Briest būtiskas kadru pārmaiņas ministra Ašeradena saimniecībā

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens lēmis mainīt ilggadējo biroja vadītāju Signi Jantoni uz citu ministram tīkamāku personu. Ministra biroja vadītājai plānots piedāvāt partijas “Vienotība” ģenerālsekretāra amatu.
©Ģirts Ozoliņš/MN

Signāli par finanšu ministra biroja vadītāja maiņu varētu nebūt ievērības vērti, ja vien rotācijas nebūtu saistītas ar ilggadējo un “Vienotībai” uzticamo darbinieci, kā arī ar ārpus Saeimas esošo politisko spēku vēlmi pakļaut savām interesēm ministrijas struktūrvienību darbu.

S. Jantone finanšu ministra biroju vadīja kopš 2010. gada. Savu karjeru viņa sāka kā valsts notāre 2000. gadā Uzņēmumu reģistrā. Pēc tam īsu brīdi strādājusi Finanšu ministrijā par padomnieci, pēc tam Tieslietu ministrijas sistēmā kā valsts akciju sabiedrības “Tiesu namu aģentūra” valdes locekle, bet kopš 2010. gada finanšu ministra biroja vadītāja. No 2016. gada līdz 2018. gadam labklājības ministra biroja vadītāja, pēc tam līdz šim brīdim atkal finanšu ministra biroja vadītāja.

Aptaujātie rotācijas lietu zinātāji atturējās publiski paust savus skaidrojumus iecerētajai rotācijai. Tika norādīts, ka rotācijas iemesls esot ministra Ašeradena sākotnējā vēlme nodrošināt darba vietu savai ilggadējai biznesa partnerei un kolēģei Sarmītei Ēlertei - bijušajai Valsts prezidenta Egila Levita padomnieku korpusa komandierei. Finanšu ministrijas darbinieki šādai iecerētajai lietu kārtībai esot izrādījuši kategorisku noraidījumu. Ministrs kolektīvam solījis par sava biroja vadītāju nozīmēt ministrijas darbiniekiem saprotamāku lietpratēju. Iespējama esot līdzšinējās finanšu ministra biroja padomnieces Sandas Liepiņas kandidatūra.

Ministram un ministrijai ir vēl viena problēma, un tā ir saistītā ar līdzšinējās Valsts ieņēmumu dienesta struktūrvienības Nodokļu un muitas policijas atdalīšanu no VID un tās nodošanu Finanšu ministrijas valsts sekretāra pārziņā. Šo lēmumu atbalstīja ne tikai pozīcijas, bet arī Saeimā pārstāvētās opozīcijas partijas. Tomēr citi, šobrīd Saeimā nepārstāvētie ekonomiskie grupējumi ar šādu lietu iznākumu ir nemierā un prāto, kā pašreizējā FM valsts sekretāre Baiba Bāne varētu tikt nomainīta ar bijušās Jaunās konservatīvas partijas pārstāvja Jura Juraša saistīto grupējumu pārstāvju interesēm atbilstošāku personāžu. Briestot doma, ka Bāne jānomaina ar pašreizējo Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieci Līgu Kļaviņu, kura spēšot virzīt represīvo struktūru pareizās sliedēs un atbilstošās interesēs.

Neatkarīgā” aptaujāja Finanšu ministrijas un Saeimas budžeta un finanšu komisijas deputātus, taču uz šiem jautājumiem saņēma nekonkrētas un ļoti izvairīgas atbildes.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā