Krievijas armija Ukrainā zog visu, ko redz – graudus, gleznas, bērnus

Krievijas armija, pametot savas pozīcijas Donbasā, sākusi intensīvu civiliedzīvotāju aplaupīšanu, raksta poļu žurnāliste Jūlija Skorika portālā “ukrayna.pl”. “Atkāpjoties viņi aplaupa ukraiņu mājas. Okupanti paņem pilnīgi visu,” raksta J. Skorika. Par to ziņo arī partizānu kustība “Ateš”. Zagtas tiek ne tikai sadzīves preces, bet arī masveidā labība.
©Depositphotos.com/Neatkarīgā

Militāro partizānu kustību "Ateš" 2022. gada septembrī izveidoja ukraiņi un Krimas tatāri okupētajās Ukrainas teritorijās, kā arī Krievijas teritorijā. Šī kustība ir novērojusi, kādā veidā okupantu armija atstāj savas pozīcijas Doneckas apgabala dienvidos.

Krievi bēg, posta un laupa

Krievijas armijas "Ateš" aģents pastāstījis, ka viņa vienība atkāpjas no Samsonovas ciema Novoazovskas rajonā Doneckas apgabalā. Nākamā vienības atrašanās vieta joprojām nav zināma. "To pavada masveida izlaupīšana. Okupanti no mājām paņem visu, ko vien var, atstājot tikai plikas sienas. Virsnieki un augstākā pavēlniecība to tikai veicina," vēsta kustības "Ateš" vietne “Telegram” kanālā. Turklāt krievi šajā apvidū izmanto izdedzinātās zemes taktiku, iznīcinot visu visapkārt. "Tā viņi savā zemē neuzvedas. Viņi droši vien zina, ka viņi tur nav uz ilgu laiku," rezumēja kustības "Ateš" dalībnieki.

Mariupoles mēra padomnieks Petro Andrjuščenko pastāstīja, ka tajā pašā apgabalā uz Ukrainas un Krievijas robežas izveidojies vairāku kilometru sastrēgums ar kravas automašīnām, kas veda zagtus Ukrainas graudus. "Vairākus kilometrus garš sastrēgums uz Ukrainas un Krievijas robežas Novoazovskas apgabalā. Smagās mašīnas ved galvenokārt mūsu labību, ko nozaguši krievi. Un milzīgs skaits automašīnu no okupētajām Zaporižjas un Doneckas apgabalu daļām. Tā uz okupantiem iedarbojas “kokvilna”...” saka Andrjuščenko. Par “kokvilnu” ir iedēvēti sprādzieni okupētajos Ukrainas apgabalos un Krievijā - sprādziens jeb “plaukšķis” krievu valodā tiek rakstīts tāpat kā “kokvilna”.

"Uz Krieviju brauc tikai kravas mašīnas ar graudiem. Pretējā virzienā uz Krimu ved gandrīz visu," piebilda Mariupoles mēra padomnieks.

Krievu veiktā laupīšana konstatēta arī citos Ukrainas reģionos.

"Okupētajā Svatovā Luhanskas apgabalā kombainus, kravas automašīnas un citu dārgu tehniku vienkārši savāc no fermām, kuras īpašnieka aiziešanas dēļ nevar uzrādīt dokumentus par īpašumtiesībām," teikts Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštāba ziņojumā. "Iebrucēji pārmeklē privātmājas, konfiscē mobilās ierīces, nelikumīgi atsavina vietējo iedzīvotāju transportlīdzekļus. Vispārīgi runājot, viņi vienkārši apzog pilsoņus," ziņo ģenerālštābs.

Nozog pat jenotu

Krievijas armija zog un laupa visu, ko redz un spēj pievākt - ēdienu, drēbes, veļasmašīnas, tualetes podus, pagājušajā gadā izzaga pat jenotu no Hersonas zoodārza.

“Newsweek.com” stāsta, ka federālā kanāla “Russia 1” reportāžā no Kostromas pilsētas pausts, ka “mazais dzīvnieks ir sasildījis krievu desantnieku vienības sirdis un uzmundrinājis dvēseles”.

ASV plašsaziņas platforma “nbcnews.com” vēsta, ka pagājušā gada rudenī, kad Ukrainas karaspēks jau tuvojās, Hersonas reģionālajā mākslas muzejā kopā ar vairākām lielām kravas automašīnām un autobusiem ieradusies bruņotu krievu komanda civilā apģērbā. Piecu dienu laikā viņi aizveda vairāk nekā 11 000 mākslas darbu, tostarp gleznas, skulptūras, grafikas un citus darbus no Ukrainas un visas pasaules, sacīja muzeja direktore Alīna Docenko. Šis gadījums ļoti atgādina 2. pasaules kara nacistu metodes - izlaupīt okupēto zemju muzejus.

Nesmādē ne smaržas, ne spilvenu

“Theguardian.com” raksta, ka Krievijas karavīri pēc mēnesi ilgas okupācijas pameta Novijbikivas ciematu. Natālija Samsone atgriezās savā mājā un atklāja, ka krievi ir nozaguši viņas smaržas, juvelierizstrādājumus, nedaudz vīna, skrejriteni, spilvenu un monētu kolekciju. Pēc dažām dienām viņa iegriezās ciema skolā, kur strādā par direktores vietnieci, un atklāja, ka krievi ir paņēmuši lielāko daļu datoru, projektoru un citas elektroniskās iekārtas.

Pati riebīgākā ir bērnu zagšana

Pati riebīgākā Krievijas varas izpausme okupētajās Ukrainas teritorijās ir bērnu zagšana un centieni viņus pārvērst par “janičāriem” vai “mankurtiem”. “Tagad kļūst arvien skaidrāks, ka Krievijas iebrukums Ukrainā ir genocīda karš. Karš īstenots ar apņēmīgiem genocīda centieniem, un tas ir uzbrukums ne tikai ukraiņiem un ukraiņu tautībai, bet arī pašai ukraiņu idejai,” raksta portāls “foreignpolicy.com”. Pagājušā gada nogalē laikraksts “Washington Post” ziņoja par Krievijas plānu izvest ukraiņu bērnus no viņu mītnes zemes, piešķirt viņiem krievu identitāti un tādējādi iznīcināt ukraiņu nāciju pa vienam bērnam. Skaitļi ir milzīgi un grūti apstiprināmi. Ukrainas vēstnieks ANO Serhijs Kisļica ir minējis 19 500 bērnu, kas aizvesti no Ukrainas uz Krieviju.

Visbriesmīgākais ir tas, ka krievu karaspēks ir pievācis ukraiņu bērnus, kuru vecāki tika nogalināti iebrukuma laikā, nosūtījis uz Krieviju, un bērniem tiek stāstīts, ka viņi ir krievi un nekad nav bijuši ukraiņi.

“Neatkarīgā” jau rakstīja, ka Starptautiskā krimināltiesa ir izdevusi orderi Krievijas prezidenta Vladimira Putina aizturēšanai par kara noziegumiem, apsūdzot viņu personiskā atbildībā par bērnu nolaupīšanu no Ukrainas. Starptautiskā krimināltiesa Hāgā izvirzījusi apsūdzības arī bērnu lietu komisārei Marijai Ļvovai-Belovai par ukraiņu bērnu masveida nolaupīšanu. Starptautiskās krimināltiesas paziņojumā teikts, ka Putins, iespējams, ir atbildīgs par kara noziegumu - (bērnu) nelikumīgu deportāciju un (bērnu) nelikumīgu pārvietošanu no Ukrainas okupētajiem apgabaliem uz Krievijas Federāciju.

Iznīcina infrastruktūru

Krievijas noziegumiem pret Ukrainu nupat ir pievienojies vēl viens barbarisma akts - milzīgs hidroelektrostacijas dambis Krievijas kontrolētajā teritorijā Ukrainas dienvidos ir sagrauts, izraisot plūdus. Ukrainas militārpersonas un NATO apsūdz Krieviju dambja spridzināšanā, bet Krievijas amatpersonas vaino ukraiņus. Pašlaik cilvēki tiek evakuēti no apkārtējo teritoriju kopienām, baidoties, ka plūdi varētu būt katastrofāli.

Kahovkas hidroelektrostacija atrodas Nova Kahovkas pilsētā Ukrainas Hersonas apgabalā, kas šobrīd atrodas Krievijas okupācijā. Dambis tika uzcelts padomju laikā un ir viens no sešiem aizsprostiem Dņepras upē. Tas ir milzīgs - vietējie iedzīvotāji to sauc par Kahovkas jūru, jo dažās vietās nevar redzēt otru krastu. Dambis satur ūdeni, kas līdzvērtīgs Lielajam Sālsezeram ASV Jūtas štatā, vēsta “Reuters”. Sociālajos medijos izplatītajos attēlos redzams milzīgs dambja pārrāvums, kad ūdens jau ir izplūdis pāri karadarbības zonai un plūst lejup Hersonas virzienā. Varas iestādes evakuē iedzīvotājus ar autobusiem un vilcieniem, un 16 000 cilvēku atrodas tā dēvētajā kritiskajā zonā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā