Astrologu ieteikumi ceļotājiem kopā ar Covid-19

Kad 2020. gads jau tuvojas vidum, sašķirot šā gada horoskopus derīgos un nederīgos šķiet vilinoši viegli. Proti, derīgi tikai tie, horoskopi, kuros apsolīta sērga, slimība un karantīnas vārdā nosaukta sēdēšana mājās visās šā vārda nozīmēs.
©Ilustratīva bilde

Par kritēriju horoskopu solījumu atbilstību ārēji pamanāmiem notikumiem kalpo ceļošana, kuras spējā apraušanās ir viena no galvenajām pazīmēm, kas atšķir 2020. gadu no visiem iepriekšējiem gadiem - iepriekšējiem laikiem un pat padomju aizlaikiem, no kuriem pāri palikušas Jāņa Sudrabkalna (1894-1975) vārsmas “Es eju pār robežām paceltu galvu, / Man nokusīs kājas, tik Dzimtene liela”. Lai gan ne visi un ne vienmēr, bet daudzi arī no Latvijas tik tiešām tika “Līdz dienvidu dārziem ar smaržīgiem augļiem, / Līdz sniegiem, kur dienai un naktij pusgads”. Tagad vairs nav iespējams nokļūt nekur, ja salīdzina ar to, kur Latvijas iedzīvotāji varēja nokļūt un arī nokļuva pirms pāris mēnešiem.

Šogad “taureņi vēderā lidos”

Paldies Covid-19 arī par to, ka tas atgādina par Latvijas iedzīvotājiem nupat vēl reāli atvērto pasaules plašumu, padarot plašsaziņas līdzekļos pieejamus aizvien jaunus stāstus par Latvijas valstspiederīgo ķeksēšanu un pašķeksēšanos atpakaļ uz Latviju no vietām, kuru sakarā var pabrīnīties divkārt. Vispirms, ka tāda vieta pasaulē vispār eksistē, un tālāk par to, ka mūsējie arī līdz turienei tikuši. Attiecībā pret iespējām, kas nupat vēl bija, nav pārāk vīzdegunīgi nosaukt par neko Latvijas un tagad jau visas Baltijas teritoriju, kas skaitās atkal atvērta Latvijas iedzīvotājiem. Šajā gadījumā nekavēsimies pie tiem, kuriem vispirms policija un tūlīt vēl arī elektroniskās uzraudzības sistēma neļaus spert kāju pāri mājokļa slieksnim. Pietiek ar to, ka ne uz vienu cilvēku Latvijā un visā pasaulē vairs neattiecas “Ceļojumu horoskopā 2020. gadam” ierakstītais: “Ja zvaigznes spētu runāt, bet Tu - tām uzticēties, iespējams, izdotos nokļūt vistrāpīgākajos galamērķos, kur viss notiktu tieši tā, kā vēlies Tu. Izlasi 2020. gada ceļojumu horoskopu un sāc plānot savu atpūtu!” Tūlīt gan jāpaskaidro, ka tieši par šo gadījumu astroloģijai nekādas atbildības nav, jo te darīšana ar ceļojumu aģentūras “Latviatours” reklāmas triku jeb suģestiju pēc psiholoģijas receptēm. Horoskopa formu šeit pieņēmusi reklāma tūrismam. Tāda reklāma ir pavisam kas cits nekā horoskopiem iedzimtā reklāmas komponente attiecībā uz astroloģiju ar vai bez konkrētā astrologa.

Viens no iemesliem “Latviatours” produktu tomēr pieminēt ir fakts, ka tajā vienīgajā starp 13 analizēto horoskopu 15 105 vārdiem atradās vārds ar sakni “lido”, meklējot to jebkurā vārdšķirā, locījumā vai saliktenī: Auniem “taureņi vēderā lidos, ja dosieties piedzīvojumos uz Belizu Centrālamerikā vai Borneo salu Malaizijā”.

Būtu gribējies uzzināt par lidošanu vairāk no horoskopiem, kas publicēti latviešu valodā Latvijā, kur pastāv pietiekami liela vienprātība starp tautu un valdošajām aprindām par to, ka vajag lolot “airBaltic”. Ak, ja kaut jel kāds spētu pateikt, kas notiks ar milzu naudu, ko Latvijas valdība atkal ieguldījusi aviācijas nozarē!

Galvenais iemesls norādei uz tūrisma firmas reklāmas produktu ir bēdīgā - astroloģijai bēdīgā - līdzība starp šo produktu un sacerējumiem, kas izcelsmes ziņā tuvāki astroloģijai nekā reklāmai. Iepriekšējā 23. maija publikācijā viss labais, ko astrologi teicās saskatījuši 2020. gadā, tika ilustrēts ar vārdiem no Aunu un Vēršu horoskopiem nevis tāpēc, ka tur labo vārdu visvairāk, bet tāpēc, ka izskatītajos horoskopos zodiaka zīmju rinda konsekventi sākās ar Auniem un tālāk Vēršiem. Visus un visām nākamajām zīmēm adresētos solījumus atstāstīt būtu pārāk gari. Toties ir iespējams parādīt, kādos veidos attiecībā arī uz nākamajām zodiaka zīmēm tika variēts viens solījums, ka 2020. gads būšot arī ceļojumu gads. “Brivbridis.lv” apgalvoja, ka Vēršiem “maijs - lieliski piemērots laiks ceļošanai”, Lauvām “decembris būs ideāls laiks, lai dotos garīgos svētceļojumos vai brīvdienās kopā ar mīļajiem” un Strēlniekiem “decembris - lielisks laiks ceļošanai un atpūtai”. Tikpat vēlīga ceļošanai ir “Apollo.lv” 2019. gada 24. decembra publikācijā “Veiksme, pārmaiņas un satricinājumi! Lielais 2020. gada horoskops”: Auniem “ceļojumam piemērotāka gada nogale”, Vēršiem ieteicams “kopā ar mīļoto cilvēku doties romantiskā ceļojumā”, Lauvam ieteikts “apmeklēt kultūras pasākumus, ceļot”, vismaz gados jaunās Jaunavas varot būt drošas, ka “daudz ceļosi”, Skorpioni lai “noteikti atrod laiku kādam tālākam braucienam” un Strēlniekiem “bez ceļošanas neiztikt”. Kā “Pilns horoskops” apzīmētā publikācija turpina ceļojumiem lemto zodiaka zīmju uzskaitījumu: Vēzim būs “komunikācija, jaunas emocijas, ceļojumi”, Zivīm “jūlijs-augusts ir ideāls periods ceļošanai”. Veronika Lurjē paredzēja Zivīm “daudz” ceļojumu vasarā un rudenī, bet Strēlniekiem iesaka ceļot gada nogalē. “Sieviešuklubs.lv” bija izskaitļojis Jaunavām ceļojumus komplektā ar “liktenīgu tikšanos”, bet Skorpioniem būšot “lieli pirkumi, pārvākšanās un ceļojumi”. Ja dažas Rietumu zodiaka zīmes šajā atstāstījumā tomēr nav pamanāmas, tad vismaz daļai no šīm zīmēm piederošajiem cilvēkiem kompensāciju dod “Austrumu horoskopa prognozes” atbilstoši tam, kurā gadā šie cilvēki piedzimuši. Pašlaik pienācis Žurkas gads, kurā “Žurka Pūķi neaiztiks” un došot iespējas “rūpēties par pašsajūtu, samazināt stresu, ceļot”. Tāpat “Suņiem ieteicams ceļot” un “2020. gadā Cūkas baudīs materiālo labklājību un dosies tālos ceļojumos”.

Gulošiem uzkrīt ne vīruss, bet lidmašīna

Uz 2020. gadu, tāpat kā uz jebkuru iepriekšējo gadu, mērķēto horoskopu autoru vairākuma manieres ir izteikties par gadu kopumā ļoti īsi vai nemaz, lai, jo ātrāk, jo labāk nonāktu ar zodiaka zīmēm aizsegtās vai ķīniešu kalendāra dzīvnieku apsargātās teritorijās un attaisnotu publikas pieprasījumu. Protams, cilvēki grib uzzināt katrs par savu nākotni, nevis aptvert neviena cilvēka prātam vispār neaptveramo pasauli, pat ja tā sašaurināta līdz vienai zodiaka zīmei piederošo cilvēku grupai vai saīsināta laika ziņā līdz priekšā stāvošam gadam, ko cilvēki spēj iedomāties vismaz pēc analoģijas ar aizejošo gadu. Pamatā tie diemžēl ir kompromisi starp pieprasījumu pēc individuāliem horoskopiem un iespējām to apmierināt ar plašsaziņas līdzekļu starpniecību, par spīti ironiskajam atzinumam, ka paredzējumi visiem vienas zodiaka zīmes cilvēkiem parāda aptuveni to pašu, ko pacientu vidējā temperatūra slimnīcā.

Kad 2020. gads jau tuvojas vidum, sašķirot šā gada horoskopus derīgos un nederīgos šķiet vilinoši viegli. Proti, derīgi tikai tie, horoskopi, kuros apsolīta sērga, slimība un karantīna vai vismaz krīze. Vienīgi tādi vārdi spēj izraisīt ticību attiecīgajos horoskopos izteiktajiem paredzējumiem un padomiem, kā arī vispār izglābt horoskopu jeb astroloģijas godu. Bet ko horoskopa lietotājs iegūst no tā vien, ka gada prognozē daudzināta krīze, t.i., iekļauts vārds, kura nozīmē staipāma ne mazāk kā vārdam “mīlestība”? Pat it kā daudz vienkāršākais ceļojumu vai ceļošanas vārds īstenībā ir kā lādīte ne tikai ar diviem, bet ar trijiem vai nezin cik dibeniem. Latviešu dzejdaru pulkā taču atrodams (savulaik Raimonds Pauls viņu gan atrada, gan citiem parādīja) arī Jānis Dreslers (1895-1971) ar novērojumu, ka “Ceļot cūkai iznāk pirmai - / Viņu pārdod eksportfirmai”, kas acumirklī pārliecina jeb brīdina, ka labāk neceļot vispār, jo ceļojums var izrādīties par paņēmienu, kā pārvadājumu laikā saglabāt gaļu pilnīgi svaigu. Tomēr atsevišķos gadījumos mēdz piepildīties arī tālākie J. Dreslera vārdi: “Padoms labs, aiz auss ja liksi, / Topi cūka, tāļu tiksi” - varbūt kļūsi par ciltsmāti/ciltstēvu cūku populācijai pat visa jaunapgūstamā kontinenta mērogā. No otras puses, vismaz divdomīgi uztverams ir J. Sudrabkalna pants Latvijas jaunākās vēstures pamatfaktu kontekstā. Ak, vai, cik daudzi cilvēki no Latvijas tik tiešām aizceļoja “līdz sniegiem, kur dienai un naktij pusgads”.

Klasisku piemēru skaitliskajām attiecībām starp labo nodomu piepildīšanos un nepiepildīšanos ceļojumos dod prāmja “Estonia” nogrimšana 1994. gada 28. septembrī. Ja pat tik grūtā brīdī izdzīvot spēja 138 cilvēki jeb katrs septītais liktenīgajā brīdī uz kuģa bijušais, tad mierīgākā un - galvenais - ilgākā laika periodā Latvijas iedzīvotāju kopskaitā savāksies vēl lielāks īpatsvars cilvēku, kas nokārtos sev ceļojumu, ko nav kauns nosaukt par ceļojumu neatkarīgi no tā vai tieši tāpēc, ka 2020. gads noteikti nav ceļošanai labvēlīgs.

Skaitliski skarbāks ir pats jaunākais piemērs ar tikai diviem izdzīvojušajiem pret 97 bojāgājušiem lidmašīnā, kas pirms pāris nedēļām Pakistānā uzgāzās dzīvojamām mājām, kur bojā aizgāja vēl vismaz 15 cilvēku.

Šis piemērs sevišķi izteiksmīgi parāda, ka nav vienas pareizas atbildes pat uz tik vienkāršu jautājumu, kur cilvēkam drošāk, ja jāizvēlas starp tikai divām vietām, - lidmašīnu vai savu gultu.

Nav absolūtas pārliecības par vismaz trijām lietām. Pirmkārt, ka tāda atbilde vispār zvaigznēs ierakstīta. Otrkārt, ka atbilde zvaigznēs ierakstīta viennozīmīgi, nevis kā attiecība starp varbūtībām aiziet bojā vai nu lidmašīnā, vai gultā. Vienmēr gatavi pamatot cilvēka nespēju ne ar kādiem līdzekļiem uzzināt savas rīcības gala iznākumu ir tie, kuri neziņā par nākotni atraduši principiālo pamatojumu cilvēku brīvās gribas pastāvēšanai. Treškārt, ka ne tikai pēc nostāstiem, ka kādreiz un kaut kur kādam esot paveicies, bet reāli šeit un tagad iespējams atrast kaut cilvēku, kaut mākslīgo intelektu, kurš pratīs zvaigznēs ierakstīto pareizi izlasīt.

Ja vispār ir iespējams ieskatīties nākotnē, tad tas prasa ļoti lielu spēka un laika=naudas patēriņu. Cilvēki visu to uzņemas nevis tāpēc, ka astroloģija garantē viņiem izvairīšanos no briesmām un piedevām kāpina prasmi maksimāli izmantot veiksmes iespējas, bet tāpēc, ka neko vairāk kā astroloģija viņiem negarantē ne zinātne (kam nu kurā laikā un vietā izdevies piekabināt sev zinātnes birku) un ne tehnika, ne likumi, ne tikumi un ne Dieva žēlastība. Plašsaziņas līdzekļos pieejamie horoskopi ir kā ēsmas, lai piesaistītu šo horoskopu lasītājus astroloģijai un mudinātu meklēt vienu astrologu, kuram pasūtīt individuālo astroloģisko karti attiecībā uz savu mūžu kopumā vai tajā iecerētajiem notikumiem atsevišķi. Neviens nekādus astrologus nemeklētu, ja visas vajadzīgās atbildes varētu tāpat kaut kur izlasīt. Tieši tas pats notiktu, t.i., nekas nenotiktu, ja cilvēki laika gaitā nebūtu pamanījuši nekādas sakarības starp to, ko astrologi iepriekš pieteikuši, un kas tiešām noticis.

(Nobeigums sekos.)

Raksta sākums lasāms Neatkarīgajā 23.-24. maija numurā. Lasiet šeit

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā