvēļu izplatītas baumas, tas, kas pašlaik notiek ar Jaunzemi un VID, izskatās dīvaini. Tikai nevar uzreiz saprast, vai tā ir nejēdzīga un bezmērķīga māžošanās vai arī galējs cinisms ar domu, ka VID jāturpina Jaunzemes vadībā būt par lietu kārtošanas midzeni - vismaz līdz viņas pilnvaru beigām nākamā gada februārī un varbūt arī pēc tam.

13. Saeimas beigu posmā iepriekšējais finanšu ministrs Jānis Reirs (“Jaunā Vienotība”) atstādināja Jaunzemi no amata. Viens no būtiskākajiem pārmetumiem Jaunzemei bija tāds, ka pagājušajā gadā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizturēja un apcietināja VID Nodokļu un muitas policijas amatpersonas, kuras tur aizdomās par mēģinājumu izspiest 100 000 eiro kukuli no kokrūpniecības uzņēmuma “Stiga RM” īpašnieka Andra Ramoliņa. Tas gan bija tikai pēdējais piliens Reira pacietības kausā - ministrs jau kopš Jaunzemes iecelšanas amatā bezcerīgi cīnījās, lai tiktu izpildīti konkrēti viņa uzdevumi kārtības ieviešanai VID un muitā.

Jaunzeme, kā var saprast, 100 000 eiro izspiešanā no “Stiga RM” nav piedalījusies un sadarbojusies ar tiesībsargājošajām iestādēm, taču vienalga tā ir ļoti smaga kļūda viņas darbā. Šādas šmuces laikā viņai vajadzēja klusi notīties no VID vadītājas amata un skatīties, kur un kad radīsies izdevība dabūt kādu citu amatu valsts pārvaldē. Ja pati nav fabricējusi un reketējusi, tad cerības uz labu amatu gan jau būtu.

Taču notiek viss otrādi un griezīgi. Jaunais ministrs Jaunzemei ir izteicis aizrādījumu, pakratot pirkstu, un iecēlis atpakaļ krēslā.

Kā tas iespējams, ka nav konsekvences vienas partijas ietvaros? Reirs un Ašeradens abi ir no “Jaunās Vienotības”. Viens ir atstādinājis, bet otrs aicinājis atpakaļ. Kur stiepjas šī dalījuma līnija “Jaunās Vienotības” politiķu vidū?

VID problēmas gan attiecas ne tikai uz vienas partijas iekšējām norisēm, taču valdības partija Nacionālā apvienība (NA) klusē kā ūdeni mutē ieņēmusi un vispār neko nesaka. Tā viņi bieži ir darījuši - vislapsīgākie viltnieki, kuri vienmēr sēž krastā, nogaidot, kad upes straume nesīs garām koalīcijas partneru līķus. Tad jau iznāk, ka “nacionāļus” nemaz neinteresē, cik naudas iekasēs VID un vai kādu naudu VID darbinieki neievilks nāsīs. Galvenais, lai vasarā pietiek dziesmu svētkiem.

Turpretī “Apvienotais saraksts” (AS) ir noskaņots skandalēties. Vismaz skata pēc mazliet paskandalēties, jo negrib jau tagad un tūlīt saplēsties ar “Jauno Vienotību” tiktāl, ka sabrūk valdība.

AS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars “Neatkarīgajai” ir paudis, ka frakcijas politiķiem zināms vairāk informācijas par VID un Jaunzemi nekā publicēts plašsaziņas līdzekļos. Rakstu lasiet šeit. Netiekot risināti ēnu ekonomikas problēmjautājumi, turklāt VID darbs izcēlies ar vairākiem skandāliem. AS vēloties no A. Ašeradena saņemt skaidrojumu, kā VID turpinās strādāt.

Nudien grūti iedomāties, kāda vēl informācija var būt politiķu rīcībā, jo jau tā pati, kas ir publiski zināma, ir pietiekami baiga. Fabricēt krimināllietas un reketēt uzņēmējus? Tālāk jau vairs nav kur iet.

Pirmdien koalīcijas sadarbības saietā Ašeradens skaidros savu nostāju par Jaunzemes jautājumu. Vismaz tā esot runāts koalīcijas partneru starpā. Bet varbūt arī neskaidros. Un ja skaidros, diezin vai tur būs kas jauns. VID priekšniece būs vecā, viņa turpinās darboties pa vecam - viņas darbiniekiem tas, iespējams, ir signāls, ka var turpināt “jumtot” un “ņemt ķepā”. Galvenais, lai VID Iekšējās drošības pārvalde vai KNAB nepieķer. Pat ja pieķer - gan jau kaut kā izairēs. Neba nu pirmo reizi.

Ir pēdējais laiks Jaunzemes lietu norakt pēc iespējas tālākā plauktā. Jo valstī taču ir citas tēmas - plūdi, Ukrainas karš, ekonomikas “transformācija”. Svarīgāk ir sviedraini strādāt pie valsts pārvaldes algu “reformas”, kas augstākajām amatpersonām jau ir devusi ienākumu pieaugumu par 25%, 50% un 75%. Būs jau labi - mēs paliksim savās vietās un maksāsim nodokļus, lai amatpersonām un politiķiem turīgāka dzīve, bet Jaunzeme paliks savā vietā. Vietā, kura, izrādās, ir tik svarīga nozīmīgiem aizkulišu spēlmaņiem.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā