Andrejsalas arābu investoram bizness ne tikai Baltkrievijā – arī Krievijā

Pagājušajā nedēļā Latviju pāršalca jaunatklājums, ka Andrejsalas nekustamā īpašuma attīstības projekta investors arābu uzņēmējs Mohameds Ali Alabbara aktīvi darbojas Baltkrievijā un ir vairākkārt saņēmis labvēlību no Baltkrievijas valsts prezidenta Aleksandra Lukašenko. Līdz šīm noklusēts par to, ka Mohamedam Ali Alabbaram joprojām ir ciešas biznesa saites arī Krievijā.
©Kaspars Krafts/F64

Šā gada 10. janvārī Rīgas domes priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis ("Jaunā vienotība") un Apvienoto Arābu Emirātu uzņēmējs, nekustamo īpašumu attīstītāja kompānijas "Eagle Hills" un arī “Emaar” īpašnieks un vadītājs Mohameds Ali Alabbars svinīgi sadarbības memorandā pauda apņemšanos attīstīt Andrejsalas apkaimi. Solīja turpmākajos 15 gados tur ieguldīt vairāk nekā trīs miljardus eiro. Uzņēmējs 57 ha teritoriju plāno attīstīt kā daudzfunkcionālu vidi, paplašinot dzīvojamo fondu ar vairāk nekā 6500 dzīvokļiem, izbūvējot jaunu Rīgas ostas pasažieru termināli, piedāvājot plašas iespējas uzņēmējdarbībai, kultūrai, labiekārtojot publisko ārtelpu un pārbūvējot Daugavas krastmalu par iedzīvotājiem pieejamu promenādi. Plānotos projektus paredzēts realizēt tuvāko 10-15 gadu laikā, darbs pie pirmās kārtas jau esot sācies, ziņoja sabiedriskais portāls “lsm.lv”.

Internetā pieejamā publiskā informācija liecina, ka Mohameda Ali Alabbara dibinātā un vadītā kompānija “Emaar Properties” ne tikai būvē slavenas celtnes Tuvajos Austrumos un Āzijas valstīs, bet saviem investīciju projektiem piesaista arī turīgos Krievijas pilsoņus. Arābu valstīm draudzīgā Krievijas jurisdikcija ļauj izdevīgi iegādāties par arābu investoru ieguldījumiem uzbūvētos nekustamos īpašumus, maksājot par pirkumiem no konta Krievijā. Turklāt, ja Krievijas pilsonis iegādājas nekustamo īpašumu 545 tūkstošu vai vairāk ASV dolāru vērtībā, viņš saņem 100% tiesības arābu monarhijas teritorijā attīstīt uzņēmējdarbību. Cita starpā AAE ieņem vienu no pirmajām vietām pasaulē nekustamā īpašuma īres un īpašuma tiesību rentabilitātes ziņā, tajā skaitā augstās infrastruktūras kvalitātes dēļ un saistībā ar drošību un pastāvīgu tūristu plūsmas pieaugumu. AAE pilsētā Dubaijā netiek uzlikts nekustamā īpašuma nodoklis, kas rada papildu pievilcību investoriem.

Tā, piemēram, “Emaar Properties”, lai popularizētu savus nekustamos īpašumus un piesaistītu tiem Krievijas iedzīvotājus, 2022. gada 1. septembrī piedalījies nekustamo īpašumu gadatirgū Maskavā.

Krievijā vienīgais “Emaar Properties” oficiālais pārstāvis ir kompānija “Image”.

Pārstāvja lapā norādīti kontakti gan Krievijā, gan AAE

Arī pats Mohameds Ali Alabbara neslēpj savus kontaktus ar Krievijas uzņēmējiem savā sociālā tīmekļa X kontā. Viņš gan dalās ar sabiedrību, kā ar Krievijas uzņēmējiem cienīgi pasēdējis pie klāta galda Sibīrijā, gan lepojas ar sava paziņas, Krievijas uzņēmēja Krievijā uzbūvēto tiltu.

Ekrānšāviņš

Pagājušās nedēļas sašutums par to, ka Andrejsalas investors brāļojies ar A. Lukašenko, nav īsti saprotams, jo jau gadiem Baltkrievijas valsts prezidenta mājaslapu rotā ziņas un fotogrāfijas, kā A. Lukašenko vairākkārt ticies ar Mohamedu Ali Alabbaru un sprieduši par dažādu kopējo projektu attīstību Baltkrievijā.

Cita starpā Mohameda Ali Alabbars ticies ne tikai ar Krievijas uzņēmējiem, A. Lukašenko un V. Ķirsi, bet arī ar Gruzijas premjeru Irakliju Garibašvili.

Arābu investora centienu kontekstā svarīgs ir cits jautājums - kādēļ investors pēkšņi nolēmis šķirties no trim miljardiem ASV dolāru un tos ieguldīt Austrumeiropas provincē Rīgā. Vai investoram ir kāds sabiedrībai nezināms interešu aspekts - virsmērķis? Pēc

“Neatkarīgās” rīcībā esošās informācijas, viens no tādiem varētu būt Latvijas valsts apņemšanās izsniegt uzturēšanās atļaujas tām trešo valstu personām, kuras iegādāsies Mohameda Ali Alabbara dzīvokļus Andrejsalā.

Valsts drošības dienestam “Neatkarīgā” vaicāja, vai taisnība, ka arābu investoram Mohamedam Ali Alabbaram Latvijas valsts amatpersonas solījušas neliegt uzturēšanās atļaujas Latvijas Republikā tām trešo valstu personām, kuras iegādāsies jaunuzbūvētos nekustamos īpašumus Andrejsalā, un, ja tā ir patiesība, vai šāda vienošanās neapdraud Latvijas valsts drošību.

Savukārt Rīgas domes amatpersonām vaicājām, vai ir iespējams iepazīties ar parakstītā dokumenta un tā pielikumu saturu un, ja nav iespējams iepazīties ar parakstītā dokumenta saturu un tā pielikumiem, vai amatpersonas var apstiprināt vai noliegt, ka uz jaunuzbūvēto dzīvokļu platību būs iespējams pretendēt arī trešo valstu pilsoņiem, kuri, iegādājoties šos nekustamos īpašumus Andrejsalā, saņems uzturēšanās atļaujas Latvijas Republikā. Vaicājām arī, kuras personas sagatavoja vizīti, rekomendēja un ieteica sadarboties ar Mohamedu Ali Alabbaru. Atbildes vēl neesam saņēmuši.

Kā liecina publiski pieejamā informācija, miljardieris Mohameds Ali Alabbars dzimis 1956. gadā Dubaijā, augstāko izglītību ieguvis ASV, karjeru biznesā sācis 1981. gadā, strādājot komercbanku sektorā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā