"Progresīvie" sadēj dzeguzes olas "Jaunās Vienotības" pārraudzības ligzdā

Par partijas “Jaunā Vienotība” finanšu ministra Arvila Ašeradena pārraudzītās iestādes, Valsts ieņēmumu dienesta (VID), ģenerāldirektores Ievas Jaunzemes konsultanti komunikācijas un sabiedrisko attiecību jautājumos pieņemta darbā “Progresīvo” politiķe Marta Krivade.
©Neatkarīgā

Viena lieta, ja ministrs pieņem darbā sev par padomnieku savas partijas politiķi. Cita lieta, ja politiķis tiek pieņemts darbā sniegt padomus teorētiski politiski neitrālai VID ģenerāldirektorei. Laikā, kad pār VID sabiedējušas aizdomas par iespējamo pasūtījumu galdu, kur var atrisināt ar auditiem un krimināllietām saistītās problēmas, “Progresīvo” pārstāve pie VID ģenerāldirektores sāniem liek kārtējo reizi aizdomāties par VID politisko neitralitāti. Iepriekš presē tika minēta VID vadības labvēlība partijas “Attīstībai” pārstāvjiem.

M. Krivade startējusi 2021. gada 5. jūnija pašvaldību vēlēšanās Siguldas novadā no partijas “Progresīvie” saraksta. Centrālās vēlēšanu komisijas formulāros savu tautību nav norādījusi, taču ir norādījusi, ka strādā par veselības ministres Ilzes Viņķeles padomnieci nozares politikas jautājumos. 2006. gadā absolvējusi Vidzemes augstskolu, kur ieguvusi bakalaura grādu tūrisma vadībā. Pēdējos gados viņa ir pazīstama kā komunikācijas nozares speciāliste.

Viņa padziļināti strādā ar valsts psihiskās veselības politikas attīstību, atkarību mazināšanas politiku un dažādiem veselības uzvedības jautājumiem, tostarp komunikācijas kampaņām. Šādi speciālisti, izrādās, patlaban tik tiešām ir nepieciešami, lai rūpētos par valsts politiķu, tagad arī par VID darbinieku un viņu vadības psihisko veselību.

M. Krivade manīta aktīvi līdzdarbojamies jauniešu sarunu festivālā “Lampa” un uzstājamies diskusijā “Kā forši mīlēties un (ne)lietot narkotikas”.

Pagājušā gada janvārī portāls “pietiek.com” rakstīja, ka M. Krivade savā privātajā “Facebook” lapā aicinājusi vietnes lietotājus ziņot administrācijai par “Facebook” lapu “Vakcīnrealitāte Latvijā” ar mērķi panākt tās bloķēšanu, jo šī lapa izplatot dezinformāciju.

“Taču realitātē Marta Krivade pati regulāri izplata dezinformāciju. Piemēram, par Valsts ieņēmumu dienesta ēku Mežaparkā,” portālā “pietiek.com” raksta lapas “Vakcīnrealitāte Latvijā” uzturētāji.

“Viņa strādāja pie šīs ēkas attīstītāja “Biroju centrs Ezerparks”, un viņas kā PR speciālistes uzdevums bija pārliecināt sabiedrību, ka šis projekts ir valstij izdevīgs un jaunceltnes ilgtermiņa noma valstij būs izdevīgāka nekā ēkas uzcelšana un apsaimniekošana,” ziņo medijs.

Kā 2018. gadā atgādināja TV raidījums “Nekā personīga”, “pirms trīs gadiem valsts to (VID ēku) atpirka no Krievijas miljardiera Viktora Vekselberga. Par divām trešdaļām no īpašuma “Valsts nekustamie īpašumi” samaksāja 21,5 miljonus eiro, kā arī pārņēma celtniecībai ņemto 57 miljonu eiro kredītu. Pēc darījuma ēkas vērtība ievērojami samazinājusies”. Cita starpā V. Vekselbergs jau 2018. gada aprīlī nokļuva Vašingtonas pirmajās sankcijās saistībā ar iespējamo Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanu procesā. “Atkārtoti sankciju sarakstā viņu iekļāva pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā pērnā gada 22. martā. Sankcijas pret viņu toreiz tika noteiktas arī Lielbritānijā, bet aprīlī pēc ASV pieprasījuma Spānijā arestēta Vekselberga jahta “Tango”,” ziņo izdevums “jauns.lv”.

Jāatzīmē, ka Marta Krivade ilgstoši darbojas kā PR speciāliste pie dažādiem ienesīgiem projektiem valsts iestādēs un saistībā ar valsts pasūtījumiem. Viņas lauciņš ir bijis pasniegt patroniem tīkamas vēstis un vedināt sabiedrisko domu patronu interesēm atbilstošā gultnē.

Mediju publikāciju arhīvs liecina, ka M. Krivade rūpējusies par ziņām saistībā ar VID ēkas Mežaparkā izdevīgumu un augstajiem kvalitātes standartiem. Vairāki plašsaziņas līdzekļi atļāvušies ziņot, ka valsts par jauno VID māju krietni pārmaksājusi.

Tā kā VID ir pakļauts visādu veidu spiedienam - gan no uzņēmējdarbības grupējumu, gan arī no politisku spēku puses, tam savu politisko neitralitāti vajadzētu sargāt kā acuraugu. Pietiek jau, ka VID ir Finanšu ministrijas pakļautības iestāde un finanšu ministrs ir Arvils Ašeradens (“Jaunā Vienotība”).

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā