Andrejs Osokins: Šis laiks dod iespēju ieklausīties sevī

«Mūzika ir mīlestība, un dzīvot bez mīlestības nav ne pareizi, ne veselīgi. Tāpēc šajā savādajā laikā aicinu ikvienu baudīt skaistu mūziku,» saka pasaulē pieprasītais latviešu pianists Andrejs Osokins, izcila vēriena klavierspēles virtuozs.
ĪPAŠA NOSKAŅA. «Ar izcilajiem «Yamaha» instrumentiem ik vakaru radīsim īpašu noskaņu mūsu mīļajiem klausītājiem,» saka pianists Andrejs Osokins, cerot, ka šajā satraukuma un neziņas pilnajā laikā viņa izlolotais festivāls iedos tā klausītājiem vismaz kripatiņu optimisma devas ©Oksana Džadana/ F64

Šajā un nākamās nedēļas nogalē jaunajā Klavieru salonā (Brīvības ielā 152, Rīgā) notiks pirmais «Osokina mini festivāls @152», piedāvājot klausītājiem unikālu muzikālo programmu. Ideja par šādu festivālu Andrejam Osokinam bijusi jau vairākus gadus, bet realizējusies tieši tagad - kā atkalsatikšanās svētki ar saviem klausītājiem.

Pārcelti vismaz 15 koncerti

«Pēc ieilgušās klusuma pauzes katrs mūzikas gardēdis šajā festivālā koncentrētā veidā saņems mākslas kvintesenci - kultūras un mūzikas trieciendevu,» saka Andrejs Osokins, pasaules nozīmīgāko starptautisko pianistu konkursu laureāts.

Viņš regulāri uzstājas slavenākajās Eiropas koncertzālēs, un ieilgusī pandēmija šajā pavasarī viņam atņēmusi vismaz 15 koncertus - gan solo, gan ar orķestri, kas bija ieplānoti Latvijā, tostarp «Trīs Osokini un draugi Operā», kas tagad pārcelts uz gada beigām, Izraēlā, Vācijā un Kazahstānā.

Kad valstī tika izsludināta ārkārtējā situācija, Andrejs Osokins bija mūsu kaimiņvalstī Igaunijā, kur Tallinā sniedza labdarības koncertu. Tiesa, tas notika jau bez klausītājiem, tika translēts sociālajā vietnē «Facebook».

«Bija ieplānots koncerts arī nākamajā dienā, bet to atcēla, jo visi jau bija panikā. Situācija bija tik nesaprotama, ka domāju, vai maz tikšu atpakaļ uz Latviju... Sajūtas bija diezgan nomācošas,» atzīst pianists, sakot, ka šajā situācijā viņam visvairāk bija žēl par atceltajiem koncertiem, kuriem bija ļoti nopietni gatavojies. «Ja sākumā domāju, ko vēl var saglābt, ko pārcelt uz vasaras otru pusi, uz rudeni, tad drīz vien aptvēru, ka varbūt vairāk jādomā par to, ko jaunu radīt tieši šajā laikā. Jo, ja kāds varētu pateikt, ka, piemēram, pirmajā septembrī - vai šogad, vai nākošgad - viss turpināsies kā līdz šim, varētu arī plānot. Bet neviens nezina, cik vēl ilgi šādi būs jādzīvo. Varbūt vēl piecus gadus, varbūt vispār visa pasaule mainīsies... Neviens vēl nezina, kā izskatīsies mūsu jaunais laikmets.»

Kā dzīvot šodien

Andrejs Osokins uzskata, ka ir jāmēģina saprast, kā mēs varam dzīvot šodien, šajā situācijā. «Māksla ir tā, kas visprecīzāk atspoguļo gan mūs pašus, gan mūsu dzīvi, gan mūsu attiecības ar šo dzīvi. Tāpēc domāju, ka skatītājiem, kuri šajā savādajā laikā apmeklēs mūsu festivālu jaunajā, izsmalcinātajā «Yamaha» mūzikas centrā, kurā es pats sestdien, 30. maijā, sniegšu divus ļoti īpašus solokoncertus, būs iespēja piedzīvot šā laika izjūtas un saņemt lielu gandarījumu,» domā festivāla idejas autors.

Jo tas, ka koncerti notiks jaunajā Klavieru salonā Brīvības ielā, kur aiz loga ir nepārtraukta un ļoti dzīva transportlīdzekļu kustība, viņaprāt, tikai paspilgtinās šos festivāla koncertus. «Laikā, kad pandēmija ietekmē mūsu dzīvi visā pasaulē, šī urbānisma ainava un ielas nepārtrauktās kustības tuvums ļoti uzskatāmi simbolizēs, kā dzīve diktē mums savus noteikumus. Un arī mums pašiem tas būs kā atgādinājums, ka māksliniekiem visos laikos ir jāmainās un jāmeklē jauni ceļi, lai kalpotu saviem skatītājiem,» saka Andrejs Osokins. Un viņš ir pārliecināts, ka vienlaikus visiem festivāla māksliniekiem šī būs arī neaizmirstama pieredze - pēc ilgāka laika atkal sajust tik nepieciešamo un suģestējošo enerģijas apmaiņu ar savu auditoriju.

«Šobrīd koncertdzīve piedzīvo tādu pašu atdzimšanu kā daba pavasarī. Durvis ir atsprāgušas vaļā. Jā, pagaidām tikai divdesmit klausītājiem, bet process ir sācies. Mēs atkal varam satikt savus klausītājus klātienē, dalīties ar emocijām dzīvajā, sajust enerģiju, kas strāvo dziesmu atskaņošanas laikā starp publiku un mums. Tas ir neaprakstāmi un neatkārtojami!» priecīga pirms gaidāmā festivāla ir arī Andreja Osokina mīļotā sieviete, dziedātāja un pianiste Katrīna Gupalo. Viņa atklāj, ka naktīs vairs pat nespēj gulēt - tik satraucošs un saviļņojošs ir šā brīža noskaņojums.

Iedot optimisma devu

Aizdomājies par šī neziņas pilnā laika ieguvumiem, Andrejs Osokins atminas savulaik lasīto - krievu rakstnieks Aleksandrs Solžeņicins uzskatījis, ka cilvēki, kuri jaunībā piedzīvo kādu nopietnu slimību vai, piemēram, pusgadu ir spiesti pavadīt mājās ar salauztu kāju un fiziski vairs nespēj iekļauties dzīves plūdumā, citādāk sāk skatīties uz dzīvi kopumā. Viņu dzīves uztvere kļūst asāka. «Es domāju, ka šis laiks mums visiem dod iespēju ieklausīties sevī un saprast, ko es gribu un - ko es negribu. Jo ļoti bieži mēs darām to, ko mums it kā vajag izdarīt, jo tas ir steidzami, degoši. Bet tagad, kad viss ir apstājies, mēs katrs sev varam uzdot jautājumu: vai es to gribu darīt? Un ko es darīšu, ja koncertu dzīve neatgriezīsies, piemēram, vēl piecus gadus?... Mums ir iespēja citādāk paskatīties gan uz savu privāto, gan profesionālo dzīvi, un, iespējams, mums katram šis laiks iedos savas atziņas,» domā izcilais pianists.

Viņš nešaubās, ka mūzika ir visa viņa dzīve, tāpēc pandēmijas laikā pianists neļāvās grūtsirdībai un pesimismam, bet gluži otrādi - turpināja spēlēt un vienlaikus intensīvi domāt, kā ar savu koncertdarbību mēģināt iedot cilvēkiem vismaz kripatiņu optimisma devas.

«OSOKINA MINI FESTIVĀLA @152» PROGRAMMA

* Sestdien, 30. maija vakarā, klausītājus iepriecinās pianista Andreja Osokina uzstāšanās - ar īpašu romantiskās klaviermūzikas koncertprogrammu.

* Svētdien, 31. maijā, uzstāsies ģitārists Rihards Lībietis un čelliste Erna Daugaviete. Viņi spēlē kopā kvintetā «Rihards Lībietis Orchestra», kas izpilda plašas dinamikas pasaules mūziku ar ietekmēm no blūza, džeza un Tuvo Austrumu tautas mūzikas. Saskanīgs čella un ģitāras duets, kas sola aizvest klausītājus temperamentīgā un reizē arī mierpilni jutekliskā ceļojumā caur iztēles plašumiem.

* Piektdien, 5. jūnijā, teātra mūzikas koncertā satiksies režisors Vladislavs Nastavševs un dziedātāja Katrīna Gupalo. «Tās būs dziesmas no dažādām izrādēm, dažādos laikos tapušas. Arī tikko sarakstītas, pandēmijas laikā,» atklāj Vladislavs Nastavševs.

* Savukārt sestdien, 6. jūnijā, «Osokina mini festivāls @152» noslēgsies ar divu izcilu mākslinieku - Dailes teātra aktrises Rēzijas Kalniņas un pianista Andreja Osokina - priekšnesumu mūzikā un dzejā. Šajā vakarā skanēs latviešu komponistu Jāņa Mediņa, Emīla Dārziņa, Jāzepa Vītola, Ādolfa Skultes, Volfganga Dārziņa, Jura Karlsona un Pētera Vaska klaviermūzika un Daces Micānes-Zālītes poētiskais darbs «Zalktenes divas saules».

*Biļešu skaits ierobežots - koncertu varēs apmeklēt tikai 20 klausītāji. Pulcēšanās pusstundu pirms koncerta. Biļetes var iegādāties «aula.lv».

pusstundu pirms koncerta. Biļetes var iegādāties «aula.lv».

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā