Izvēršas skarba cīņa par balsīm Rīgas pilsētas izpilddirektora vietnieka amatam

Negaidīti kaismīga aizkulišu cīņa par deputātu balsīm izvērtusies Rīgas domē, kur pagaidām burtiski vienas balss pietrūkst, lai amatā tiktu apstiprināta pilsētas izpilddirektora vietniece Elita Baklāne-Ansberga. Izskatās, ka kandidatūra izpilddirektora vietnieces amatā var nonākt, pateicoties arī Latvijas Krievu savienības balsīm.
©Ekrānuzņēmums/pietiek.com

Šī balss vai dažas balsis viņas atbalstam tiks meklētas - šodien un rīt pie tā pastiprināti “strādās”. Ja nu kādi pašvaldības deputāti sasirgs ar iesnām un paliks mājās vai būs spiesti balsojuma laikā apmeklēt labierīcības, viss Rīgas domes vadības darbs jaunas štata vietas radīšanā un kandidātu atsijāšanā var izrādīties vējā. Ja viņa tomēr tiks atbalstīta, tad tas būs kā sportā fotofinišs - “par purna tiesu”.

Pagājušajā gadā Rīgas pašvaldības valdošā pozīcija izdomāja, ka pilsētas izpildvarā jārada jauns amats - Rīgas pilsētas izpilddirektora vietnieks. Tika veikti attiecīgi grozījumi Rīgas domes nolikumā, un 2023. gada 27. novembrī uz šo amatu tika izsludināts konkurss, kurā tika saņemti 30 pieteikumi.

Pretendentu izvērtēšana notika trijās kārtās, un augstāko punktu skaitu ieguva E. Baklāne-Ansberga. Pašvaldības izveidotā nominācijas komisija, kuras sastāvā darbojās arī nevalstisko organizāciju pārstāvji, lēmumu par konkursa rezultātu pieņēma vienbalsīgi.

Tiktāl viss gāja kā pa sviestu, taču 11. aprīlī Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejas sēdē E. Baklānei-Ansbergai pietrūka atbalsta - seši komitejas locekļi bija “par”, septiņi bija “pret”.

Lai vai kā, par E. Baklānes-Ansbergas apstiprināšanu amatā 17. aprīlī paredzēts balsojums. Tur tad īsti nevar saprast, vai viņa tiks apstiprināta, jo Rīgas domes vadība kaut cik droši var rēķināties ar 30 deputātu balsīm. Taču apstiprināšanai nepieciešama vismaz 31 balss.

Izskatās, ka spēle būs visai interesanta, jo būs daži valdošās koalīcijas deputāti, kuru būs pret E. Baklānes-Ansbergas kandidatūru, taču nav izslēgts, ka par viņu balsos deputāti no opozīcijas. Vēl ir virkne deputātu, kuri grimst pārdomās un paši vēl nezina, kā īsti nobalsos. Līdz ar to trešdien Rīgas domē paredzams neliels dvēseļu tirdziņš ar pierunāšanu, uzpirkšanu un draudēšanu, un intriga saglabāsies līdz pat balsu saskaitīšanai.

Piemēram, Rīgas vicemērs Edvards Ratnieks (NA/LRA), kurš ir arī Finanšu un administrācijas lietu komitejas vadītāja vietnieks, aģentūrai LETA teica, ka balsošot pret E. Baklānes-Ansbergas kandidatūru.

Viņš apgalvoja, ka E. Baklāne-Ansberga nav politiski neitrāla un esot atzinusi savu saistību ar kādreizējo vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Juri Pūci (AP). Arī informācija no iepriekšējām darbavietām liekot domāt, ka kandidātei esot problēmas sastrādāties ar cilvēkiem.

Turpretī Latvijas Krievu savienības deputāts Miroslavs Mitrofanovs E. Baklāni-Ansbergu slavēja, paužot, ka viņam par kandidāti esot izveidojies pozitīvs iespaids.

Deputāte Anna Vladova intervijā “Neatkarīgajai” sacīja, ka Rīgai ar budžetu ir diezgan trūcīgi. “Kāpēc tāda jauna štata vieta vajadzīga? Es domāju, ka par to pašu naudu varētu nodrošināt pusdienas ļoti daudziem bērniem vai izlietot to kaut kā racionāli, atbalstot pedagogus vai sociālos darbiniekus. Šāda amata izveide ir ļoti apšaubāma. Tad jau iznāk, ka pilsētas izpilddirektors Jānis Lange netiek galā ar visiem saviem pienākumiem. Tādā gadījumā viņam vai nu jāiet projām no izpilddirektora amata, vai arī jāpamet citi darbi, ar kuriem viņš šo amatu savieno.

Viņam taču ir sekretariāts, padomnieki.

Līdz šim, cik vien atceros, izpilddirektoriem Rīgā nekādu vietnieku nebija. Juris Radzevičs 11 gadus strādāja viens pats bez vietniekiem,” pauda A. Vladova.

“Pagājušajā gadā Rīgas mērs Vilnis Ķirsis iniciēja Rīgas domes nolikuma grozījumus, kas paredz, ka izpilddirektors būs par visu atbildīgs, bet tikai ne par Rīgas valstspilsētas pašvaldības centrālo administrāciju.

Bet zem centrālās administrācijas ir kapitālsabiedrību pārvalde. Tas ir absurdi iegrozīts kā lēmums!” “Neatkarīgajai” izteicās Rīgas domes deputāts, kurš nevēlējās, lai viņa vārds tiek publicēts presē.

“Nav saprotams, kādas funkcijas kurai amatpersonai būs. Izpilddirektors atbildēs par visu, bet neatbildēs par centrālo administrāciju? Par centrālo administrāciju atbildēs vietniece, taču viņa nav kapitāldaļu turētāja.

Un varam trīs reizes minēt, kurš saimniekos centrālajā administrācijā... Tas būs Edgars Jaunups! E. Baklāne-Ansberga Rīgas domē pildīs Jaunupa un Pūces uzdevumus,” sacīja “Neatkarīgās” avots Rīgas domē.

Ja E. Baklāne-Ansberga trešdien tiks apstiprināta izpilddirektora vietnieces amatā, nākamais Rīgas domes darba kārtības jautājums būs balsojums par atļauju viņai savienot šo amatu ar darbu valsts akciju sabiedrībā “Elektroniskie sakari” kā padomes loceklei.

E. Baklāne-Ansberga Latvijas Universitātē ir ieguvusi sociālo zinātņu maģistra grādu ekonomikā un sociālo zinātņu maģistra grādu vadībzinātnē. Kopš 2020. gada viņa pilda padomes locekles pienākumus valsts akciju sabiedrībā “Elektroniskie sakari”. No 2018. gada līdz aizvadītā gada augustam bijusi Valsts vides dienesta ģenerāldirektore, iepriekš strādājusi Ventspils pilsētas pašvaldībā un no 2010. gada līdz 2016. gadam ieņēmusi Valsts zemes dienesta ģenerāldirektores amatu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā