Sēž kā ķipis. Ieva Jaunzeme vada VID, it kā nekas nebūtu noticis

Kad Ieva Jaunzeme kārtējo reizi no televizora ekrāna pauž savus paudumus un izklāsta savus izklāstījumus, uzreiz rodas sajūta, ka nav mūsu valstī godīgākas, atbildīgākas un kompetentākas amatpersonas. Viss ir lieliski! Valsts ieņēmumu dienests strādā izcili! Rodas vēlme traukties pēc ziedu klēpja, ko Jaunzemei pasniegt pēc tiešā ētera.
©Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

It kā bijušais finanšu ministrs Jānis Reirs viņu nebūtu atstādinājis no darba. Un it kā nebūtu bijis pamata atstādināšanai.

Bet tad iznāk, ka pamata nemaz nav bijis? Tad jau bijušais ministrs ir bijis ļaunucis, kurš bez iemesla ir represējis izcilo Jaunzemi, kura, izrādās, ir neaizstājama?

VID nodokļu un muitas policisti esot safabricējuši krimināllietu pret uzņēmēju Andri Ramoliņu un centušies izspiest no viņa 100 000 eiro kukuli?

Nu un tad? Uzņēmējiem jāzina sava vieta! Kā tad tas Ramoliņš iedomājās, ka nodarbosies ar kokrūpniecību, pelnīs lielu naudu, bet ar VID darbiniekiem nedalīsies?

Reirs ar savu vēršanos pret Jaunzemi ir centies izbojāt mīlīgo sistēmu, kur VID ir kā neliels ciematiņš - jumts pie jumta. Šādai arhitektūrai nebija ne vainas, kamēr neuzmācās Reirs ar atstādināšanu. Tad nu tagad tas ir labots - pēc vēlēšanām Reira vietā par ministru ir kļuvis Arvils Ašeradens, kurš Jaunzemi ir bargi sodījis ar pirksta pakratīšanu un iecēlis viņu atpakaļ amata krēslā, kur viņai nāksies cītīgi strādāt līdz pat pilnvaru beigām (vēl gadu).

Vai bija vēl kādi jautājumi?

Jautājumu tikpat kā nav.

Ak, nu jā - viena no trim koalīcijas partijām - “Apvienotais saraksts” (AS) - vēl kaut ko pīkst. Saeimas deputāts Edgars Tavars (AS) teic, ka par VID grēka darbiem politiķu rīcībā esot vēl vairāk visādas informācijas, nekā ziņo plašsaziņas līdzekļi. Bet nu, ja AS koalīcijas partneris un “vecākais brālis” “Jaunā Vienotība” piesedz Jaunzemi, tad AS zobiņi tiks aplauzti vienā piegājienā. Un trešais koalīcijas partneris Nacionālā apvienība pret Jaunzemes jautājumu izturas kā mūki, kas devuši klusēšanas zvērestu - vispār nepauž nekādu viedokli, it kā Jaunzeme un VID vispār neeksistētu.

Līdz latvju “politikumam” ir nolaidies signāls no augšas - pats Valsts prezidents, konkrētāk - viņa trīszvaigžņu padomniece Sarmīte Ēlerte esot stingri par to, ka Jaunzeme ir labā un viņu nedrīkst mainīt nost. Pret šādu argumentu nevar būt argumentu. Ēlerte ir pazīstama ar to, ka spēj īsā laikā visgodājamāko politiķi pataisīt par pēdīgo āzi. Un otrādi - pēdīgo āzi iecelt sidrabaini mirdzošos augstumos. No Ēlertes ir bail.

Patiesībā gan viņa sen vairs nav tik ietekmīga kā agrākos laikos, taču bailes ir palikušas.

Tāpēc Jaunzeme turpina sēdēt amatā kā ķipis.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā