Lietuvā grasās aizliegt lielveikaliem tirgoties svētdienās

Lietuvā publiskajā telpā pašlaik risinās diskusijas par to, ka vajadzētu liegt tirdzniecību lielajos tirdzniecības centros svētdienās un svētku dienās. Seima deputāts Andrjus Kupčinsks, kurš pārstāv lielāko parlamenta frakciju un valdošo koalīciju, pauž, ka viņa piedāvātais ierobežojums, liedzot tirdzniecību lielajos tirdzniecības centros svētdienās un svētku dienās, ir kompromiss, salīdzinot ar kaimiņvalstīm. Viņš norādīja, ka Polijā ir daudz lielāki ierobežojumi un tirdzniecības aizliegumi.
©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Kupčinska piedāvātie grozījumi esot maigāki nekā Polijā

Publicitātes foto

“Es un mani padomdevēji esam iztulkojuši attiecīgo Polijas likumu, kas regulē mazumtirdzniecību. Un mēs paskatījāmies, kā tas viņiem darbojas. Es varu teikt, ka mans priekšlikums ir diezgan pat kompromiss. Polijā noteikumi ir vēl stingrāki, un tiek regulēti ne tikai pārtikas veikali, bet visi vairumtirdzniecības veikali kopumā,” intervijā radiostacijai “Žinių radio” apgalvojis A. Kupčinsks. Laikrakstā “Respublika”, atsaucoties uz deputātu, teikts, ka, pamatojoties uz Polijas piemēru, līdz laikam, kad šāds ierobežojums stātos spēkā, visticamāk, būs nepieciešams pārejas periods un to, iespējams, pat prasīs Eiropas Savienība (ES). “Iespējams, mums pat vajadzēs informēt Eiropas Savienību. Jo, cik man zināms, arī poļi informēja. Poļiem neļāva ieviest aizliegumu visās svētdienās uzreiz, bet pamazām, lai lielie tirdzniecības centri varētu pielāgoties,” teicis A. Kupčinsks. Tirdzniecības uzņēmumu asociācijas direktore: Tikai mazākumā Eiropas valstu ir šādi ierobežojumi Savukārt Tirdzniecības uzņēmumu asociācijas direktore Rūta Vainiene apgalvo, ka A. Kupčinska izteikumi par tirdzniecības ierobežojumiem citās Eiropas valstīs neatbilst patiesībai. Viņasprāt, tikai mazākumā ES valstu ir šādi ierobežojumi un arī tad tie tiek mīkstināti. “Daudzām Eiropas valstīm ir šie ierobežojumi, es teiktu, ka mazākumam. Tās ir Vācija, Spānija, Francija, Austrija un Grieķija. Un pat tad lielākā daļa ir liberalizējuši darba laika ierobežojumus: Dānija, Somija, Francija, Grieķija, Itālija, Nīderlande, Portugāle, tā pati Spānija. Viņi mīkstināja prasības,” apgalvoja R. Vainiene. Pēc asociācijas direktores teiktā, arī Eiropas Komisija ieteikusi dalībvalstīm samazināt šādus ierobežojumus, jo tie kaitē tirgus konkurētspējai. “Bija pat 2018. gada Eiropas Komisijas (EK) paziņojums, kas iznāca kā ieteikums, ka darba laika ierobežojumi un tirdzniecības ierobežojumi ir jāsamazina. EK teica, ka, ja ir ierobežojumi, tad ir nevienlīdzīga konkurence,” viņa apgalvoja. Diskusija cēlās no tā, ka Saeima partiju apvienības “Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti” frakcijas pārstāvis A. Kupčinsks pagājušajā otrdienā reģistrēja likuma grozījumu priekšlikumu, kas rosina aizliegt tirdzniecību lielajos tirdzniecības centros svētdienās un svētku dienās. Šādu aizliegumu paredzēts piemērot pārtikas un dzērienu tirdzniecības vietām, kuru tirdzniecības platība ir lielāka vai vienāda ar 500 kvadrātmetriem.

Parlamentārietis arī ieteica laiku, kad šāds ierobežojums nebūtu spēkā - tas būtu divas svētdienas pirms Ziemassvētkiem un Lieldienu pirmajās dienās. Izņēmumu ierosināts piemērot iepirkšanās vietām lidostās, dzelzceļa un autoostās. A. Kupčinsks arī rosina likumā paredzēt atbildību par tirdzniecības aizlieguma neievērošanu. Viņa projekts paredz, ka mazumtirdzniecības uzņēmumiem varētu piemērot naudas sodu līdz 0,7 procentiem no iepriekšējā finanšu gada pārdošanas ieņēmumiem.

Lietuvā pastāv stingrāki alkohola tirdzniecības ierobežojumi nekā Latvijā - kopš 2018. gada 1. janvāra kaimiņvalstī reibinošos dzērienus drīkst iegādāties tikai personas, kas sasniegušas 20 gadu vecumu, veikalos alkoholu drīkst pārdot no plkst. 10.00 līdz 20.00, bet svētdienās alkoholisko dzērienu tirdzniecība ir atļauta no plkst. 10.00 līdz 15.00.

Taču ofensīva lielveikalu ierobežošanas jomā turpinās - par lielo tirdzniecības centru slēgšanu svētdienās iestājas apvienība “Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti”, saukta arī par “Konservatīvajiem”, kas ir ietekmīgs valdošās koalīcijas spēks Seimā ar 49 mandātiem no 141.

Vai arī Latvijai jāiet poļu un lietuviešu pēdās?

Ja jau tepat blakus kaimiņzemē ir izcēlušies šādi strīdi, tad jāsāk skatīties, vai kaut kas līdzīgs nevar notikt arī Latvijā. 2016. gadā šāda ideja jau tika izteikta, raugoties uz Rietumeiropas arodbiedrību panākumiem lielveikalu darbalaika saīsināšanā. Latvijas Tirdzniecības darbinieku arodbiedrībā iniciatīva saīsināt veikalu darbalaikus neguva pietiekamu atsaucību. Latvijas tirdzniecības darbinieki pat ļoti labprāt strādā brīvdienās un svētkos, jo par to saņem dubulto samaksu.

Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusevičs “Neatkarīgajai” sacīja, ka viņa vadītajā organizācijā ietilpst gan mazi veikali, gan lielveikali. H. Danusevičs nepauž striktu viedokli, nostājoties “par” vai “pret”: “Lielveikalu darba laika ierobežošana būtu izdevīga mazajiem veikaliem, jo tad pircēji brīvdienās ietu pie viņiem. Ja Latvija virzītos uz lielveikalu tirdzniecības ierobežošanu, tad rastos gan kādi ieguvumi, gan arī zaudējumi.”

Par iespējamiem lielveikalu darba laika ierobežojumiem ir ierunājies zemkopības ministrs Didzis Šmits (“Apvienotais saraksts”). Tiesa gan, viņa izteikumi nav klasiskajā arodbiedrību un darba devēju pretstāves kontekstā, bet ar citu motivāciju. 16. februāra LTV “Rīta Panorāmā” viņš pauda, ka mazumtirgotāju uzcenojumi piena produktiem ir ļoti lieli. Kā vienu no risinājumiem viņš saskata tirgotāju diversificēšanu, ko savukārt varot panākt ar lielo tirdzniecības centru darbalaika ierobežošanu.

Izklausījās gan vairāk, ka ministrs tikai teoretizē un izsakās pieļāvuma formā. Viņš arī neteica, ka lielveikaliem vajadzētu aizliegt tirgoties svētdienās.

Pašlaik Latvijas politikas laukumā nav pamanāms kāds spēks, kas ar lielu entuziasmu varētu iet “Tēvzemes savienības - Lietuvas kristīgo demokrātu” pēdās un pieprasīt lielveikalu tirdzniecības ierobežojumus. Tūlīt un tagad šāda diskusija diezin vai sāksies, taču nav izslēgts, ka tā neatnāk uz Latviju pēc kāda laika.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā