Jaunzemes amatā atpakaļiecelšanas stāsts nav noslēdzies. Intriga nezūd – kādēļ tomēr vajadzēja atjaunot amatā?

No šā gada 23. janvāra līdz 29. janvārim portālā www.nra.lv veicām lasītāju aptauju “Vai atbalstāt Ievas Jaunzemes atjaunošanu VID ģenerāldirektores amatā?”.
©Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

11 111 jeb 88% no visiem aptaujā nobalsojušajiem līdz 29. janvāra pulksten 20.00 uz šo jautājumu atbildēja noraidoši - nē, neatbalstām. 1501 jeb 12% balsoja par atjaunošanu amatā. Pavisam balsojumā no 23. janvāra pulksten 7.00 līdz 29. janvāra pulksten 20.00 piedalījās 12 612 balsotāji.

Balsojuma rezultāti rāda, ka mūsu lasītāju vairākums, tātad varam pieļaut, ka arī Latvijas iedzīvotāju vairākums, neatbalsta Ievas Jaunzemes atjaunošanu amatā.

Iemesli, kādēļ Ieva Jaunzeme tika atjaunota amatā, līdz šim nav izskaidroti nedz sabiedrībai, nedz arī koalīcijas partneriem.

Tā kā VID ģenerāldirektora varā ir lemt par iedzīvotāju likteņiem un tas ir arī amats, no kā atkarīga Valsts kases turība, vēlējāmies noskaidrot, kāds ir Latvijas valsts atbildīgo un par šo jautājumu lemtspējīgo amatpersonu viedoklis - vai bija pietiekams pamats Ievu Jaunzemi atjaunot amatā?

Tāpat vaicājām, cik saistošs viņiem kā politiski atbildīgiem amatvīriem ir mūsu lasītāju paustais viedoklis par Ievas Jaunzemes atjaunošanu amatā.

Vēstules tika nosūtītas premjeram Krišjānim Kariņam (“Jaunā Vienotība” (JV)), finanšu ministram Arvilam Ašeradenam (JV), bijušajam finanšu ministram un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājam Jānim Reiram (JV), Saeimas JV frakcijas priekšsēdētājam Ainaram Latkovskim (JV), “Apvienotā saraksta”

Saeimas frakcijas priekšsēdētājam Edgaram Tavaram un Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājam Raivim Dzintaram.

Skaidrojam, kādēļ tieši minētajām amatpersonām. Mūsuprāt un atbilstīgi Latvijas Satversmes garam, K. Kariņš atbild par savas valdības darbu un arī par savu ministru lēmumiem. A. Ašeradens atbild par savu lēmumu atjaunot amatā I. Jaunzemi. Savukārt K. Kariņa un A. Ašeradena koalīcijas partneri E. Tavara un R. Dzintara personā vai nu atbalsta K. Kariņa un A. Ašeradena lēmumus, vai nu ne pārāk atbalsta, vai arī neatbalsta.

A. Latkovskis atbildēja lakoniski: “Paldies, ka iepazīstinājāt ar sava portāla lasītāju viedokli! Man ir svarīgs ikkatra iedzīvotāja viedoklis. VID ir Finanšu ministrijas pārziņā esoša institūcija, un es paļaujos, ka ministrs, pamatojoties uz disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas atzinumu, pieņēmis tam atbilstošu lēmumu.”

Tas saprotami, jo JV ministrs Arvils Ašeradens ir par to, ka Ievai Jaunzemei izsakāms brīdinājums (pirksta pakratīšana) un viņa atstājama amatā līdz pilnvaru termiņa beigām, kas būs pēc gada. Ja arī kādam no JV deputātiem ir cits viedoklis, viņi ir pakļauti frakcijas disciplīnai un diezin vai publiski izpaudīsies pret.

Skandāli ap I. Jaunzemes darbību VID vadībā virmojuši jau vairākus gadus. Vairākkārt I. Jaunzeme saņēmusi neapmierinošu ierēdņa darba novērtējumu. Iepriekšējais finanšu ministrs J. Reirs ar viņu ilgstoši konfliktēja un vairākkārt centās atstādināt no augstā amata, taču tas

izdevās tikai ar trešo mēģinājumu, īsi pirms 14. Saeimas vēlēšanām 2022. gada 15. septembrī.

I. Jaunzemes laikā ir bijis ne mazums dīvainu norišu. Vienu daļu no tām varētu norakstīt uz periodu, kad viņa vēl nebija amatā. Tomēr ir arī tādi gadījumi, kas attiecas tieši uz viņas laiku un rāda uz “jumtošanas” un “reketēšanas” sistemātiskumu viņas vadītajā dienestā. Vainagojums ir stāsts par to, ka VID nodokļu un muitas policisti safabricējuši krimināllietu pret uzņēmēju Andri Ramoliņu un centušies izspiest no viņa 100 000 eiro kukuli. Droši vien pati Ieva Jaunzeme nav kaut ko izspiedusi, taču ir pieļāvusi, ka šādas nešķīstības veic viņas darbinieki. Kad iznāk uz āru šāda šmuce, turklāt tai nav gadījuma, bet ierasta sistemātiskuma raksturs, iestādes priekšniekam vajadzētu paklusām notīties... Bet uz Ievu Jaunzemi tas laikam neattiecas, jo JV partija viņu piesedz. Kāpēc piesedz? Varbūt lai sistemātiskā “jumtošana” turpinās?

Valdošajā koalīcijā par Ievas Jaunzemes jautājumu ir tāda kā iekšējā opozīcija. “Apvienotā saraksta” Saeimas frakcijas vadītājs E. Tavars turpina iebilst, brīnoties, kāpēc finanšu ministrs A. Ašeradens ir par I. Jaunzemi kā dzeloņdrāšu žogs. “Šīs aptaujas dati ir noderīgi, un ar tiem ir iepazīstināta visa mūsu Saeimas frakcija,” “Neatkarīgajai” raksta Edgars Tavars. Viņš apliecināja, ka AS turpinās uzstāt uz “VID darbības būtiskiem uzlabojumiem”.

“Diemžēl VID vārds sen ir ieguvis negatīvu konotāciju gan parasto iedzīvotāju, gan, jo īpaši, uzņēmēju vidū,” atbildē “Neatkarīgajai” norāda Edgars Tavars. “Un jāatceras, ka tāpat kā katru uzņēmumu, tāpat arī katru valsts iestādi personificē tās vadītājs. Un tieši vadītājam ir jānes atbildība par sevis vadītās iestādes darbībām. Ko mēs redzam VID gadījumā - safabricētas lietas pret uzņēmējiem, skaļas korupcijas gadījumi utt. Kopumā viss liecina, ka iestāde tiek vadīta vāji, lai neteiktu, ka netiek vadīta vispār. Savas bažas par iestādes vadītājas piemērotību amatam esam darījuši zināmas gan finanšu ministram, gan premjeram. Atjaunojot Jaunzemes kundzi amatā, “Jaunā Vienotība” tās finanšu ministra personā ir uzņēmusies pilnu atbildību gan par skandāliem pagātnē, gan par sekām, kādas vēl sagaidāmas. Tai skaitā par dažādu neviennozīmīgi vērtētu personu nonākšanu VID vadošos amatos, turklāt bez konkursa, kas noteikti neatbilst labas pārvaldības principiem! Igaunijas piemērs rāda, ka VID var strādāt savādāk, daudz efektīvāk, turklāt bez dažādiem skandāliem un krietni pretimnākošāk dažādām sabiedrības grupām. AS iestājas par efektīvu un godīgu valsts pārvaldi, tāpēc stingri un uzmanīgi sekosim līdz VID notiekošajam,” ir apņēmies Edgars Tavars.

“Neatkarīgā” joprojām gaida atbildes no premjera K. Kariņa, finanšu ministra A. Ašeradena, Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Raivja Dzintara.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā