Mikroshēmu karā starp ASV un Ķīnu uzvar... Dienvidkoreja

Konkurences rīvēšanās starp Amerikas Savienotajām Valstīm un Ķīnu jauno tehnoloģiju jomā ir sen zināma lieta. Liels ieguvējs no lielvalstu cīkstēšanās mikroshēmu ražošanā izrādās Dienvidkoreja.
©Depositphotos.com

Virkne plašsaziņas līdzekļu Austrumeiropā un Rietumeiropā ir veltījuši šim faktam plašus apskatus.

“Kur divi cīnās, uzvar trešais... Tā tas ir arī ar čipu karu starp ASV un Ķīnu. Korejas uzņēmumi saskaras ar lielu dilemmu,” raksta Polijas portāls “WPN.pl”.

“Ķīnas atbilde uz G7 valstu nostāju mikroshēmu karā nāca ātri. Atriebība skāra “Micron Technology”, vienu no lielākajiem atmiņas karšu ražotājiem pasaulē, kura produktus neizmantos organizācijas, kas pārvalda kritisko infrastruktūru Ķīnā,” raksta “WPN.pl.” Oficiālais iemesls - esot atklāti drošības riski, kas nav sīkāk uzskaitīti. Amerikāņu ražotāja izstumšana no Ķīnas rada tirgus nišu Dienvidkorejas uzņēmumiem.

Ķīnas varas iestādes saka, ka ASV atmiņas mikroshēmu giganta “Micron Technology” ražotie produkti rada risku valsts drošībai - Ķīnas valsts kibertelpas regulators ir paziņojis, ka Amerikas lielākais atmiņas mikroshēmu ražotājs rada "nopietnus tīkla drošības riskus". Tas nozīmē, ka uzņēmuma produkti tiks aizliegti galvenajos infrastruktūras projektos pasaules otrajā lielākajā ekonomikā. Tas ir pirmais nozīmīgais Ķīnas solis pret ASV mikroshēmu ražotāju, pieaugot spriedzei starp Pekinu un Vašingtonu, ziņo ietekmīgā plašsaziņas platforma BBC.

Šis paziņojums ir jaunākais notikums strīdā starp ASV un Ķīnu par tehnoloģiju, kas ir ļoti svarīga ekonomikā visā pasaulē. Ilgstošā strīda dēļ Vašingtona ir ieviesusi virkni pasākumu pret Pekinas mikroshēmu ražošanas nozari un investējusi miljardus dolāru, lai veicinātu Amerikas pusvadītāju nozari. Ķīnas kibertelpas administrācijas (CAC) paziņojumā teikts: "Pārskatā konstatēts, ka “Micron” produkti rada ievērojamus drošības riskus Ķīnas kritiskās informācijas infrastruktūras piegādes ķēdei, ietekmējot Ķīnas nacionālo drošību." CAC nesniedza sīkāku informāciju ne par riskiem, ko tā apgalvoja, ka ir atradusi, ne arī par to, kuros “Micron” produktos tā tos atradusi. “Micron” pārstāvis BBC apstiprināja, ka uzņēmums ir "saņēmis CAC paziņojumu pēc tā pārskatīšanas par “Micron” produktiem, kas pārdoti Ķīnā". "Mēs izvērtējam slēdzienu un vērtējam mūsu nākamos soļus. Mēs ceram turpināt iesaistīties diskusijās ar Ķīnas varas iestādēm," viņš piebilda. Atbildot uz to, ASV valdība paziņoja, ka tā sadarbosies ar sabiedrotajiem, lai novērstu to, ko tā dēvēja par "Ķīnas rīcības izraisītajiem atmiņas mikroshēmu tirgus traucējumiem". "Mēs stingri iebilstam pret ierobežojumiem, kuriem nav nekāda pamata," sacīja ASV Tirdzniecības departamenta pārstāve. "Šī rīcība, kā arī nesenie reidi un uzbrukumi pret citām amerikāņu firmām ir pretrunā Ķīnas apgalvojumiem, ka tā atver savus tirgus un ir apņēmusies ievērot pārredzamu tiesisko regulējumu."

Ziņu aģentūra “Reuters” pauž, ka ASV nepieļaus Ķīnas aizliegumu iegādāties “Micron Technology” atmiņas mikroshēmas un cieši sadarbojas ar sabiedrotajiem, lai novērstu šādu "ekonomisku spiedienu", sacījusi ASV tirdzniecības sekretāre Džīna Raimondo. Tikmēr biržā ASV “Micron” akcijas cena ir samazinājusies par 5,3%.

Investīciju banku grupas “Jefferies” analītiķi ir sacījuši, ka "aizlieguma galīgā ietekme uz “Micron” būs diezgan ierobežota", jo tā nepaļaujas uz Ķīnas valdību vai telekomunikācijām lielākajā daļā pārdošanas apjomu, ko tas rada valstī. “Micron” mikroshēmu klienti Ķīnā galvenokārt koncentrējas viedtālruņos un personālajos datoros. “CJ Muse” un “Evercore ISI” analītiķis norādījis, ka pastāv risks, ka “Micron” klienti Ķīnā varētu pāriet uz “Samsung” un “SK Hynix”, kas abi atrodas Dienvidkorejā. Ķīna ir galvenais “Micron” tirgus, un tā saražo aptuveni 10% no visa gada pārdošanas apjoma. 2022. gadā “Micron” ziņoja, ka kopējie ieņēmumi bijuši 30,7 miljardi dolāru, no kuriem 3,3 miljardi dolāru bija no kontinentālās Ķīnas. CAC paziņojums nāca dienu pēc tam, kad G7 līderu sanāksme Japānā nāca klajā ar kopīgu paziņojumu, kurā kritizēja Ķīnu, tostarp par tās "ekonomiskās spiediena" izmantošanu. ASV prezidents Džo Baidens sacīja, ka G7 valstis vēlas "noņemt risku un dažādot mūsu attiecības ar Ķīnu". Tomēr, lūk, kāda mulsa nesaprašanās un pretstāve ir radusies ASV un Ķīnas attiecībās, kamēr bonusu lapiņas ir gatava plēst Dienvidkoreja!

Uzņēmuma ”Micron” produkcija ir pieejama arī Latvijā, un tam ir pārstāvis - uzņēmums “Elko”. Produkti ir pieejami pazīstamākajos Latvijas tirdzniecības tīklos. Globālās politikas peripetijas gan nekādā veidā šos izstrādājumus neskar.

Ļoti lielas valstis, ļoti lieli miljardi dolāru - ļoti lielām valstīm ir permanents kašķis, cenšoties iegūt labākas pozīcijas pasaules tirgū.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā