Komentāri: Kodolenerģija beidzot ieinteresē arī Latvijas politiķus

Komentē 6

Apskatot situāciju redzams, ka AES Latvijā nav vajadzīga.

Galvenais parādās raksta beigās. Igaunijai jāslēdz slānekļa stacijas un tāpēc viņi tās vēlas aizvietot ar AES.

Vienlaicīgi AES nav nemaz lētas elektrības ražotājas, protams, ja tās neuzceļ par nodokļu maksātāju naudu. Nav arī dzirdēts par kādu pasaulē uzbūvētu jaunu mazo AES. Toties ir dzirdēts, ka nesen viens šāds mazo AES attīstītājs bankrotēja un neko nebūvēs, jo izrādījās viss izmaksā dārgā nekā sākumā cerēja.

Latvijā AES vietā nepieciešams uzbūvēt pie Pļaviņu HES sūkņu staciju ar jaudu 100-200 MW un sūknēt vēja un saules pārprodukcijas elektrību ūdens veidā no Ķeguma HES ūdenskrātuves Pļaviņu HES ūdenskrātuvē. Tā diennakts griezumā varētu izlīdzināt elektrības ražošanu.

Piedevām, ko darīt ar HES un AES, jo tās vienlaicīgi īsti strādāt nevarēs. Ko tad palos atslēgs? AES apturēs vai vienkārši laidīs ūdeni pār HES pārgāznēm un neražos elektrību. Arī vēja un saule stacijas tad atslēgsim, lai tikai varētu 24 h/d strādāt AES?

15.marts Atbildēt

Konkurējošo partiju atbalstošajiem "uzņēmējiem" radās ideja par valsts paslaukšanu izmantojot lētās kodolenerģijas birku. Tā kā deķītis ir diktam maziņš, pie siles sākās grūstīšanās un kāds personāžs saņēma uzdevumu - veidot sabiedrisko domu `atjaunīgajā` virzienā.

16.marts Atbildēt

Galvenais, lai nesanāk, ka tad AES tiek uzbūvēta, tad izrādās, ka lēti tirgot elektrību iedzīvotājiem nevar, jo ir jāpārdod caur biržām, jo to nosaka regulas.

Līdzīgi, kā ar tagadējām HES, visas būvētas par valsts/nodokļu naudu, pieder valstij, bet valsts pilsoņiem elektrība jāpērk par dārgu naudu. Plus vēl pārvade, kas arī ir valsts/tautas īpašums....

18.marts Atbildēt

Varbūt paskaidrosi, kā to "tautas pārvades tīklus" uzturēs, ja par tiem nemaksās.

Piedevām lēta AES elektrība ir tikai pasakas. Pat Baltkrievijā oficiāli paziņoja, ka pēc AES uzbūvēšanas elektrība lētāk nemaksās un ka būs jāceļ elektrības cena.

Kā arī būtu jāsaprot, ka birža nenodrošina ne lētu, ne dārgu elektrību. Birža nodrošina piedāvājuma un pieprasījuma sabalansēšanu. Ja ir maz pārdodamās elektrības un daudz gribētāju, tad cena augsta un otrādi, ja daudz elektrības un maz pircēju, tad elektrība ir lēta. Līdz ar to lētāku elektrību var nodrošināt ja ir vairāk saražots vai arī tiek mazāk tērēts.

18.marts Atbildēt
Mazais > andis.vai.ulis

Biržā notiek strauji cenas pacēlumi un kritumi, ir brīži, ka elektroenerģijas cena ir tuvu 0eur. Ir dzirdēts, ka pat siltumražotāji izmanto šīs cenas svārstības, lai ražotu siltumu ar elektrību. Protams, straujas cenas svārstības ir izdevīgi lieliem patērētajiem, jo var ātri ģenerēt lielu patēriņu. Taču privātpersonām, kurām ir lineārs patēriņš, šādas svārstības maz ko ietekmē, bet ietekmē cenas kopējā tendence.

20.marts Atbildēt

Šobrīd sanāk, ka viens Valsts uzņēmums Latvenergo tirgojot elektroenerģiju gūst milzu peļņu savukārt par pārvadi ir jāmaksā... citam Valsts uzņēmumam... Vai tas nav absurda teātris...

20.marts Atbildēt