Dārgās pases un neredzamais iekšlietu ministrs

Pirms Ziemassvētkiem Latviju pāršalca jaunums, ka 2024. gada 12. februārī sāksies jauna parauga pasu izsniegšana un pieaugs arī nodevas apmērs par pasu izsniegšanu – no 30 uz 60 eiro. Kādā sakarā? Kāpēc uzreiz dubulti? Kāpēc tad ne 100, 160 vai 666 eiro?
©Foto kolāža/Dmitrijs Suļžics/MN/Depositphoto

Ja pasu sadārdzināšanās notiktu pakāpeniski, piemēram, sākumā 35, pēc kādiem mēnešiem 40, pēc tam 45 eiro, varbūt Latvijas sabiedrība to kā nebūt “apēstu”, taču no 30 uzreiz uz 60 šķiet kaut kā par daudz plēsīgi. Nav jau pasu izsniegšana vienīgais dažādu priekšmetu un pakalpojumu sadārdzinājums, kas paredzēts nākamgad - vairāk būs jāmaksā par virkni pārtikas produktu, par cigaretēm un alkoholu, par sabiedriskā transporta biļetēm pie autobusa vadītāja un vilciena konduktora, par atkritumu aizvešanu un ko tikai vēl ne. Tomēr šie sadārdzinājumi nav paredzēti divkāršā apmērā kā par pasu izsniegšanu.

Sabiedrība to pamanīja, pauda sašutumu un radīja humorīgas memes interneta sociālajos tīklos. Piemēram, nofotografēta dikti kusla eglīte, kurai maz zaru, un pierakstīts klāt, ka tā izskatoties Valmieras pasu nodaļā. Tā hiperbolizēti norādīts, ka nabadzīgā pasu nodaļa nevar pat Ziemassvētku eglīti atļauties, kamēr par pasu izsniegšanu tā neiekasē 60 eiro.

Lai gan ne Valmieras, ne kādas citas pasu nodaļas, kas oficiāli saucas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) filiāles, nav vainīgas pie pasu dārguma - nodevas apmēru lemj augstākos varas līmeņos.

PMLP filiāļu darbiniekos ir diezgan dinamiska kadru mainība - viņi cirkulē starp lielveikalu kasieru darbu un darbu PMLP. Vieni aiziet uz lielveikaliem, un citi nāk atpakaļ. Abos variantos darbs ir smags, izdegšanu veicinošs un maz atalgots. Ja arī pasu izsniegšanas nodeva būtu pacelta uz 60 eiro, tas nenozīmē, ka PMLP darbarūķi sāktu saņemt divreiz lielākas algas. Grūdīs nu kāds kucēnam taukus.

Skatoties, ka labi nebūs un pasu izsniegšanas nodevas dubultošana var izrādīties viena no naglām “Jaunās vienotības” (JV) un valdošo partiju janvāra reitingu zārkā, valdība ir ieslēgusi atpakaļgaitu un tagad politiķi teju vai sacenšas, kuri būs “labiņāki” un tautai draudzīgāki.

Premjere Evika Siliņa (JV) paziņoja, ka tik lielu sadārdzinājumu valdība nebūs gatava atbalstīt. Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis jau iepriekš mierinājis iedzīvotājus, ka pase vairs nav obligāts dokuments, un skaidrojis, ka nodeva nav mainīta kopš 2012. gada. Bet nu tagad arī viņš apšauba, ka pasu izsniegšanas nodevu vajadzētu dubultot.

Siliņa ir uzdevusi Iekšlietu ministrijai un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP) skaidrot, kā veidojas jaunā parauga pasu divkāršais sadārdzinājums - proti, savu politisko atbildību par problēmu ar skandāla piesmaku augšas cenšas nogrūst uz pēc iespējas zemākiem klerkiem - uz pārmijniekiem.

Pirms atpakaļgaitas ieslēgšanas un pievienošanās kopējai neizpratnei viņa gan pamanījās TV3 raidījumā “900 sekundes” izteikties, ka “nevajag katram cilvēkam pasi Latvijā. Pasi vajag tikai tiem cilvēkiem, kas grib izceļot uz trešajām valstīm. Tātad viņiem ir arī gana lieli ienākumi, lai viņi varētu atļauties šādu ceļošanas dokumentu”.

Ja pašai ienākumi ir vairākos tūkstošos mērāmi, tad viņai nav saprotams, kā dzīvo cilvēki, kam alga ir divi vai viens tūkstotis. Arī vientūkstošīgie varbūt strādā galvu nepacēluši, arī viņiem gribas gada laikā sakrāt kaut ko, lai aizbrauktu varbūt uz Turciju vai Ēģipti, taču, ja viņiem ir ģimene, ja pašiem un ģimenes locekļiem vajadzēs pases par 60 eiro, tad tieši šī pasu dabūšanas dārdzība var izrādīties izšķirošais faktors, lai nekur nebrauktu.

Var, protams, braukt uz Līgatnes dabas takām un Munameģi Igaunijā, taču pasu dēļ ir izjaukta viņu vēlme redzēt kaut ko vairāk un tālāk pasaulē.

Tas savukārt diezin vai var stimulēt radīt vairāki bērnu un vispār saistīt savu nākotni ar Latviju, kur ienākumi mazi, bet visu veidu nodevas, nodokļi un sodi ir nenovēršami kā nāve.

Bet nu nenosodīsim bargi Siliņu - ne visās sabiedrības problēmās ir iespējams iedziļināties, ne visas ir iespējams saprast. Viņa gribēja kā labāk, gribēja uzņemties runaspersonas lomu, aizstāvēt savu valdību un partiju. Sanāca kā vienmēr...

Interesantāka persona šajā sāgā ir iekšlietu ministrs, kurš ir tieši atbildīgs par notiekošo ar un ap PMLP.

Kurš vispār ir iekšlietu ministrs Siliņas valdībā?

Pareizi - tas ir šajā rakstā jau minētais Rihards Kozlovskis, Siliņas partijas biedrs iekš JV, kurš it kā ir amatā, bet vienlaikus neeksistē, kura ģīmetne ir redzama valdības ministru sarakstā, bet kurš nekad neuzprasās uz pērienu, jo nekad neko būtisku, kontroversiālu nesaka. Tā arī šajā gadījumā ar pasēm viņš it kā ir, bet viņa it kā nav - viņš ir palicis otrajā plānā, uz viņu nav notēmēti mediju un sabiedrības acu prožektori.

Turklāt šī nav pirmā reize! Rihards Kozlovskis ir bijis iekšlietu ministrs no 2011. gada oktobra līdz 2019. gada janvārim! Ar ko ļaužu atmiņā no tiem laikiem ir palicis Rihards Kozlovskis? Tikpat kā ne ar ko. Policisti izmeklēja tolaik un arī tagad kaut ko izmeklē, ugunsdzēsēji dzēsa un dzēš, glābēji glāba un glābj, pasu izsniedzēji izsniedza pases tolaik un izsniedz tagad. Rihardam Kozlovskim kā pannai ar teflona segumu nav pielipis nekas slikts un arī nekas labs.

Tā ir augstākā pilotāža! To vajag prast - tā, lai Siliņa visu ko sarunā, tā, lai kādi PMLP ierēdņi skaidro, svīst un sarkst par pasēm. Bet pats viņš allaž paliek maliņā, uzliek galvā burvju cepuri un kļūst neredzams.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā