Igaunijas mediji par savu premjeri: Kallasa izlokās kā tīklā noķerta zivs

Igaunijas premjerministres Kajas Kallasas vīra biznesa skandāls saistībā ar Krieviju vēršas plašumā. Trīs lielākie preses izdevumi ir aicinājuši Kallasu atkāpties, taču viņa turpina palikt savā vietā un demisionēt negrasās. Lielāku skaidrību par Kallasas likteni viesīšot parlaments septembrī, sarunā ar “Neatkarīgo” norādīja Rīgikogu sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliste Merilina Krūse.
Premjere Kaja Kallasa ar vīru Arvo Hallikam ©Scanpix

Igaunijas interneta portāls “ERR” 23. augustā izplatīja ziņu, ka Igaunijas premjerministres Kajas Kallasas (Reformu partija) vīram Arvo Hallikam daļēji piederošais transporta uzņēmums ir turpinājis uzņēmējdarbību Krievijā vēl arī pēc pilna mēroga iebrukuma Ukrainā. Premjerministre neko neesot zinājusi par vīra biznesu

Lai gan Halliks teica, ka viņa firma “Stark Logistics” vienkārši palīdz citam Igaunijas uzņēmumam AS “Metaprint” pabeigt darbību Krievijā, drīz vien izrādījās, ka abiem uzņēmumiem ir viens un tas pats vairākuma akcionārs - Hallika biznesa partneris Marti Lemendiks.

Laikraksts “Eesti Päevaleht” 23. augustā ziņoja, ka “Metaprint” laikā no kara sākuma līdz pagājušā gada novembrim Krievijai pārdevis preces 17 miljonu eiro vērtībā. Premjerministre Kallasa sacīja, ka neesot iesaistīta sava vīra biznesā. “ERR” jau iepriekš rakstīja par 350 000 eiro aizdevumu, ko Kallasa bija devusi Hallikam. Jūnijā Kajas Kallasas finanšu deklarācijā tika atklāts, ka viņa ir aizdevusi 350 000 eiro uzņēmumam “Novaria Consult”, kas pilnībā pieder Hallikam. Šai korporācijai pieder 24,8% “Stark Logistics” akciju. Kallasa ir teikusi, ka nav jautājusi savam vīram, kam viņš izmantoja naudu. 24. augustā intervijā ar “Metaprint” un “Stark Logistics” īpašnieku Marti Lemendiku atklājās, ka pārdošanas apgrozījuma ziņā uzņēmums no 2023. gada 24. februāra līdz 24. augustam Krievijas tirgū pārdevis materiālus 29 817 709 eiro vērtībā.

Pretēji igauņu uzņēmēju apgalvojumiem par nodomiem noslēgt biznesu, “Metaprint” Krievijas biznesa partneris “Aeroprom”, kas savukārt pieder “Metaprint” finanšu direktoram Emeri Lepam, plānojis pat paplašināt darbību. Tas liek domāt, ka “Metaprint”, “Stark Logistics” un “Aeroprom” būtībā ir viena un tā pati vienība un “Stark Logistics” tur darbojas kā transporta nodaļa, raksta “EER”.

Laulības gultā un virtuvē par biznesu neesot runājuši

Kaja Kallasa visā skandāla laikā ir apgalvojusi, ka viņa ar savu vīru nav runājuši par lietām mājās un ka viņai iepriekš par sava vīra biznesa aktivitātēm nav bijis informācijas. Viņa vienmēr stingri iestājusies par Ukrainas atbalstīšanu un biznesa attiecību pārtraukšanu ar Krieviju, mudinot valstij piederošos uzņēmumus neiesaistīties darījumos ar Krieviju. Pēc tam viņa sacīja, ka “Stark Logistics” savu darbību Krievijā beigs septembrī. Arvo Halliks 25. augustā paziņoja, ka ir nolēmis pārdot savas “Stark Logistics” akcijas un pilnībā izstāties no firmas. Premjerministra dzīvesbiedre atvainojās par to, ka agrāk nebija sapratusi, ka viņas vīra biznesa darījumi, lai gan nepārkāpj sankcijas, joprojām var tikt interpretēti kā amorāli. Tomēr Halliks joprojām saglabā daļu “Stark Warehousing” - citā uzņēmumā, kurā viņš ir līdzīpašnieks ar Marti Lemendiku. Igaunijas Iekšējās drošības dienests (IDD) 25. augustā “ERR” norādīja, ka Arvo Hallika uzņēmējdarbība nav uzskatāma par sankciju pārkāpumu.

Kaja Kallasa kā Igaunijas premjerministre apmeklējusi “Metaprint” un divas reizes pavadījusi savu vīru uz “Metaprint” pasākumiem. Viņa norādīja, ka tas noticis pirms kara sākuma, vēlreiz apgalvojot, ka ar savu vīru nekad nav apspriedusi Hallikam piešķirtā 350 000 eiro aizdevuma būtību vai mērķi.

Partneri cer, ka skandāls valdību nesagraus

Sociāldemokrātiskā partija un liberālā partija “Eesti 200”, kas ir Kallasas Reformu partijas partneri Igaunijas valdošajā koalīcijā, ir norādījuši, ka šis jautājums nesagraus valdību un "ir jāatjauno uzticība". Savukārt opozīcijas partijas pagājušajā nedēļā ir pieprasījušas Kallasas atkāpšanos, norādot, ka skandāls grauj Igaunijas starptautisko reputāciju. Kallasa 29. augustā paziņoja, ka neieradīsies uz Igaunijas parlamenta (Rīgikogu) komiteju kopsēdi, kas sasaukta, lai apspriestu jautājumu par uzņēmumu darbības turpināšanu Krievijā. Kallasa sacīja, ka neieradīsies parlamenta Valsts budžeta kontroles komisijas sēdē, jo ar Krieviju saistītās uzņēmējdarbības aktivitātes neietekmējot Igaunijas valsts budžetu. Viņa arī pirmdien preses pārstāvjiem sacīja, ka gaidāmais Rīgikogu uzticības balsojums noskaidros, par ko tieši viņa tiek apsūdzēta. Kallasa raidījumam “Vikerraadio” teica, ka viņai netika paziņots par “Stark Logistics” pārvadājumiem uz Krieviju, kad Iekšējās drošības dienests (IDD) viņai šopavasar deva pielaidi valsts noslēpumam.

Trīs lielāko laikrakstu trio: “Atkāpies, Kallasa!”

Trīs lielāko Igaunijas dienas laikrakstu tīmekļa vietnēs publicētie redakciju viedokļi ir aicinājuši Kaju Kallasu atkāpties no amata. Žurnālisti apsūdz premjerministru liekulībā, ņemot vērā, ka viņa skaidri un konsekventi ir aicinājusi uzņēmumus vispār pārtraukt visas darbības, kas saistītas ar Krieviju, ja tās vēl nav to izdarījušas. “Postimees” viedokļraksta nosaukums ir “Kallase aeg on läbi” ("Kallasas laiks ir beidzies"). Tur rakstīts: "Diemžēl Kaja Kallasa nav izmantojusi iespēju sniegt kādu labu skaidrojumu medijiem. Pretēji tam preses konferencē (kārtējā valdības preses konferencē ceturtdien) dzirdējām loģikas pretrunu pilnu sāgu. Turklāt premjere ir teikusi, ka neko sliktu nav izdarījusi, viņa nesaprotot, ko viņai inkriminē, un viņa būtu pateicīga, ja kāds to paskaidrotu." "Acīmredzami satrauktā premjere preses konferencē atteicās atbildēt uz jautājumiem par sava vīra biznesu," turpina izdevums, "tāpēc mēs nesaņēmām nekādas atbildes ne trešdien, ne ceturtdien, un nav pamata uzskatīt, ka dzirdēsim jebkurā sestdienā vai svētdienā. Rezultātā “Postimees” sniedz premjerministrei draudzīgu padomu, lai viņa sāk krāmēt mantas jau šodien, lai turpmāk nepaliktu vēl lielākā kaunā." “Eesti Päevaleht” uzrakstījis ievadrakstu ar nosaukumu "Kaja Kallas lasku end taandada" ("Ļaujiet Kajai Kallasai atbrīvot sevi no amata"), kurā teikts, ka iesniegums par atkāpšanos no amata vēl nenozīmē faktisku aiziešanu no amata - tas būtu Rīgikogu ziņā. Vakara laikraksts “Õhtuleht” iesaka premjerministrei atvainoties.

“Kallasa izlokās kā tīklā noķerta zivs un diemžēl ik uz soļa sapinas arvien vairāk," norāda laikraksts. Vīrs nav izdarījis neko sliktu

Pati premjerministre ir izteikusies, ka viņai nav nodoma atkāpties. "Es neredzu vajadzību apsvērt atkāpšanos no amata, jo neesmu izdarījusi neko sliktu. Mans vīrs nav izdarījis neko sliktu. Es nesaprotu, kas tieši pret mani šeit tiek likts," portāla "Delfi" igauņu redakcijai sacīja Kallasa.

Reformu partijas valdes loceklis un parlamenta deputāts Marko Mikelsons raidījumā "Terevisioon" pavēstīja, ka 8. septembrī sanāks partijas valde un tajā tiks apspriestas arī pretrunas par Kallasas vīra biznesa interesēm, kas pašlaik bieži vīd Igaunijas ziņu virsrakstos. Spriedīs kaut kad septembrī

"8. septembrī ir partijas valdes sēde, un es ticu, ka šī lieta noteikti tiks apspriesta tur. Un es ticu, ka Kaja arī atbildēs uz visiem tur izvirzītajiem jautājumiem," turpināja Mikelsons. Igaunijas atbalsts Ukrainai starptautiskā mērogā joprojām ir tikpat stingrs, kā tas ir bijis, neskatoties uz nesenajām pretrunām, kas pārņēmušas premjerministri, viņš piebilda. Opozīcija pārliecināta, ka agrāk vai vēlāk Kallasai būs jāatkāpjas

“Kallasas demisija jebkurā gadījumā agri vai vēlu ir neizbēgama,” saka opozīcijas deputāts Antons Korobeiniks (Centra partija). Korobeiniks svētdien sarunā ar Igaunijas Televīzijas ziņu raidījumu "Aktuālā kamera" sacīja: "Pastāv liela varbūtība, ka agri vai vēlu mēs noteikti piedzīvosim premjerministres atkāpšanos no amata. Un, ja viņa to izdarīs pēc vairākiem mēnešiem vai pēc dažiem mēnešiem, tad tas noteikti sabojās Reformu partijas reitingu." Līdz šim Reformu partijas reitings visās aptaujās ir bijis visaugstākais.

Tomēr pagaidām nav zināms, vai un kad parlamentā varētu notikt balsojums par neuzticības izteikšanu Kallasai. Rīgikogu sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliste Merilina Krūse sarunā ar “Neatkarīgo” sacīja, ka pagaidām nav iespējams nosaukt datumu. “Septembrī parlaments atsāks nopietnu darbu, partijas vēl diskutēs savās frakcijās, arī opozīcija pagaidām vēl nesteidzas,” sacīja M. Krūse.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā