Izraēla aicina ANO ģenerālsekretāru Gutērešu atkāpties. Taču Gutērešs dzīvo "kolektīvajos Dienvidos"

Izraēlas vēstnieks Apvienoto Nāciju Organizācijā (ANO) Gilads Erdans aicinājis ANO ģenerālsekretāru Antoniu Gutērešu atkāpties no amata pēc tam, kad viņš paziņoja, ka palestīniešu organizācijas “Hamās” uzbrukumi 7. oktobrī nenotika "vakuumā".
©Scanpix

Šis viņa izteiciens latviski saprotamāk tulkojams tā, ka “viena pagale nedeg”. Gilads Erdans apgalvoja, ka ANO ģenerālsekretārs “nav piemērots ANO vadīšanai”, un aicināja viņu “nekavējoties” atstāt amatu. "Nav nekāda attaisnojuma vai jēgas runāt ar tiem, kuri izrāda līdzjūtību par visbriesmīgākajām zvērībām, kas pastrādātas pret Izraēlas pilsoņiem un ebreju tautu," viņš piebilda sociālo mediju platformā “X”. Saasinoties diplomātiskajai situācijai, Izraēlas ārlietu ministrs Eli Koens atcēla tikšanos ar Gutērešu un arī aicināja viņu atkāpties. "Ģenerālsekretāra kungs, kurā pasaulē jūs dzīvojat?" viņš vaicāja. Gutērešs arī apgalvoja, ka “Hamās” brutālie uzbrukumi nevarot attaisnot Izraēlas veikto Gazas bombardēšanu, kas, pēc palestīniešu vārdiem, prasījusi gandrīz 6000 dzīvību, un to, ko ANO ģenerālsekretārs nosauca par "palestīniešu tautas kolektīvo sodīšanu". Gutērešs ir apsūdzējis Izraēlu "klajos starptautisko humāno tiesību pārkāpumos, ko mēs redzam Gazā". Tiek ziņots, ka nogalināti vairāki tūkstoši cilvēku. Jebkuru skaitļu ticamība gan ir ļoti apšaubāma, jo šobrīd to vienīgais avots ir Gazas varas iestādes, un pārbaudīt tos nav iespējams. Izraēla pēdējās dienās esot pastiprinājusi savus gaisa uzlidojumus Gazā. Apmēram 1,4 miljoni cilvēku pārvietoti no savām mājām - no Gazas ziemeļiem uz dienvidiem. Uzbrukums Gazai sākās pēc tam, kad “Hamās” kaujinieki uzbruka izraēliešu kopienām, nogalinot 1400 cilvēku, no kuriem lielākā daļa bija civiliedzīvotāji, un sagrāba vairāk nekā 200 ķīlnieku. Kaujinieki rīkojās sevišķi brutāli - viņi paši ir filmējuši un izvietojuši interneta sociālajos tīklos video sižetus, kuros redzams, kā tiek nogalināti civiliedzīvotāji, kā tiek sagrābti ķīlnieki. No vairāk nekā 222 ķīlniekiem “Hamās” pagaidām ir atbrīvojusi četras sievietes - divas amerikānietes un divas izraēlietes. Izraēla nosodīja ANO ģenerālsekretāra Antoniu Gutēreša komentārus Drošības padomes sanāksmē, noraidīja vairāku ANO valstu aicinājumus uz pamieru un uzstāja, ka tā cīnīsies, līdz būs iznīcinājusi “Hamās”.

Lai gan Izraēla ir ļoti ietekmīga valsts, kuras sabiedrotās ir Amerikas Savienotās Valstis, ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērešs var mierīgi nesatraukties par savu krēslu. Ja nu vienīgi, ja viņš pats nepratīsies... Viņš ir bijušais Portugāles premjers, taču tas šajā kontekstā nav būtiski. Viņam svarīgs ir visu ANO valstu vairākuma viedoklis, bet valstu ir daudz. Pastāv tāds fenomens kā “kolektīvie Dienvidi” jeb valstis, kas no Izraēlas vai Ukrainas ir tālas, kurās sabiedrība ir ne visai labi informēta par norisēm Tuvajos Austrumos vai Eiropā. Tās ir valstis, kas dzīvo antiamerikāniskā paradigmā, senā pagātnē. Šo valstu iedzīvotājiem nevar ieskaidrot, ka koloniālisms, britu un amerikāņu imperiālisms sen vairs nav aktuāls. Taču arī šīm valstīm ir balss un svars ANO.

Izraēla nav pirmā valsts, kas cieš no teroristu uzbrukuma un kas ANO līmenī nespēj neko daudz panākt. Krievijas vēstnieks ANO Vasīlijs Ņebendzja laiku palaikam no augstās ANO tribīnes stāsta Kremļa naratīvus līdz pat tādam murgu absurdam, ka Ukrainā esot biolaboratorijas, kas ražojot odus - slepkavas. Krievija jau vairāk nekā 600 dienu ir iebrukusi Ukrainā, nogalina, spīdzina un izvaro iedzīvotājus, izlaupa valsti, sagrauj tās infrastruktūru, taču ANO Drošības padomē tai ir veto tiesības kā PSRS mantiniecei un tā var bloķēt jebkuru lēmumu.

Ārpolitikas forumā "Rīgas konference 2023" bijusī Latvijas Republikas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga sacīja, ka ANO ir iebūvēta kļūda, proti, pēc Otrā pasaules kara piešķirot veto tiesības piecām valstīm, kas bija uzvarētāju valstu aliansē. Pēc eksprezidentes domām, tas ir vecmodīgi un neloģiski. Tas ir anahronisms, kas turpina pastāvēt un bloķē Drošības padomes spēju mainīt pasauli.

Viņa pauda, ka ANO Drošības "padome ir paralizējoša institūcija". Šī iemesla dēļ pasaule var novērot, kā viens no šīs Drošības padomes locekļiem no piecām privileģētajām nācijām ar veto tiesībām uzbrūk savai kaimiņvalstij, liedzot tās tiesības pastāvēt - "grib saplosīt, noraut Ukrainas karogu nost no karogu mastiem" ANO ēkas priekšā, apgalvojot, ka šī kaimiņvalsts nepastāvot, ka tai neesot valodas un kultūras.

Cilvēkēdājvalsts Krievija joprojām turpina lietot ANO kā savu interešu instrumentu, bet “Hamās” teroristiskajai organizācijai ANO ir savs advokāts - pats ANO ģenerālsekretārs.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā