Kāpēc tik ļoti vajadzīgs Rajevs?

“Kā es jau teicu, neviens kaujas plāns neiztur pirmo sadursmi ar pretinieku,” saka Igors Rajevs, aicinot skatīties raidījumu par karu Ukrainā televīzijas kanālā TV24. Viņš pats gan pēdējā laikā raidījumā nepiedalās – ir laikam citas darīšanas.
©Neatkarīgā

Rajeva paustais ir mulsinošs - vai tiešām neviens plāns nekam neder, kad saskaras ar realitāti? Tomēr to kaut kādā mērā tagad var attiecināt arī uz pašu Rajevu, kurš diezin vai tajā laikā, kad izlēma kandidēt Saeimas vēlēšanās no “Apvienotā saraksta”, jau bija izplānojis, ka šonedēļ šo partiju apvienību “uzmetīs” un “pārmetīsies” citas partijas apkampienos, lai saglabātu Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāra amatu. Iepriekš iekšlietu ministrs bija Māris Kučinskis (AS), bet jaunajā Evikas Siliņas (JV) valdībā ir Rihards Kozlovskis (JV), kuram acīmredzot nav iebildumu pret Rajevu, bet ar noteikumu, ka viņam jāpamet AS frakcija. Jo nav pieņemts, ka augstā amatā tiek ļauts strādāt opozīcijas pārstāvim. Viņš kļūst par neatkarīgo deputātu, bet diezgan ticams, ka nākamībā pievienosies “Jaunajai vienotībai”.

Rajevs ir centies stāstīt visādas pasakas, lai attaisnotu šādu piepešu soli - viņš esot vēlējies, lai AS paliek valdošajā koalīcijā, taču vairākums pieņēmis lēmumu neiesaistīties koalīcijā. Uz to asi reaģēja deputāts, iepriekš zemkopības ministrs Didzis Šmits (AS), kurš mikroblogošanas vietnē “X” raksta: "Es piedalījos tajā sēdē, kurā “pulkvedis” kā visi citi (AS valdes locekļi un frakcijas deputāti) vienbalsīgi !!! pieņēma lēmumu nepiedalīties šajā valdībā. Virsnieks?"

Arī “tviterkonvoja” (palīdzības sūtījumu uz Ukrainu) organizētājs Reinis Pozņaks pauž nosodījumu šādai rīcībai: "Pērkami cilvēki Iekšlietu ministrijā ir tieši tas, kā šobrīd pietrūka drošības nostiprināšanai. Es, protams, saprotu, ka politiskais tirgus un koalīcijai balsis vajag, bet ja cilvēks izvēlas būt prece, tad tāds viņš ir visos tirgos."

Arī AS valdes līdzpriekšsēdētājs, Saeimas deputāts Edgars Tavars norāda, ka lēmumu par aiziešanu opozīcijā esot pieņēmuši visi AS frakcijas deputāti, tostarp Rajevs, atsakoties no amatiem, jo "mūsu vērtību vektoros neietilpst politiskais tirgus".

Tomēr Rajevs šo to ir notirgojis. Viņa problēma varētu būt tāda, ka Iekšlietu ministrijas parlamentārais sekretārs saņem 6256 eiro bāzes mēnešalgu pirms nodokļiem, kamēr vienkāršam Saeimas deputātam tā ir 3981 eiro. Tā ir diezgan būtiska atšķirība. Turklāt, ja parlamentārais sekretārs ir arī Saeimas deputāts, viņam par amata zaudēšanu nekāda kompensācija nepienākas. Diezgan jau nu merkantili - komerciāli veikalnieciski motīvi, šķiet, ir bijuši Rajevam. Tāpēc Tavars saka: “Attiecībā uz Igoru Rajevu jāatzīst, ka esam kļūdījušies,” piebilstot, ka viņa aiziešana no frakcijas nozīmē, ka frakcija turpinās darbu 14 deputātu sastāvā un notikušais nebūtu jāuztver kā traģēdija.

Ja Tavars tā runā, tad skaidrs, ka Rajeva gājienu AS patiesībā uztver ļoti sāpīgi. No malas tas gan neizskatās pēc traģēdijas, bet drīzāk pēc traģikomēdijas.

Atminēsimies, ka NBS rezerves pulkvedis, militārais analītiķis un politiķis, bijušais Latvijas miera uzturēšanas spēku Izlūkdesanta bataljona komandieris, vēlāk Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris, tad Sauszemes spēku komandieris Rajevs līdz Krievijas iebrukumam Ukrainā nebija plašai publikai pazīstams. Taču sāka piedalīties TV24 raidījumā par karu un ļoti ātri kļuva populārs. Gandrīz jebkurš priekšvēlēšanu saraksts labprāt aicinātu Rajevu savā pulciņā ja ne gluži kā “lokomotīvi”, tad kā pazīstamu uzvārdu gan. AS izdevās ierakstīt Rajevu pie sevis, bet tagad nākas kost pirkstos, jo pulkvedis ir pacēlis cepuri.

Var saprast paša Rajeva vajadzības (lielāks atalgojums), bet mazliet dīvaina ir Kozlovska un JV motivācija obligāti noteikti tieši Rajevu atstāt par parlamentāro sekretāru. Vai tad “Jaunajai vienotībai” pašai savu kadru trūkst? Politiķu, kam ir arī militāra vai iekšlietu pieredze, šajā partijā pietiek. Bet tieši Rajevs?

Kā priekšā viņš ir izpelnījies šādu uzticību? Kam ir tik ļoti nepieciešams Rajevs? Vai šis kas ir no šejienes, no rietumiem, bet varbūt no austrumiem? Kas šī ir par rēgainu spēli, kurā trūkst loģikas?

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā