Anda Čakša un LOK veikušas mūsu sportistu pazemošanas aktu

Seklu pseidopatriotisku apsvērumu dēļ Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) piešķirtais finansējums jeb pabalsts uz laiku apturēts tenisistei Aļonai Ostapenko, kā arī riteņbraucējiem Tomam Skujiņam un Kristam Neilandam. Šāds lēmums pieņemts saskaņā ar LOK līgumu ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) otrdien LOK valdes sēdē.
©Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Ostapenko martā ieturēts pabalsts par februāri 1700 eiro, Skujiņam - 300 eiro, bet Neilandam - 200 eiro. Vēl sacensībās pret krievietēm un baltkrievietēm piedalījušās arī Latvijas tenisistes Darja Semeņistaja un Daniela Vismane, taču viņām nav ko atņemt, jo pabalstus viņas nav saņēmušas.

Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (“Jaunā Vienotība”) februāra sākumā paziņoja, ka tiem, kuri startē vienās sacensībās ar agresorvalstu pārstāvjiem, ir jāliedz valsts finansējums. Tolaik viņa uzskatīja, ka tādi sportisti arī jāizslēdz no Latvijas izlases.

Savukārt LOK ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks un jurists Raitis Keselis mucu tā kā cenšas ripināt uz IZM un Čakšu, sakot, ka mēs jau neko - lēmām gan, taču tādēļ, lai godprātīgi izpildītu ar ministriju noslēgto līgumu.

Kuram latvietim gan neuznāk milzu dusmas? Krievija ar Baltkrievijas atbalstu slepkavo, aplaupa, izvaro Ukrainas iedzīvotājus, bombardē infrastruktūru, sagraujot arī slimnīcas, skolas un dzīvojamos namus. Tagad jau redzama arī snaikstīšanās pēc Moldovas. Kremļa diktators draud pasaulei ar atomkaru.

Var saprast LOK un Čakšas emocijas, taču tik augstām un atbildīgām amatpersonām vajadzētu spēt saprast savu lēmumu sekas un vēstījumus un parēķināt vismaz dažus gājienus uz priekšu.

Kas tad atklājās? Tas, kādas summas valsts atvēl savu visizcilāko sportistu pabalstiem - 300 un 200 eiro riteņbraucējiem? Par šo summu viņi varbūt var nopirkt kādu riepu vai skrūvi.

Sāpīgāk cietusi ir Ostapenko, taču atcerēsimies, ka viņa jau līdz 2021. gadam savā tenisistes karjerā bija nopelnījusi 10 miljonus ASV dolāru. Par 1700 eiro var nopirkt labi ja piecas vai sešas puslīdz lietojamas tenisa raketes, ko lauzt treniņos. Pārrēķinot pabalstu tenisa bumbiņās (viena bumbiņa apmēram trīs eiro), iznāk daudz, LOK un IZM viņai ir noskaudušas 566,66 bumbiņas!

Pabalsta atņemšana ir simbolisks pazemošanas akts par lietām, kuras viņi nekādi nevar ietekmēt, jo pār tām lemj starptautiski sporta bīdītāji. Ne Ostapenko, ne riteņbraucēji nesacentās ar Baltkrieviju un Krieviju pārstāvošiem sportistiem, bet ar tā saucamajiem neitrālajiem sportistiem, kuri neizmanto Krievijas un Baltkrievijas karogu un himnu.

Daudz krievu un baltkrievu piedalās ne tikai tenisā un riteņbraukšanā, bet arī NHL hokeja komandu turnīrā. Lai cik pretīgi nebūtu uzvedies un izteicies Aleksandrs Ovečkins, viņš joprojām nav padzīts no NHL. Katru nedēļu kāds no Latvijas hokejistiem spēlē vienā komandā vai uz viena laukuma ar krieviem. Latvijas LOK pabalstus viņi pēdējā laikā nav saņēmuši, taču var jau iet tālāk - aizliegt viņiem spēlēt Latvijas izlasē, kā to nupat nesen draudīgi vīkšās veikt Čakša.

Paradoksāli, bet pat Ukraina nav aizdomājusies līdz tam, ka jāņem nost kāda nauda vai jāmet ārā no izlases savi sportisti, kuriem atgadās sastapties sacensībās ar baltkrieviem un krieviem. Ukrainiete Marta Kostjuka svētdien ASV uzvarēja Sieviešu tenisa asociācijas (WTA) tūres turnīrā, kura noslēgumā atteicās paspiest roku finālā pieveiktajai krievietei Varvarai Gračovai. Tas saprotami, kāpēc. Arī tā, ja ir vēlēšanās, var pasaulei kaut ko pavēstīt. Un neviena Ukrainas IZM vai Ukrainas LOK nemaz nedomā, ka Kostjuku vajadzētu kaut kā represēt un pazemot.

Var iztēloties, ka sportistiem dažbrīd ir morāli grūti piedalīties sacensībās pret krieviem, no kuriem daudzi neprot uzvesties, spļaudās, rupji lamājas, varbūt ir sarijušies dopingu, publiski slavē “speciālo militāro operāciju” un demonstrē “Z” burtu, taču sportisti nevar mainīt to kārtību, kādu noteikušas sporta federācijas un menedžments. Sportisti var kādos atsevišķos gadījumos atteikties startēt pret kādu atsevišķu krievu vai baltkrievu, taču lielā norišu kopumā tas neko nemainīs. Viņiem ir vajadzīgas medaļas, reitinga punkti un nauda. Sportisti nevar mainīt kārtību, bet politiķi un sporta organizācijas teorētiski var - var vismaz censties.

LOK un IZM ir iespējas censties ietekmēt starptautisko sporta organizāciju politiku un lēmumus, kādu nav sportistiem. Tātad LOK un IZM no savām slimajām galvām krievu un baltkrievu sportistu problēmu pārceļ uz mūsu sportistiem. Tā kā nekādu ietekmi uz starptautiskajām organizācijām LOK un IZM nav atstājusi un nav panākusi, lai krieviem un baltkrieviem tiktu liegta dalība sacensībās, nebūtu slikti, ja Lejniekam un Čakšai tiktu atņemta alga - vismaz martā par februāri...

Varbūt Čakša un LOK gribēja izlikties par labajiem patriotiem, taču iznācis ir tieši pretējais - nepārdomāta pseidopatriotiska izbļaustīšanās.

LOK un Čakšai vajadzētu nevis atskaitīties, cik kuram sportistam atņemts, bet bez kavēšanās atdot viņiem naudu un atvainoties par muļķīgi nekompetentu lēmumu!

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā