Latvijas cietumu ieslodzītajiem labi panākumi pasaules šaha forumā

Starptautiskā šaha federācija FIDE 30. janvārī atzīta par prestižās Himnas balvas laureātu, izcīnot bronzu projekta “Šahs brīvībai” kategorijā “Daudzveidība, taisnīgums un iekļaujošā sabiedrība”. Šajā projektā tiešsaistē šaha mačos par uzvarām cīnījās ieslodzītie no Latvijas cietumiem.
©Pixabay.com

Šā gada laureāti tika izraudzīti no vairāk nekā 2000 pretendentiem no 44 valstīm. Šā gada uzvarētāju vidū ir bezpeļņas pārmaiņas un tādi fondi kā “Parenthood”, “Iluminative”, “Get Better Project”, “World Central Kitchen”, “Decolonizing Wealth Project”, “UNICEF Daily Show” un “Amazon Music”; arī slavenība Teilora Svifta, tādi nozares līderi kā “PepsiCo”, “Rare Beauty”, “Patagonia”, “Google” un NFL; raidsabiedrības “ABC News”, CNN, “Al Jazeera” un “VICE Media”.

FIDE Himnas balvu ieguva par projektu “Šahs brīvībai”, kas tika uzsākts 2021. gadā. Projekts vērsts uz to, lai ieslodzītajiem dotu iespēju uzlabot savas prasmes, mācoties un spēlējot šahu. Starpkontinentālajā šaha čempionātā cietumniekiem, kas notika 2023. gada oktobrī, piedalījās 116 komandas, tostarp 22 sieviešu un 17 jauniešu izlases, no 50 pasaules valstīm. Starp šīm komandām bija arī Latvijas cietumos ieslodzītie šahisti. Jelgavas cietuma komanda aizcīnījās līdz pusfinālam, iekļūstot 20 pasaules spēcīgāko komandu skaitā. Labi startēja arī sieviešu komanda, kas gan neiekļuva superfinālā. “Par mūsu startu nav kauns un ir liels gandarījums no tā visa,” sarunā ar “Neatkarīgo” sacīja sporta meistars šahā Sergejs Kļimakovs. “Primārais mērķis jau nav tas, lai ieslodzītie kļūtu par lielmeistariem. Svarīgāk ir, lai viņi iemācās uzvesties sabiedrībā, strādāt komandā. Esmu vienu gadu viņiem lasījis lekcijas par šahu un redzu, cik ļoti viņi mainās uz labu.

Kaut vai tāds piemērs, ka pirmajā laikā viņi nekādā gadījumā negribēja, lai viņu fotogrāfijas vai video nonāk publiskā telpā, jo kriminālā pasaule ir ar savu subkultūru, kurai publicitāte nav vēlama. Taču tagad vairāki ieslodzītie labprāt piekrita uzstāties īsos video sižetos. Turklāt šie sižeti bija jāierunā angliski. Starp ieslodzītajiem ir arī tādi, kas brīvi runā angliski, bet ir arī, kas angliski neprot, un viņi kala no galvas savus tekstus, lai varētu izteikties. Šie sižeti pēc tam tika rādīti Ņujorkā apbalvošanas ceremonijā,” stāsta šaha meistars, ieslodzīto šahistu treneris Sergejs Kļimakovs.

Šaha nodarbības sākotnēji bija Jelgavas cietumā un Iļģuciema sieviešu cietumā, taču arī Rīgas Centrālcietums bez īpašas skubināšanas pašorganizējies, nodibinājis savu šaha klubu un arī piedalījies 2023. gada pasaules čempionātā.

“Šahs man ir hobijs,” saka Sergejs Kļimakovs. “Es jau sen mācu šahu Latvijas un citu valstu talantiem. Man ir audzēkņi, kas ir sasnieguši šajā sporta veidā augstu rangu. Nevaru teikt, ka bija viegli iesaistīties šajā projektā, jo saskarsme ar cietuma vidi ir specifiska. Bet pēc tam šis piedzīvojums man sāka šķist interesants.”

Latvijas ieslodzīto šahistu dalību pasaules projektā aizsākusi, sekmējusi un organizējusi šahiste, bijusī ekonomikas ministre un finanšu ministre, tagad FIDE valdes priekšsēdētāja vietniece Dana Reizniece-Ozola.

Pēc iegūtās balvas viņa starptautiskai sabiedrībai paziņojusi: “Šis prestižais apbalvojums mudinās FIDE vēl aktīvāk izmantot šahu sociālos projektos, lai mainītu cilvēku dzīvi. Augsta līmeņa sacīkstēs, skolās, bēgļu nometnēs vai aiz cietuma sienām - spēle māca domāt, risināt sarežģītas situācijas, uzlabo sociālās prasmes un daudziem pat maina visu dzīvi. Cilvēks iemācās kļūt par savas dzīves meistaru, ne bandinieku citu rokās.”

FIDE ir Starptautiskās olimpiskās komitejas atzīta vispasaules šaha vadības institūcija. FIDE nodarbojas ar šaha pasākumu organizēšanu un šīs spēles popularizēšanu visā pasaulē. FIDE Latvijā pārstāv Latvijas šaha federācija.

Vairāk informācijas šeit.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā