Uz kurieni pārcels pārceltos koncertus?

Pieaugot kovidizplatībai un ar to saistītajiem ierobežojumiem, jau sen ir skaidrs, ka koncertdzīve Latvijā un arī pasaulē ierastajās sliedēs neatgriezīsies ne uzreiz pēc ārkārtas situācijas beigām, ne februārī un martā, ne aprīlī un diez vai arī maijā. Tāpēc neizpratni rada tie koncertu rīkotāji, kuri māna paši sevi un klausītājus, izziņojot koncertus 2021. gada pavasarī vai arī pārceļot uz to šobrīd plānotos, bet nenotiekošos.
Britu slavenais duets “Hurts” pie mums uzcītīgi braukuši ik reizi pēc jauna studijas albuma izdošanas. To viņi gribēja darīt arī šoreiz. Lai gan pašlaik koncerts “Arēnā Rīgā” pārcelts uz oktobri, neviens neņemsies prognozēt, kāda pasaulē būs situācija nākamā gada rudenī ©Lauris Vīksne/F64

Pašlaik koncertu rīkotāji un arī paši mūziķi jau apjautuši skaudro realitāti, līdz ar to vismaz lielāka un arī vidēja kalibra koncerti tiek piesardzīgi anonsēti tikai uz 2021. gada rudeni, ne ātrāk. Piemēram, koncertaģentūra “Positivus Music” šajā ceturtdienā pieteica 22. septembrī “Palladium” plānoto triphopa pioniera Tricky uzstāšanos (“pozitīvo” vadītājs Ģirts Majors to vēl sociālajos tīklos komentēja ar “lai jūs nedomātu, ka dzīve apstājusies pavisam”), koncertaģentūra “L Tips Agency” jau iepriekš uz nākamā gada 11. novembri pārcēla šā gada 14. novembrī iecerēto “One Republic” koncertu, bet ar britu grupas “Hurts” pasākumu izdarīja vēl tālredzīgāk ‒ tas no 2021. gada 25. marta pārcelts uz 8. oktobri.

Lauris Vīksne/F64

Tas gan lielā mērā saistāms ar pašu mūziķu plāniem, jo lielie grandi apzinās, ka nekādas koncerttūres viņiem nespīd vēl ilgi.

Pirmā pandēmijas viļņa laikā pavasarī latvju mūziķi vēl bija noskaņoti pārlieku optimistiski, lai gan jau tobrīd bija nojaušams, ka sastādītajam 2020. gada koncertu kalendāram var pārvilkt treknu krustu un izmantot to kamīna iekuram. No optimistiem kā pirmie nāk prātā Arstarulsmirus, kurš savu nelielo koncerttūri pārcēlis, šķiet, jau divas reizes, un “Dzelzs vilka” brigāde, kas par varītēm lauzās un joprojām laužas nosvinēt grupas līdera Jura Kaukuļa 50 gadu jubileju: sākotnēji viņa koncerts bija plānots aprīlī mūzikas namā “Daile”, pēc tam to nācās pārcelt uz 12. septembri, tad - uz 7. novembri, bet jaunais datums ir 20. marts, koncertzāle “Palladium”. Būsim reāli, tas nevarēs notikt. Uz kuru datumu tiks pārcelts šis koncerts, un kad tas tiks izziņots? “Mēs vēl skatīsimies,” bilda grupas menedžere Aija Kaukule.

Jau šā gada otrajā pusē ar koncertu un festivālu rīkošanu vispār laikam varēja nodarboties vien tie, kuriem acīmredzot labi veicas arī totalizatorā, kazino, “Superbingo” vai loterijās. No grupām lielākie veiksminieki bija “Very Cool People”, kuri paguva gan uzstāties divos koncertos “Hanzas peronā”, gan arī vēl izlīda caur adatas aci, burtiski pēdējās dienās pirms jaunu ierobežojumu stāšanās spēkā kopā ar Aiju Andrejevu pagūstot Valmieras kultūras centrā atrādīt programmu “Vudstokas renesanse” (tas bija 6. novembrī). Savukārt brīvdabas festivāli varēja mēģināt izmantot īso brīdi, kad ārpus telpām rīkotajiem pasākumiem tika nedaudz vaļīgāk palaisti pulcēšanās groži. Piemēram, mūsdienu etniskās mūzikas un seno amatu festivāla “Zobens un lemess” rīkotāji noriskēja, augusta pirmās nedēļas nogalē aicināja visus uz Bausku un - vinnēja, bet, piemēram, festivāls “Laba daba” tajos pašos datumos neriskēja, un ‒ kas neriskē, tas nedzer šampanieti Līgatnes pagasta “Ratniekos”. Pārcelts uz 2021. gada 6. - 8. augustu.

Un te ir medaļas otra puse - kas notiks ar pārceltajiem festivāliem un koncertiem, uz kuriem jau bija sākts tirgot biļetes, kuras būs derīgas nākamajā gadā? Piemēram, “Positivus”, “Summer Sound”? Liepājas festivāla mājaslapā lasāms, ka “mūsu visu veselības un drošības labā esam pārcēluši desmito “Summer Sound” festivālu uz 2021. gada vasaru, 23. un 24. jūliju” un “tava biļete ir derīga, lai apmeklētu “Summer Sound 20/21” festivālu nākamā gada vasarā”, savukārt “Positivus” pēdējoreiz informāciju aktualizējuši 19. maijā, atgādinājuši par festivāla pārcelšanu, uzsvēruši, ka “visas 2020. gada festivāla biļetes būs derīgas 2021. gada festivālā”, kā arī piesardzīgi minējuši, ka “šobrīd notiek sarunas ar māksliniekiem par to, kuri 2020. gada festivāla mākslinieki pārcels savu uzstāšanos un piedalīsies 2021. gada festivālā”, izsakot cerības, ka “lielākā daļa no šī gada galvenajiem māksliniekiem uzstāsies 2021. gadā”, tomēr “neskaidrā situācija par tuvāko nākotni pasaulē krietni apgrūtina lēmumu pieņemšanu, tomēr mēs varam apgalvot, ka lielākā daļa mākslinieku izrāda lielu interesi savas uzstāšanās pārcelt uz 2021. gadu”.

Interesi jau viņi nenoliedzami izrāda, taču - vai būs šo interesi iespējams materializēt un padarīt taustāmu, tas ir, apskatāmu un noklausāmu? Grūti teikt. Aprunājoties ar koncertu rīkošanas industrijā iesaistītiem cilvēkiem, izkristalizējās aina, ka tā saucamās A klases mākslinieku un/vai “stadionu grupu” uzstāšanos tādās vietās kā Lucavsala mēs varam gaidīt ne ātrāk par 2022. gada vasaru - šāds noskaņojums valdot arī visā pasaulē. Pēc paša optimistiskākā scenārija “Arēnas Rīga” tipa koncerti varētu kļūt iespējami 2021. gada rudenī, protams, ja Covid-19 zvērības beidzot tiks pārtrauktas un likvidētas. Savukārt līdz rudenim mūzikas fanu sapņu augstākā latiņa varētu būt Siguldas pilsdrupu estrāde un tai līdzīgas vietas - ar nelielu ietilpību, atbilstošas vidēja ranga zvaigžņu aicināšanai. Arī pašmāju mūziķiem vajadzētu sākt fokusēties uz brīvdabas pasākumiem, jo iekštelpās šopavasar droši vien varēs rīkot… Varbūt tikai vakcināciju. Par festivāliem - jāšaubās, ka uz tiem varēs atļauties aicināt vairāk par dažiem rietumniekiem, jo tas tomēr prasa laiku, līdzekļus un loģistikas ekvilibristiku. Un vēl viens aspekts: koncertu rīkotājiem un mūziķiem 2021. gadā varētu aptrūkties datumu, jo, pārceļot visu pārceļamo un pēc tam vēlreiz pārcelto, šķiet, ka dažās dienās jau tagad saplānoti kādi trīs vai pat vairāk pasākumu vienlaikus…

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā