"Progresīvo" jauniete Marta Bogustova auro mītiņā pret Izraēlu Briselē, Viņķelis tajā esot nokļuvis nejauši

Par politiskās partijas “Progresīvie” jaunatnes organizācijas pārstāvi Martu Bogustovu sarunu festivāla “Lampa” “spīkeru” pieteikumā rakstīts: “Viņa ir ļoti dedzīga par intersekcionālo feminismu un brīvajā laikā diskutē par labāku nākotni vai pavada laiku ar savu mopsīti Lulū.”
©portāls NRA

Nupat interneta vietnē “X” sabiedrība uzzināja, ka viņa mēdz ceļot uz ārzemēm un Beļģijas galvaspilsētā Briselē ir piedalījusies palestīniešu atbalsta demonstrācijā jeb pasākumā, kas bija nepārprotami vērsts pret Izraēlu, sauksim to tā. Jauniete protestē ļoti emocionāli, skaļi izkliedz saukļus. Aiz viņas redzams prāvs ļaužu pūlis, Palestīnas karogi un plakāts, kas pauž nosodījumu Eiropas Savienībai.

Tas, protams, ir jauki, ka Latvijā ir politiski aktīva jaunatne, taču šajā gadījumā, kad ir runa par valdības koalīcijas partijas pārstāvi, šķiet, sabiedrība ir tiesīga uzdot dažus jautājumus.

Partijai "Progresīvie" ir sadarbības līgums ar jauniešu aktīvistu organizāciju "Protests". Tās valdes priekšsēdētāja ir Marta Bogustova.

“Progresīvie” ir viena no trim valdošās koalīcijas partijām, virkne “Progresīvo” sēž augstos ministru krēslos. “Progresīvie” ir gana ietekmīgi arī Rīgas domē, lai gan nav vairs pie varas.

Visas Latvijas augstākās amatpersonas, ieskaitot Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču, ir paudušas stingru atbalstu un solidaritāti Izraēlas tautai, Izraēlas valstij un cilvēkiem, kuru tuvinieki ir gājuši bojā absolūti brutālā uzbrukumā.

“Ļaunumam nav robežu. Ja ļaunumu neaptur, tas uzbrūk. Un tas šobrīd ir noticis Izraēlā, kad “Hamās” teroristi iebruka Izraēlā, sāka nogalināt nevainīgus civiliedzīvotājus. Arvien brutālāki un šaušalīgāki fakti par noziegumiem, ko redzam sociālajos medijos un presē, apliecina vienu - mums visiem kopā - gan Latvijai, gan Izraēlai - ir jācīnās pret ļaunumu jebkurā tā formā,” ir sacījis Edgars Rinkēvičs.

Taču Marta Bogustova demonstrācijā Briselē kliedz kaut ko citu, uzskatot, ka ļaunums ir Izraēla. Sociālajos tīklos viņa pauž, ka ir pret Izraēlas ieceri ar militāru spēku risināt Gazas joslas jautājumu, un norāda uz to, ka "puse no cilvēkiem Gazas joslā ir bērni".

Tā ir taisnība, ka palestīnieši ir gados ļoti jauni - Gazas joslā vidējais iedzīvotāju vecums ir 18 gadi. Un taisnība, ka karā mēdz iet bojā arī mierīgie iedzīvotāji. Vairāk nekā 1000 mierīgo iedzīvotāju, pārsvarā sievietes, bērni, un veci cilvēki, gāja bojā nesenajā “Hamās” teroristu sarīkotajā iebrukumā Izraēlā. Daudzi tika teroristu nolaupīti un šobrīd tiek turēti kā ķīlnieki. Neko no tā visa Bogustovas kundze nepiemin. Viņa nepiemin arī to, ka neviena arābu valsts, vispirms jau Ēģipte, nav gatava uzņemt pie sevis šos “bērnus”, lai tie varētu sekot Izraēlas prasībai visiem mierīgajiem iedzīvotājiem evakuēties no Gazas ziemeļu rajoniem.

Visas Rietumu pasaules valdības ir atzinušas, ka pēc šaušalīgajām “Hamās” zvērībām, kas tika pastrādātas, tagad Izraēlai ir tiesības uz pašaizsardzību un pēc būtības nav sevišķi daudz izvēļu - ja netiks likvidēta “Hamās”, ar līdzīgiem uzbrukumiem, kas savā necilvēcībā pārspēja ISIS zvērības, nāksies saskarties arī nākotnē. Palestīniešu organizāciju “Hamās” visā ES definē kā teroristisku. Par to var arī pārliecināties internetā, kur var redzēt pašu kaujinieku safilmētos materiālus - kā viņi slepkavo. Lai to skatītos, vajag ļoti stabilu nervu sistēmu.

Jauniešiem asinis kūsā, gribas piedalīties, izpausties, darboties, iztrakoties. Protams, Latvija ir demokrātiska valsts, viedokļi var būt dažādi, cenzūra ir aizliegta. Tomēr - kas tieši notiek partijā “Progresīvie”, kādi uzskati ir tās biedriem, tas kļūst par aizvien interesantāku jautājumu.

Un Marta Bogustova ir radījusi zināmus jautājumus gan partijai, gan savam tēvam - televīzijas žurnālistam -, kuriem tagad droši vien nāksies sarkt un taisnoties viņas vietā.

Savukārt “Attīstībai/Par” Eiroparlamenta deputāta Ivara Ijaba biroja vadītājs Pēteris Viņķelis, kurš arī fotogrāfijās redzams piedalāmies demonstrācijā pret Izraēlu, tviterī taisnojas, ka tajā nokļuvis pavisam nejauši. No metro vienkārši neesot bijis iespējams izkāpt nekā citādi kā vienīgi tieši demonstrācijā, tā nu nācies nedaudz paprotestēt pret Izraēlu, lai gan viņš terorismu vispār nosodot. Katram ir pašam iespējas vērtēt šos Ijaba palīga izteikumus, un, iespējams, tas neviļus liek atcerēties, ka Viņķeļa kungam savulaik tika liegta pielaide valsts noslēpumam, kad viņš strādāja citā augstas amatpersonas birojā, proti, ministru prezidenta Eināra Repšes birojā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā