Covid-19 eksaminē astrologus

Pirmajā acu uzmetienā šķiet, ka pilnīgi un galīgi izgāzušies visi, kas sacerējuši un latviešu valodā izplatījuši 2020. gada horoskopus bez vārdiem par sērgu, slimību un karantīnu vai vismaz par krīzi. Bet varbūt viss ir pilnīgi otrādi. Proti, astrologi izmanto horoskopus klientu pievilināšanai ar labiem vārdiem un neizpildāmiem solījumiem, kādus cilvēki grib dzirdēt tieši tāpēc, ka arī paši saprot to neatbilstību īstenībai.
©Ilustratīva bilde

2019. gada pēdējos mēnešos un dažās 2020. gada pirmajās dienās publicēto šā gada horoskopu pārlasīšana apstiprina teicienu, ka bezmaksas siers atrodams tikai peļu slazdos. Horoskopi ir kā ēsmas, lai piesaistītu šo horoskopu lasītājus astrologiem, numerologiem vai vēl citiem nākotnes zinātājiem. Cilvēkiem jāatrod tur patiesības sēkliņas kā apliecinājums, ka viņi varētu izaudzēt patiesības koku (Bībeles latviešu tulkojumā minēto laba un ļauna atzīšanas koku), ja to rūpīgi koptu sevī un aplaistītu ar naudiņu astrologam. Ir jāatrod vismaz viens astrologs starp daudziem astrologiem, kuri piedāvā apmēram vienu un to pašu - kaut ko sēkliņām līdzīgu, par ko tikai pēc laika noskaidrosies, vai sēkliņas dīgs, vai koks augs un vai nesīs augļus, un kas tie būs par augļiem - vai saldi vai rūgti, vai arī saldi, bet indīgi. Tātad - vai par 2020. gada horoskopiem pieteiktās publikācijas mudina tērēt laiku un naudu par personiski pasūtītājam sastādītu horoskopu? Daži no izpētītajiem horoskopiem ir parakstīti ar Latvijas publiskajā telpā atrodamiem vārdiem un uzvārdiem, bet citi reprezentē astroloģijas caurmēra līmeni jeb veido tās tēlu, kas mudina meklēt vai atmest cerības atrast sev par palīgu konkrētu astrologu.

Sakām vienu, domājam piecus (vismaz)

Elektroniskajos vai vēl drukātajos plašsaziņas līdzekļos horoskopi kalpo par saziņas veidu starp astrologu kopienu un pārējo sabiedrību, bet kādas ir šīs sazināšanās? Citiem vārdiem sakot, kas ir horoskopi paši par sevi? It kā pavisam vienkārši ir pieņemt par horoskopu to, kas nosaukts par horoskopu, nevis uzdot jautājumus, kas tad ir horoskops. Atbilde uz šo jautājumu ir piņķerīga, jo zem viena un tā paša nosaukuma slēpjas trīs vai pat vairāk dažādu lietu.

Pirmkārt, horoskops ir Saules sistēmas planētu (ieskaitot pašu Sauli un Mēnesi) izkārtojums noteiktā laika momentā vai periodā attiecībā pret 12 zvaigznājiem, kam piešķirts zodiaka zīmju statuss, un to izkārtojums vienai pret otru.

Otrkārt, horoskops ir paredzējumu kopums attiecībā uz notikumiem nākotnē atbilstoši tiem notikumiem, ko izraisījis vai vismaz pieteicis tāds planētu izkārtojums, kāds bijis maksimāli līdzīgs tagadējam.

Treškārt, par horoskopu sauc arī paredzējumus par notikumiem nākotnē atbilstoši kalendāram, kurā notikumi atkārtojas tāpat, kā periodiski atkārtojas dažu debess ķermeņu izvietojums. Tagad Latvijā par horoskopu visbiežāk sauc ķīniešu kalendāru, t.i., ķīniešu kalendāra pielāgojumu eiropiešu uztverei. Par atskaites punktiem šim kalendāram kalpo Mēness, Jupiters un Saturns, kuru attiecību 60 gadu ciklu debesīs papildina piecu stihiju un 12 dzīvnieku cikliskā dominance uz Zemes. Praktiski neizsmeļamas izpaušanās iespējas dod meklējumi atbilstībām starp 12 dzīvniekiem un 12 zodiaka zīmēm. Ar vienkāršību cienītājus sev atradis druīdu kalendārs, pēc kura Zemes dzīvi diktē tas, kā atšķiras dažādi nogriežņi un pagriezienu punkti Zemes trajektorijā ap Sauli. Vēl citu versiju šīm attiecībām sniedz numeroloģija. Tā ir atbilstoši Saules kalendāram skaitļos izteiktu cilvēka dzimšanas datu sadalīšana atsevišķos arābu ciparos un aritmētiskas darbības ar tiem, iegūstot skalu no 1 līdz 9 un atsevišķi vēl 11 un 22, kur katram ciparam atbilstot noteikts cilvēka tips, kura izredzes konkrētajā gadā mainās atkarībā no tā, kādu ciparu izveido aritmētiskās darbības ar, sacīsim, cipariem 2 un 2, 0 un 0, ja runa ir par šo gadu. Ik pa laikam arī Latvijā tiek pieminēts tibetiešu kalendārs, zoroastriešu kalendārs, pirms kāda laika ažiotāžu izraisījušais maiju kalendārs. Starp visām šīm pretenzijām uz nākotnes paredzēšanu iespējami nepārskatāmi daudzi attiecību varianti, kas izraisa aizdomas par savu izcelsmi no materiālas ieinteresētības. Dažkārt pareģiem un burvjiem nākas konkurēt par publikas uzmanību un maizes gabalu (labāk gan par tā ekvivalentu naudā), bet citkārt ieguvums ir lielāks no kooperēšanās gan savā starpā, gan ar reliģijas, mākslas, zinātnes u.c. censoņiem. Iespējams, ka kāds šīs attiecības tomēr veido ne atbilstoši naudas pelnīšanas izredzēm, bet atbilstoši pārliecībai par savu teorētisko pētījumu un pārdomu rezultātiem.

Ceturtkārt, par horoskopu var saukt vai arī atteikties nosaukt to, kas paliek pāri no horoskopa, ja to degradē līdz cilvēku uzjautrināšanas vai, kā tas konkrēti atklājās 2020. gada horoskopu kolekcijas veidošanā, par reklāmas rīku. Tādos gadījumos acīm redzami, ka uz nākotnes paredzēšanu šādas izdarības nepretendē. Tomēr vienā un tajā pašā situācijā ļaudis mēdz saskatīt katrs kaut ko citu. Nav stingru jeb vispārpieņemtu kritēriju, pēc kuriem nošķirt nopietnību no joka jeb horoskopu no parodijas par horoskopiem. Netrūkst taču arī tādu cilvēku, kas uzskata, ka astroloģija un jebkas, ko viņi pieņem par astroloģiju neatkarīgi no tā, ko par astroloģiju sauc paši astrologi (kuri ne obligāti atzīst viens otru par astrologiem), var, t.i., drīkst pastāvēt tikai kā joks.

Tiklīdz astroloģija nav joks, tā jau ir krāpšana, kas jāizbeidz, vismaz ieliekot astrologus cietumā, lai gan sadedzināt viņus uz sārta būtu daudz pareizāks veids, kā izkopt cilvēkos zinātnisku pasaules uzskatu, dievbijību un vēl citas labas īpašības.

Piektkārt, neaizmirsīsim to, ar ko sākām, - ar horoskopu kā saziņas veidu starp astrologiem un sabiedrību.

Cik labu vārdu zina, tik arī pasaka

Astrologi un tieši tāpat vietējie izdevumi, kas adaptējuši publicēšanai nezin kur savāktu horoskopu tulkojumus, nav izveidojuši skatuvi, uz kuras būtu ērti salīdzināt paredzējumus par 2020. gadu. Proti, gadam kā tādam veltīts mazāk par 1/10 daļu no tā, ko izdevās savākt kā 13 kaut cik salīdzināmus tekstus vienā un tajā paša rubrikā “horoskops”. Tikai divos no šiem horoskopiem par gadu kopumā teikts tik daudz, ka iespaidi par gadu nebija jāliek kopā no tā, kas piesolīts katrai zodiaka vai ķīniešu kalendāra zīmei un dzimšanas datu ciparu nozīmei atsevišķi. Par gadu kopumā uzdrošinājušās rakstīt Elizabete Sterniņa “Patiesajā Dzīvē” 2019. gada 30. decembrī un Guna Kārkliņa Neatkarīgajā jau šā gada 1. janvārī.

Astrologi un visi citi pareģi cenšas jo ātrāk, jo labāk nonākt daudz drošākā, ar zodiaka zīmēm un ar numerologiem zināmajām ciparu nozīmēm aizsegtās vai ķīniešu kalendāra dzīvnieku apsargātās teritorijās. Itin visās no tām 2020. gadā valdīšot jaunas perspektīvas, atklājumi, patstāvība, drosme, avantūra, veiksme, prieks, radošums, draugi, baudas, atpūta, darbs, stabilitāte, zināšanas, konstruktīvi plāni, stingri lēmumi, kustība, attīstība, neatkarība, spēku atjaunošanās, aizraujoši piedzīvojumi, ideālisms, altruisms, sapņi, intuīcija, garīgas vērtības, grandiozas idejas, kūsājoša enerģija, praktiskums, materiāls pieaugums un vēlme radīt. Šāds 2020. gada apraksts nav ne parodija, ne no daudziem horoskopiem izķeksēts labo vārdu saraksts. Visi šie vārdi izkopēti vienā paņēmienā no numerologu sacerējuma “Izrēķini pēc sava dzimšanas datuma - kāds tev būs 2020. gads!” Šādu laimes salu vai laimes mirkli gada garumā saviem lasītājiem apsolījusi “Ievas Padomu Avīze” šā gada 24. janvārī. Nevajag pārspīlēt, ka visiem tiek apsolīts viss labais. Nē, šajā gadījumā visi cilvēki tiek sadalīti 11 grupās, no kurām katrai tikšot sava daļiņa labā bez nekā slikta piedevām.

Atgriežoties pie tradicionālo horoskopu tekstiem, visiem priekšā gan laika, gan publikācijas garuma ziņā izrādās portāls “Brivbridis.lv” ar jau 2019. gada 10. oktobrī sniegtiem solījumiem “HOROSKOPS: Ko 2020. gadā tev lēmušas zvaigznes?”. Jālasa ar uzsvaru, ko TEV - noteiktai zodiaka zīmei piederīgajam - lēmušas zvaigznes. Sacerējums varen plašs, izteikts 6,6 tūkstošos vārdu, bet starp tiem gadam kopumā veltīti 53 vārdi, no kuriem pēc tīri tehniskā ievadījuma atmešanas paliek pāri 33 vārdi divos īsos teikumos: “Lai gan panākumu gads, tomēr tie būs atkarīgi no tā, cik daudz vēlēsies kaut ko sasniegt un, protams, cik daudz darīsi lietas labā. Visā visumā šis solās būt daudzsološs - laimes un labklājības piepildīts.” Izklausās pavisam absurdi attiecībā uz gadu, kas iesākās ar pandēmijas izsludināšanu pasaulē un ārkārtējās situācijas noteikšanu Latvijā. Toties daudz grūtāk apgalvot, ka nepiepildās paredzējums zodiakā zīmju rindā kā pirmajam novietotajam Aunam izteiktie pareģojumi, ka “šim gadam jābūt diezgan mierīgam” un “šogad tu arī atradīsi lielāku līdzsvaru savā dzīvē”. Šādus apgalvojumus nevar tieši apgāzt ar, piemēram, Nodarbinātības valsts aģentūras datiem par bezdarbnieku skaita pieaugumu no 57,8 tūkstošiem šā gada sākumā līdz 61,9 tūkstošiem maija sākumā. Tehniski grūti izpētīt, cik daudz Aunu reģistrējušies starp 4,1 tūkstoti darbu šogad zaudējušiem cilvēkiem, bet nepavisam nav iespējams apgalvot, ka katrs darbu zaudējušais Auns par to ļoti satraucas vai ka darba zaudēšana nevienam nedod “lielāku līdzsvaru dzīvē” kā strādāšana.

Cik lieliski būt Vērsim

Vēl tālāk labo vārdu izplatīšanā ticis portāls “Abiem” ar 10. janvāra publikāciju “Kas sagaida jūsu Zodiaka zīmi 2020. gadā. Pilns horoskops”, kurā pirmie vārdi jeb pirmie divi teikumiņi šādi:

“2019. gads bija pilns ar retrogrādiem, kas ierobežoja mūsu apstākļus, attiecības un cenšanos. Bet šogad zvaigznes dāvās mums mieru un cerību.”

Zodiaka rindā aiz Auniem nākamajiem “Vēršiem 2020. gads ir sagatavojis programmu, kas līdzinās elitārai sanatorijai: pilnīgs miers, mērenība, veiksme darbos”.

Attiecībā uz Vēršiem vairāki astrologi demonstrē apskaužamu vienprātību. “Apollo.lv” 2019. gada 30. decembrī publicētajā “lielajā 2020. gada horoskopā visām Zodiaka zīmēm”, ko grezno kopš Padomju Savienības izputēšanas laikiem Latvijā pazīstamais Pāvela Globas vārds, par Vērsi teikts, ka “nākamajā gadā nekādi satricinājumi nav gaidāmi”. Pēc tam, jau šā gada 8. janvāris “Apollo.lv” ķērās pie ķīniešu kalendāra: “Kuros gados dzimušajiem veiksies 2020. gadā? Zināmas jaunās Austrumu horoskopa prognozes” un tai skaitā zināms, ka ne zodiaka, bet ķīniešu Vēršiem “lietas sakārtosies arī bez lieka stresa. Vērši baudīs dzīvi, kāda tā ir, un gūs gandarījumu no mazām lietām”. Gan jau atradīsies arī tādi, kam atlaišana no darba nozīmēs lietu sakārtošanos un iztikšanu bez stresa, kādu viņiem izraisīja izvēle starp palikšanu vai nepalikšanu darbā.

Salāgot 2020. gada pirmo mēnešu realitāti ar laba vēlējumiem Vēršiem pamanījies “Sieviešuklubs.lv” 2. janvārī publicētā horoskopā, ka “2020. gada sākumā jums būs lieliska iespēja mainīt darbu vai dzīvesvietu”. Dzīves stila portāls “L'Officiel Baltics” 10. janvāra publikācijā “Stāstam, kas gaida Zodiaka zīmju pārstāvjus 2020. gadā” Veronika Lurjē vārdiem apsolījis Vēršiem “labi apmaksātu darbu jaunā jomā”. Pilnīgi paslēpt no apkārtējo skatieniem Vēršu patieso dzīvi 2020. gadā pratusi astroloģe Inita Dilāne: “Lēnām, taču pamatīgi mainoties pašam, mainīsies arī tava apkārtējā pasaule un dzīves uztvere. Jaunas vērtības, jauna dzīves kvalitāte kļūs kā galvenais virzītājspēks šajā gadā.” Pilnīgi droši, ka neviens šādu frāžu nozīmi saprotošs cilvēks neteiks par sevi, nē, nē, nē - lai nu uz ko, bet uz jaunu dzīves kvalitāti viņš šogad netieksies. (Nobeigums sekos.)

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā