Pumpuru vidusskolas absolventi rullē valsti

Vai tad jūs neredzat, kas valstī notiek? Sāk iezīmēties vieta, no kurienes nāk Latvijas valsts prezidenti un valstī svarīgus posteņus ieņemoši cilvēki. Tā ir Jūrmala, Pumpuri – precīzāk, Pumpuru vidusskola.
Vilcieni caur šo Pumpuru staciju gāja no Austrumiem uz Rietumiem un no ziemeļiem uz dienvidiem ©Lauris Aizupietis/F64

Edgars Rinkēvičs ir jau otrais Valsts prezidents, kurš absolvējis Pumpuru vidusskolu. Pirmais bija Guntis Ulmanis. Viņš šo skolu absolvēja tālajā 1958. gadā. Rinkēvičs 1991. gadā.

Pumpuru vidusskola dziļas saknes ir laidusi visās jomās - piemēram, slavenās popgrupas “Menuets” mūziķi - Juris un Andris Sējāni, Adrians Kukuvass, Andris Kronbergs, Alberts un Raimonds Bartaševiči - nāk no Pumpuru vidusskolas.

Kurš guva izšķirošos bronzas zelta vārtus hokejā pret amerikāņiem? Protams, ka Kristiāns Rubīns, kurš beidzis Pumpuru vidusskolu.

Šo skolu ir absolvējuši arī tādas slavenības kā “Neatkarīgās” žurnāliste, publiciste un rakstniece Elita Veidemane, aktieris Eduards Pāvuls, diplomāte Anna Žīgure, arhitekts Andris Kronbergs (jā, tas pats no “Menueta”), atjaunotās Latvijas ārējā izlūkošanas dienesta dibinātājs, Valsts drošības dienesta atvaļinātais pulkvedis Andris Trautmanis, bijusī Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšniece pulkvede Ilona Spure, Saeimas ģenerālsekretāre Lelde Rāfelde, SIA “Rīgas

namu pārvaldnieks” Komunikācijas nodaļas vadītājs Krists Leiškalns, sabiedrisko attiecību speciālists, žurnālists Ralfs Vīlands.

Vēl Pumpuru vidusskolu ir absolvējuši desmiti Satversmes aizsardzības biroja, Valsts drošības dienesta, KNAB un VID darbinieku, taču viņu vārdus nedrīkst teikt skaļi, jo tas ir valsts noslēpums.

Tie nav nekādi pumpurnieki, bet pumpurieši, kas valda Latviju. Ironizējot var teikt, ka viņi cits citu pazīst pa gabalu pēc īpašām pumpuriešu zīmēm. Viņi sazinās ar slepeniem rokasspiedieniem, čukstot cits citam paroles. Ne velti slavenajā rokgrupas “Pērkons” repertuārā vienai no dziesmām ir vārdi “sapumpurots zars”. Iespējams, ar to domāta izglītības iestāde, kadru kalve mūsu valsts pārvaldei, tautsaimniecībai un kultūrai. Savulaik vērojām Valsts prezidenta amatā pumpurieti Gunti Ulmani. Tagad pavērosim Edgaru Rinkēviču.

Pumpuru vidusskola bija un ir slavena ar mūziku, mākslu un teātri. Pumpurnieki ir piedalījušies it visos skolēnu dziesmu un deju svētkos, Pumpuru skolā tradicionāli tika uzvestas dažādas lugas, bet skolas absolvente Elita Veidemane, gadu pēc Latvijas Universitātes beigšanas strādājot šajā skolā par latviešu valodas un literatūras skolotāju, iemācīja skolēniem ne tikai “mīlēt Raini”, bet arī saprast teātri: visus priecēja uz skolas skatuves redzamās izrādes, kur visas lomas spēlēja skolēni. Starp citu, jaunievēlētajam Valsts prezidentam Edgaram Rinkēvičam angļu valodu mācīja Elitas Veidemanes mamma, skolotāja Marija Greiža-Lisovska.

Pumpuru vidusskola ir īpaša: tā atrodas meža ielokā, kādu desmit minūšu gājienā jūras. Absolventi atceras, ka jaukos laika apstākļos skolotāji mēdza mācībstundas noturēt mežā vai pie jūras. Varbūt tieši dabas tuvums iedvesmoja daudzus Pumpuru vidusskolas absolventus dzīvē kaut ko sasniegt un kļūt par sabiedrībā zināmiem cilvēkiem? Par to paldies Pumpuru vidusskolas skolotājiem!

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā